Mitä kielesi väri kertoo terveydestäsi? https://pixabay.com/fi/koira-bulldoggi-white-kieli-hassu-84438/
09.11.2017

Mitä kielesi väri kertoo terveydestäsi?

Emme kiinnitä kieleemme paljoakaan huomiota, se vain lepää suussamme. Sillä on kuitenkin monia eri tehtäviä ja ilman sitä emme pystyisi syömään, juomaan, maistamaan tai edes puhumaan! Näiden lisäksi, kieli antaa arvokasta tietoa terveydestämme, jos sitä vain osaa tulkita.

Terveen kielen tunnistaa mukavan vaaleanpunaisesta ja tasaisesta väristä. Kieli voi kuitenkin muuttaa väriään hetkellisesti monesta syystä. Epänormaaleina väreinä kielessä pidetään muun muassa mustaa, sinistä, kirkkaanpunaista, violettia, keltaista ja valkoista.

Valkoinen

Valkoinen väri kielessä on kaikkein yleisin ja se liitetään usein kauan jatkuneeseen huonoon suuhygieniaan. Aina kyse ei kuitenkaan ole siitä, vaan joillakin ihmisillä kielen pinta vain kerää helposti valkeaa katetta. Muistathan siis hampaiden harjauksen yhteydessä harjata myös kielesi, sillä sen pinnalle kerääntyy jopa enemmän bakteereja kuin purupinnoille ja hampaiden väleihin (usein kate aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä).
Muita syitä valkoiseen kieleen voivat olla:
- Suun sieni-infektio tai sammas, jotka ovat usein harmittomia, vaikkakin joskus kivuliaita vaivoja.
- Leukoplakiassa suuhun saattaa ilmestyä valkoisia limakalvomuutoksia jotka eivät lähde harjaamalla pois. Tähän tautiin liittyy riski sairastua myöhemmin suusyöpään, yleensä tupakoitsijoiden vaiva.
- Ruokavalio: jotkin prosessoidut ruoat, "höttö"viljat ja maitotaloustuotteet saattavat aiheuttaa valkoista katetta kielen pinnalle.

Musta

Vaikka mustunut kieli saattaa näyttää pelottavalta, on se harvoin terveydellinen haitta. Musta kieli saattaa olla seurausta tietyistä lääkkeistä kuten antibiooteista tai suuvedestä, tupakoinnista ja huonosta suuhygienista.

Sininen

Sininen kieli on syytä ottaa aina vakavasti, sillä kuten muissakin ruumiinosissa, myös kielessä sininen väri viittaa veren virtauksen estymiseen tai heikentymiseen. Sininen kieli voi olla merkki syanoosista, sairaudesta jossa veren hemoglobiinipitoisuus on liian alhainen eikä veri enää ole hapekasta.

Kirkkaanpunainen

Kirkas punainen väri voi johtua joko kielen tulehduksesta tai vaihtoehtoisesti se voi olla merkki jonkin ravintoaineen, esimerkiksi foolihapon tai B-12 vitamiinin puutoksesta.

Violetti

Violetti värimuutos on harvinainen verrattuna muihin väreihin. Violetti kieli voi olla merkki B2-vitamiinin puutteesta tai se voi olla sinisen kielen ensitila. Jos kielesi on siis violetti muustakin kuin mustikoiden syönnistä, ota yhteys lääkäriin.

Keltainen

Kuten violetti, myös keltainen väri on harvinainen kielessä. Keltainen kieli voi olla merkki maksataudeista, sillä keltainen väri yleensä esimerkiksi silmämunissa johtuu veren korkeista bilirubiiniarvoista, joiden tasaus olisi maksan tehtävä.

Kun siis seuraavalla kerralla huolehdit suusi hygieniasta, älä keskity vain hampaisiin, sillä opettelemalla tarkkailemaan kieltäsi, saat arvokasta ja yllättävääkin tietoa terveydestäsi.


Lähde:
https://www.powerofpositivity.com/tongue-color-health/

Jaa tämä:
JannikaA

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. On innokas matkustelemaan ja etsimään haasteita. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net