Miten vaimentaa sisäisen kriitikon ääni? https://pixabay.com/fi/kampaaja-nainen-parturi-tarvikkeet-2812229/
20.11.2017

Miten vaimentaa sisäisen kriitikon ääni?

Kritiikin pelko estää meitä usein tavoittelemasta unelmiamme, sillä pelkäämme ulkopuolelta tulevaa tuomitsemista sekä epäonnistumista. Totuus kuitenkin on, että kukaan muu ei anna meille yhtä paljon kritiikkiä, kuin me itse. Kuinka sitten taltuttaa sisäisen kriitikon ääni, jos se on meidän oma äänemme?

Kriitikon ääni. Sisäisen kriitikkomme suurin ongelma on se, että äänessä olemme me itse (ego) – ei mikään ulkopuolinen ääni, vaan meidän oma äänemme. Sisäisten kriitikoiden äänet ovat hyvin koulutettuja, salakavalia, säälimättömiä ja asiantuntevia osia meistä. Nämä äänet, jotka harhauttavat, loukkaavat ja aliarvioivat meitä, ovat mielemme tuotteita; ei fyysisiä ruumiinosia, vaan toimintatapoja, jotka mielemme on hyväksyneet. Tämä on kuin kuin mikä tahansa tapa, jonka olemme ajan kanssa oppineet – sisäisen kriitikon roolin me olemme vaan oppineet vasten tahtoamme, tahattomasti.

Toisin sanoen, meidät on aivopesty.

Me emme siis ole syntyneet sisäisten kriitikoidemme kanssa. Kukaan ei ole. Pienen lapsen aivot imevät itseensä mielihyvää, tyydytystä, lohtua – ja vaatii näitä ilman anteeksipyytelyä. Mutta jossakin matkan varrella tuli mukaan joku, tai jotkut, alkoivat kertoa meille valheita meistä itsestämme. Näihin ”joihinkin” me luotimme niin paljon, että emme vain hyväksyneet ja uskoneet heidän valheita, vaan me myös opettelimme muistamaan ja toistamaan näitä valheita kuuliaisesti. Näin niistä tuli osa meitä – osa, jonka nykyisin tunnistamme omaksi ääneksemme.

Miten sitten vaimentaa tällainen ääni, joka ei koskaan edes ollut meidän omamme? Tällaiset sisäiset äänet pitävät meistä tiukasti kiinni, mutta meidän on suostuteltava ja huijattava sisäistä kriitikkoamme kääntämään omat taktiikkansa itseään vastaan.

  1. Keksi sisäiselle kriitikollesi nimi. Se on helppo tapa muistuttaa itseä siitä, että ne äänet, jotka sanovat kamalia asioista sinusta, et ole sinä itse. Kuuletko tuon uhkaavan lörpöttelyn alkavan? Hengitä. Ryhdy sen tarkkailijaksi. Sano: ”Ai, se olet taas sinä, Ringo, tai Pentti, tai isä." Millä nimellä sinä kutsuisit omaa kriitikkoasi?
  1. Vastaa sisäiselle kriitikollesi hauskalla äänellä, tai ulkomaisella aksentilla. Tämä etäännyttää sinut kriitikostasi ja auttaa sinua pilkkaamaan heidän monologejaan tehokkailla ja oudoilla keskeytyksillä. Kun sisäinen kriitikkosi syyttelee sinua laiskamadoksi, voit vastata hänelle itse keksimälläsi kielellä – näin hän ei ymmärrä sinua, eikä voi iskeä takaisin! Ole luova ja pidä hauskaa – mikä on sinun hulluttelevin äänesi? Käytä sitä!
  1. Toista välittömästi ääneen ne kriittiset sanat, jotka saat sisäiseltä kriitikoltasi. Toimi kuten lapset – he toistavat kaiun lailla sanojasi ja saavat sinut tuntemaan olosi typeräksi. Tämä tekniikka auttaa sinua antamaan vähemmän merkitystä niille loukkauksille ja arvosteluille, joita sisäinen kriitikkosi sinulle latelee. Jos kriitikko muistuttaa sinua siitä, että kaikki vihaavat sinua, toista tämä takaisin kriitikollesi!
  1. Aloita keskustelu sisäisen kriitikkosi kanssa silloin, kun se ei itse puhu sinulle. Hyppää sen selän päälle kertomalla sille asioita itsestäsi. Kerro hänelle, että tiedät, kuka kriitikkosi on, miten se on sisällesi tullut, kuka sen on sinne laittanut ja miksi. Säikäytä kriitikkosi kertomalla hänelle, mitä hän on sinulle tehnyt ja miltä se sinusta tuntuu!
  1. Väittele kriitikkosi kanssa. Haasta sitä. Täytä sen ilkeät piikittelyt rehellisillä, itseä kannustavilla vastauksilla - ”Kyllä, olen kömpelö, mutta en voi vaikuttaa ruumiinrakenteeseeni.” Paina mieleesi muutamia yksinkertaisia repliikkejä, joiden avulla voit nopeasti tyrmätä kriitikkosi äänen. Kuinka monta monikäyttöisiä vastaväittettä keksit kriitikkosi nujertamiseksi?

Lähde: 
https://spiritualityhealth.com/blogs/worthy-a-self-esteem-blog/2017/08/11/5-techniques-to-fight-back-your-inner-critic

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net