Muistathan huolehtia aivojesi hyvinvoinnista? Photo by Joanna Kosinska on Unsplash
07.05.2018

Muistathan huolehtia aivojesi hyvinvoinnista?

Hyvinvointikeskustussa korostetaan ulkoisia seikkoja, ja se keskittyy usein myös energisyyteen. Se kertoo meitä ympäröivistä arvoista. Hyvinvointiin satsaamalla pyritään usein tavoittelemaan kaunista ulkokuorta: hehkuvaa ihoa ja nuorekasta ilmettä. Energisyyden arvostaminen liittyy osittain tehokkuuden ja tuottavuuden ihannointiin. Samalla aivoista huolehtiminen jää taka-alalle.

Vaikka energinen ja voimakas olo tekee arjesta sujuvaa ja hehkuva iho kielii usein sisäisestäkin hyvinvoinnista, unohdamme usein yhden hyvinvoinnin tärkeän ulottuvuuden: vetreät aivot.

Usein ajattelemme, että huonosta ravinnosta eli raskaasti prosessoidusta, lisäainein kyllästetystä ruuasta, sekä ympäristöstä elimistöön pääsevistä myrkyistä, kuten hyönteismyrkyistä ja saasteista, kärsii etenkin maksa. Sen tehtävänä on hajottaa erilaisia toksiineja ja sillä onkin erittäin tärkeä rooli hyvinvointimme kannalta.

On totta, että maksa kärsii onnettomista valinnoistamme. Mutta tosiasiassa epäterveelliset elämäntavat laittavat erityisen koville aivomme. Jos tuntuu, että ajatus ei kulje, muisti ei toimi nopeasti tai koko mieli tuntuu sumuiselta, on korkea aika alkaa helliä aivoja.

Satsaa monipuoliseen ruokavalioon ja riittävään lepoon. Tarkkaile myös sitä, millaisilla asioilla kuormitat aivojasi. Olisiko hyvä pitää taukoa sosiaalisesta mediasta tai rajoittaa uutisten seuraamista? Oletko jo kokeillut meditointia?

Aivojen kannalta on tärkeää juoda tarpeeksi vettä. Pyri juomaan ainakin puolitoista litraa päivässä. Jos liikut runsaasti, tarvitset enemmän vettä.

Syö erilaisia siemeniä, sillä ne sisältävät hyviä rasvoja. Sama pätee pähkinöihin. Ota ne siis osaksi ruokavaliotasi. Aivot arvostavat myös avokadoja niiden hyvien rasvojen vuoksi. Mustikat ovat myös erittäin aivoystävällistä ruokaa!

Kuva: Joanna Kosinska / Unsplash

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net