Nuoruuden lähde: 5 tiibetiläistä harjoitusta, jotka pitävät kehon ja mielen vetreinä Andreas Berger - Unsplash
25.09.2018

Nuoruuden lähde: 5 tiibetiläistä harjoitusta, jotka pitävät kehon ja mielen vetreinä

Vetämättömään oloon ja ylipainoonkin ja ikääntymisen nurjiin puoliin voi auttaa tiibetiläisten munkkien tuhansien vuosien ajan käyttämät harjoitukset. Länsimaissa niitä kutsutaan "viideksi tiibetiläiseksi" tai "viideksi riitiksi", ja länsimaihin harjoitukset toi rampauttavaan sairauteensa apua maailmalta etsinyt brittisotilas 1930-luvulla.

Tiibetiläiset harjoitukset perustuvat 21 hathajoogasta tuttuun liikkeeseen. Niistä sairauteensa avun löytänyt britti alkoi opettaa niitä Yhdysvalloissa 77-vuotiaana. Hän siirsi tiedon viidestä riitistä pienelle valikoidulle opiskelijaryhmälle.

Opiskelijat arvelivat, että heidän opettajansa olisi iältää hieman päälle 40-vuotias. He eivät osanneet aavistaakaan, että hän oli kärsinyt aiempina vuosina vaikeasta taudista. Vuosia myöhemmin Peter Kelder kirjoitti lyhyen kirjan, jossa nämä viisi harjoitusta kuvataan. Kirjan nimi oli "Ancient Secret to the Fountain of Youth", eli muinainen nuoruudenlähteen salaisuus.

Sanana jooga tarkoittaa ihmissielun yhdistymistä universaaliin sieluun. Hathajoogassa ei ole varsinaisesti kyse fyysisestä harjoittelusta, vaan liikkeet puhdistavat ja tasapainottavat umpieritysjärjestelmää, verenkiertoa ja hermoverkostoa.

Parantajat ympäri maailman hyödyntävät hathajoogaa hoitamaan tauteja ja voimattumuutta. Itämaisen filosofian mukaan seitsemän chakraa tai energiapyörrettä huolehtivat parantavan energian kierrosta kehossasi. Chakran toiminnan nopeus on avain hehkuvaan terveyteen. Viisi riittiä vauhdittavat chakrojen toimintaa. Chakrat eivät ole fyysisiä, vaan me itse päätämme millloin avaamme ja milloin suljemme ne, riippuen siitä miten ja mitä ajattelemme. Jotkut asiat haluamme jättää ulos, jotkut asiat haluamme painaa mielen pohjalle. Monet hoitajat ja parantajat ovat sitä mieltä, että tukokset ovat ainoa erilaisten fyysisen tai henkisen pahoinvoinnin syy.

Viiden riitin tekemiseen kuluu päivässä vain 10 minuuttia. Aloita hitaasti ja jatka, kunnes olet tehnyt jokaista riittiä 21 kertaa. Voit aloittaa tekemällä vain muutaman toiston. Jos kärsit esimerkiksi selkävaivoista, harkitse, sopiiko harjoittelu sinulle.

Riitti 1. Seiso kädet levällään, nii että käsivartesi ovat suoraan vaakatasossa sivuillasi. Pyöri myötäpäivään kunnes sinua huimaa hieman.

Riitti 2. Makaa lattialla selälläsi. Levitä käsivartesi sivuillesi, aseta kämmenet lattiaa vasten. Nosta pääsi lattiasta, työnnä leukaa kohti rintaa. Nosta samalla jalkasi kohti kattoa polvet suorina. Anna jaljoen taipua kehosi ylle polvia taittamatta. Laske sen jälkeen hitaasti pää ja jalkasi niitä koukistamatta takaisin kohti lattiaa. 

Riitti 3. Polvistu lattialle keho pystyssä. Laske kätesi reisillesi. Taivuta pää ja niska eteenpäin, leuka kohti rintaa. Taivuta sen jälkeen pää ja niska taaksepäin, selkärankaa taivuttaen. Hengitä syvään selkärankaa taivuttaessasi.

Riitti 4. Istu lattialle jalat eteen, levitä jalkasi niin että nilkkojen väliin jää noin 30 senttiä. Paina sitten kämmenesi lattialle pakaroiden viereen. Paina leuka kohti rintaa. Taivuta sitten pääsi taaksepäin, niin kauas kuin pystyt. Nosta samalla kehoasi niin että polvet ja käsivarret pysyvät suorina. Yläkeho on suorassa linjassa jalkojen yläosan kanssa, vaakatasossa. Jännitä sitten kaikki kehosi lihakset. Rentoudu lopuksi ja palaa alkuperäiseen istuma-asentoon. Tämä on riiteistä haastavin.

Riitti 5. Makaa vatsallasi. Tue itseäsi käsilläsi kämmenet lattiaa vasten ja laita varpaasi punnerrusasentoon. Pidä jalkasi ja kätesi suorina. Ojenna sitten käsivarret pystysuoriksi, anna selkärangan taipua kohti lattiaa niin että koko kehosi on roikkuvassa asennossa. Taivuta sitten päätä taakse niin pitkälle kun voit. Taivuta sitten lantiotasi ja nosta kehosi niin että se muodostaa alassuin olevan v:n. Paina leukaa eteenpäin ja kohti rintaa.

Monet harjoituksia kokeilleet ovat kertoneet energiatasonsa nousseen, painonsa laskeneen ja voimiensa ja notkeutensa lisääntyneen. Verenkierto kohenee ja kehosi alkaa hankkiutua eroon kuonasta. Alat tuntea vaikutuksia kaksi viikkoa harjoiteltuasi.

Katso Ylen sivuilta ohjeet kuvien kera. 

https://www.newagearticles.com/Article/Are-These-Five-Exercises-The-Fountain-Of-Youth-/205

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net