Nuoruus nyt - viisi seikkaa, jotka ovat toisin kuin keski-ikäisten nuoruudessa pixabay.com
20.11.2018

Nuoruus nyt - viisi seikkaa, jotka ovat toisin kuin keski-ikäisten nuoruudessa

Oliko ennen kaikki paremmin? - ikuisuusfraasi, jota sukupolvi toisensa jälkeen toistelee lapsilleen. Suuria muutoksia kulttuurissamme, arvoissamme ja elämässämme on tapahtunut, mutta millaisia haasteita nykypäivän nuori ja keski-ikäinen vanhempi kohtaa. Listasimme viisi elämäämme vaikuttavaa seikkaa, jotka ovat tyysin erilaisia kuin keski-ikäisten nuoruudessa...

Sosiaalinen media ja internet. Tämän päivän nuoret ovat diginatiiveja eli ihmisiä, jotka ovat käyttäneet digitaalista mediaa koko ikänsä. He ovat saaneet oppia ohjelmointia sekä erilaisten sovellusten ja pelien käyttöä, oppimisen herkkyyskausina. Näin ollen teinit pystyvät omaksumaan uusia digitaitoja paljon vanhempiaan ketterämmin ja nopeammin. Ohjelmoinnillinen ajattelu vaikuttaa olevan heille sisäsyntyistä. Yhä useammin me vanhemmat saamme turvautua teiniin teknisenä tukihenkilönä – seikka, mikä ei ole lainkaan pahasta nuoren itsetunnon kannalta.

Hektisyys. Olemme luoneet kiireen kulttuurin. Hereillä olon aika täyttyy erilaisista virikkeistä, joita haemme refleksinomaisesti älypuhelimista tai tableteilta. Koulupäivien jälkeen kalenteri vilisee harrastusmenoja, läksyjä ja kokeisiin lukua. Liian harvassa perheessä pysähdytään kunnolla viettämään kokonaisia viikonloppuja yhdessä, lautapelejä pelaillen, ulkoillen tai vaikkapa televisiota katsellen. Vanhemmilla on tarve mahduttaa kalentereihinsa vapaaehtois- ja luottamustehtäviä, omia harrastuksia lasten harrastusten lisäksi ja kotitöitä. Hektisyys tarttuu nuoreen.

Ilmastonmuutos. Nuoret ovat nykyisin ympäristötietoisempia. He ovat kasvaneet kohtaamaan ekokatastrofeja eri tavalla kuin vanhempansa. Teinit tuntevat ilmastonmuutoksen ilmiön. He tietävät sen johtuvan kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin, lisääntymisestä. Nuoret ovat oppineet, että hekin voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen valinnoillaan. Ilmastoystävällisemmillä valinnoilla voidaan hidastaa ilmastonmuutosta, kun kasvihuonekaasut vähenevät esimerkiksi kasvisruokailun myötä.

Kulttuurinen monimuotoisuus. Suomi on aiempaa monimuotoisempi kulttuurisesti, vaikka ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on eurooppalaisessa mittakaavassa edelleen suhteellisen pieni. Monikulttuurisessa toimintaympäristössä varttuminen kasvattaa nuoria ottamaan huomioon erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten maailmankatsomuksia. Nykyisin yhä useampi nuori kasvaa rinnakkain maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa, opetellen dialogia eri maailmankatsomusten välillä.

Vanhemmuuden haasteet. Vanhemmuuden haasteet ovat muuttuneet. Vanhemmuus nyt, kun sosiaalinen media ja internet ovat keskeinen osa nuoren arkea, on toisenlaista kuin muutama vuosikymmen aikaisemmin. Vanhemmat ovat aiempaa tietoisempia erilaisista uhkista, joita lapsiin voi kohdistua. Aina ei osata suhtautua kriittisesti verkossa liikkuviin sisältöihin. Myös nuorten kasvattaminen digitaaliseen maailmaan, sosiaalisessa mediassa toimimiseen ja yksityisen suojaamiseen ovat tämän aikakauden haasteita. Haastetta korostaa se, ettei vanhemmilla ole omasta nuoruudestaan vertailukohtaa siihen, kuinka aikaisemmin on toimittu.

Toisaalta, osa vanhemmista on välinpitämättömiä tai kykenemättömiä vanhemmuuteen. Kun suurin osa nuorista voi hyvin, niin noin joka kymmenes voi entistä huonommin. Usein taustalla on puutteellista vanhemmuutta tai muita perheen ongelmia. Auktoriteettiaseman ottaminen ei onnistu kaikilta vanhemmilta, jolloin vanhemmasta tulee ennemminkin nuoren kaveri kuin kasvattava äiti tai isä. Vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat tekevät nuoruudesta turvattoman. Nuori tarvitsee kavereita, mutta vanhemmat eivät voi tätä tarvetta täyttää. Nuori tarvitsee edelleen rakastavan ja rajoja asettavan isän ja äidin.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net