Näin pidät aivosi terveinä! https://pixabay.com/fi/tuntematon-ajatella-harkita-ajatus-1769656/
02.06.2017

Näin pidät aivosi terveinä!

Et ole koskaan liian nuori tai vanha huolehtiaksesi siitä, että aivosi ovat vireessä ja terveet. Siihen ei tarvita kalliita tuotteita tai hoitoja vaan pieniä jokapäiväisiä elämänmuutoksia. Aivojen terveydestä huolehtiminen lisää elinvuosia ja näiden seitsemän vinkin noudattaminen vähentää riskiä sairastua aivoinfarktiin ja muihin neurologisiin sairauksiin.

Aivoinfarktia on pidetty pitkään vain ikääntyvien ihmisten sairautena, mutta yhdysvaltalaisyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan aivoinfarktin määrä nuorilla on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Ja aivoinfarktin seuraukset ovat vakavat.

Kaikki varmasti haluavat pitää aivonsa vireessä mahdollisimman pitkään, mutta kuinka se onnistuu?

Haasta aivosi. Aktiviteetit voivat olla esimerkiksi uuden kielen opettelua, shakin peluuta, ristikoiden tai sudokujen täyttämistä ja muita aivopelejä. Muista kuitenkin että on tärkeää tehdä sellaisia aktiviteetteja jotka tuntuvat tarpeeksi haastavilta, sillä joku peli saattaa olla sinulle helppoa, mutta muille vaikeaa.

Liikunta. Liikunta on hauskaa, kunhan löydät sen lajin josta aidosti nautit. Kuka tietää, voit innostua jopa niin ettet malttaisi odottaa seuraavaa kertaa! Liikunta auttaa verenpaineen ja painon hallinnassa ja sitä kautta myös aivojen terveyteen.

Verensokerin säätely. Muista pitää huolta verensokerisi sopivista arvoista. Kohonnut verensokeri on riskitekijä aivojen terveyden lisäksi myös sydämen ja munuaisten terveyteen.

Aivo-ystävällinen ruokavalio. Parhaita ruokia aivoille ovat muun muassa avokadot, mustikat, pähkinät (ei suolatut!), parsa ja tumma suklaa. Vältä tai vähennä punaisen lihan syöntiä, alkoholia ja sokeria. Myöskään veden juonnin positiivisia vaikutuksia ei voi koskaan korostaa liikaa.

Lopeta tupakointi. Jos tupakoit, sinulla on suurempi riski saada aivoinfarkti kuin muilla. Tupakointi nimittäin lisää pahan kolesterolin muodostumista ja vähentää hyviä kolesteroleja kehossasi.

Huolehdi riittävästä unen saannista. Kaikkien päivän aktiviteettien jälkeen kehosi tarvitsee unta. Erityisesti aivojen unensaanti on tärkeää, sillä silloin aivot prosessoivat ja varastoivat tiedon jota olet päivän aikana kerännyt. Unen tarve vaihtelee ihmisestä riippuen, mutta nyrkkisääntönä voisi pitää 7-9 tuntia yössä.

Pidä yllä ihmissuhteita. Muista pitää yhteyttä läheisiisi. Jätä kuitenkin puhelin ja tietokone pois tästä yhtälöstä, sillä kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus on ihmissuhteen ja aivojenkin terveydelle tärkeää stressitasojen pienentyessä.

Aivosi ansaitsevat kaiken hyvän ja elämänlaatu paranee varmasti hyvän ruokavalion, liikunnan, riittävän unen ja ihmissuhteista huolehtimisen ansiosta. Mikset aloittaisi jo tänään?

Lähde:
http://www.collective-evolution.com/2017/05/29/easy-steps-to-keep-your-brain-healthy-happy/

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net