28.05.2018

Mitä hyötyä napanuoran leikkaamisen viivyttämisestä on?

Luonnollinen synnyttäminen on nousussa ja perinteiset synnytysmenetelmät ovat herättäneet myös lääketieteen kiinnostuksen. Vuonna 2014 Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi tiedon siitä, että napanuoran katkaisemisen viivyttäminen edistää äidin ja lapsen terveyttä muiden hyötyjen lisäksi. 

Muutama vuosi sitten järjestettiin tutkimus, jossa seurattiin 263 ruotsalaista tervettä vastasyntynyttä lasta. Puolelta vauvoista katkaistiin napanuora yli 3 minuutin kuluttua syntymästä, puolelta alle 10 sekunnin kuluttua syntymästä. 4 vuoden kuluttua lapset kutsuttiin uudelleen tutkimuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää napanuoran katkaisun ajankohdan pitkäaikaisia vaikutuksia. 

Tutkimuksissa selvisi, että ne lapset joiden napanuoran katkaisua oli viivytetty, olivat kehittyneempiä sosiaalisilta ja motorisilta taidoiltaan. Jo aiemmissa tutkimuksissa oli käynyt ilmi, että keskosten kohdalla viivyttämisestä oli selkeitä hyötyjä. Ne liittyvät siihen, että vastasyntyneet saavat enemmän verta istukasta, mikä lisää esimerkiksi rautatasoja, ja rauta puolestaan on tärkeää aivojen kehittymiselle. Lisäveri helpottaa siirtymää kohdusta ulkomaailmaan.

Luonnollisesta synnyttämisestä kiinnostuneet äidit ovat yleensä tietoisia istukan merkityksestä. Lootussynnyttämiseksi (Lotus Birth) kutsuttu menetelmä painottaa sitä, että lapsen annetaan itse luonnollisesti irrottaa napanuoransa.

Lootussynnytys

Lootussynnytys viittaa siihen, että napanuoraa ei katkaista lainkaan, vaan sen annetaan olla paikoillaan niin kauan että se luonnollisesti irtoaa navasta samoin kuin katkaistunkin napanuoran jäänne, 3-10 päivän kuluttua syntymästä. Tapa on suhteellisen uusi: se sai alkunsa vuonna 1974. Claire Lotus Day opiskeli Jane Goodallin tutkimuksia, joissa Goodall kertoo, että simpanssit eivät koskeneet jälkeläistensä napanuoraan, vaan antoivat sen irrota luonnollisesti. 

Menetelmä ei sovi herkille, ja rajoittaa äidin ja vauvan liikkumista alkuun. Mutta toisaalta heti lapsen syntymää seuraavan äidin ja lapsen läheisen suhteen on todettu olevan hyödyksi sekä lapselle että äidille. Menetelmän kannattajat kokevat, että mentelmä vähentää mahdollisuuksia tulehduksiin ja vauva saa enemmän verta kiitos yhteyden istukkaan.

Lootussynnytyksen puoltajat myös sanovat, että kun napanuoran annetaan irrota itsestään, navasta tulee kaunis ja alueen iho pysyy terveenä.

Viralliset tahot eivät menetelmää tue. Syynä on ajatus siitä, että istukka voi tulehtua ja tulehdus voi levitä lapseen. Koska synnytyksen jäkeen veri ei kierrä istukassa, se on käytännössä kuollutta kudosta. 

Menetelmään ei kuulu ainoastaan istukan kuljettaminen lapsen kanssa minne ikinä menetkin, vaan sinun täytyy myös varmistaa, että istukka poistuu synnytyksen jälkeen kehosta luonnollisesti. Usein siihen menee tunti tai kauemminkin, joten usein napanuoran leikkaamisen jälkeen tapahtumaan nopeutetaan keinotekoisesti. Se vähentää synnytyksenjälkeistä verenvuotoa, joka oli ennen yleisin synnytykseen liittyvä kuolinsyy. 

Luonnollisen synnytyksen kannattajat ovat nykyisin sitä mieltä, että lääkkeelle ei ole tarvetta, koska naiset nykyään ovat terveempiä, perheet pienempiä ja harvat heistä ovat aneemisia. 

Istukka

Mitä istukalle sitten tehdään, kun napanuora on irronnut? Lootussynnyttäjien piirissä on monenlaisia lähestymistapoja. Perinteisesti istukka on haudattu maahan. Sanotaan, että se ravitsee maata - mutta se täytyy haudata tarpeeksi syvälle, jottei mikään eläin kaiva sitä esiin. Joissain kulttuureissa istukka haudataan ulko-oven oikealle puolelle, jos lapsi on poika, ja vasemmalle, jos lapsi on tyttö. 

Jotkut nisäkkäät puolestaan syövät istukan synnyttämisen jälkeen. Brittiläinen julkkis paistoi istukan sipulin ja valkosipulin kera ja levitti sen leivän päälle. Sen voi nauttia pitsan päällä tai smoothieen upotettuna - tai raakana. Järkevintä kuitenkin lienee kääntyä istukan kapselointipalvelun puoleen. Istukka kypsennetään, hienonnetaan ja kapseloidaan pillereiksi.

Miksi kukaan sitten söisi istukkansa? Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä istukoiden syömisestä on tietoa 1500-luvulta alkaen, ja sen ajateltiin edistävän äidin mielialaa, toipumista ja hyvinvointia. Kerrotaan, että se edistää imettämistä ja torjuu synnytyksenjälkeistä masennusta. Hiljattain tutkimuksessa paljastui, että 3/4 istukkansa syöneestä kokivat sen olleen hyödyksi. Naiset kertoivat sen parantaneen mielialaa, helpottaneet imetystä ja nostaneen energiatasoja.

Mitä ikinä teetkin, omaa ja lapsen terveyttä on tärkeää tarkkailla. Hanki mahdollisimman paljon tietoa ja varaudu painostukseen - älä suostu tekemään mitään, minkä koet epämiellyttäväksi. 

http://www.collective-evolution.com/2016/02/12/why-you-could-benefit-from-delaying-the-cutting-of-your-childs-umbilical-cord/

 

 
Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net