Mistä apua kriisin kohdatessa? http://www.freeimages.com/photo/hands-1545330
13.10.2016

Mistä apua kriisin kohdatessa?

Kun kriisi iskee ja eikä omat voimat riitä, kannattaa apua ja tukea kriisin keskellä etsiä ulkopuolisilta tahoilta - vaikkei se aina innostaisi. Mutta kenen puoleen kääntyä?

Kun seinä tulee vastaan, ja elämä on umpikujassa, on etsittävä apua ja tukea. Voit tuntea avuttomuutta vastoinkäymisten edessä. Minusta oli vaikeaa etsiä apua tästä huolimatta, mutta se kannatti. Kriisin onnistuneeseen läpikäymiseen saa apua. Tässä jutussa kerron, mitkä viralliset ja epäviralliset tahot sekä asiat auttavat sinua oman traumasi ja muuttuneen elämän käsittelyssä.

Voitetut vaikeudet

Sinulla on elämänkokemusta. Olet ollut tiukassa paikassa ennenkin. Jälkeenpäin ajateltuna se ei ehkä ollut niin tiukka paikka, kuin mitä silloin tuntui. Jo lapsuuteen kuuluu suuria pettymyksiä ja menetyksiä, joiden jälkeen elämä on jatkunut. Tiedetään, että traumaattisesta kriisistä selviytymiseen vaikuttavat aiemmat elämänkokemukset.

Omassa kriisissäni muistelin lapsuudessa menetettyä, pitkäikäistä lemmikkikoiraa. Surin sitä tuolloin valtavasti. Itkin pääni punaiseksi, ja tunsin oloni hyvin lohduttomaksi. Tuntui, kuin olisin menettänyt pikkuveljen. En muistanut tapausta aktiivisesti, päinvastoin. Se oli hautautunut unohduksiin mitättömänä tapahtumana, joka oli vääjäämättä koiraperheen edessä. Ammattiauttajan kysymys voitetuista vaikeuksista toi koiranmenetyksen ja sen ajan mieleeni vuosikymmenien jälkeen. Mieti, mistä vaikeuksista sinä olet selviytynyt? Miten ne auttavat sinua nyt?

Ystävät, sukulaiset, työkaverit ja vertaistuki

Sosiaalisen tukiverkoston merkitys traumaattisesta kriisistä selviytymisessä on suuri. Kannattaa miettiä ajan kanssa, keneltä vielä voisi pyytää apua ja kenelle vielä voisi traumasta kertoa. On tärkeää ottaa käyttöön kaikki tukiverkoston jäsenet, myös heidät, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen. Mitä enemmän ihmisiä on tukenasi, sitä helpompaa muillekin on auttaa. Jos vuodatat tarinaasi kerta toisensa jälkeen aina samalle ihmiselle, hän saattaa väsyä. Jaa taakkaa. Jos sinulla ei ole ketään, jolle voisit asiasta kertoa, voit soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen. Toki sinne voi soittaa silloinkin, kun epävirallinen tukiverkostosi on kunnossa. Kriisipuhelimessa päivystävät ammattiauttajat ja koulutetut vapaaehtoiset. Tai voit ottaa yhteyttä nettikriisikeskus tukinet.netiin, josta saat halutessasi henkilökohtaisen tukihenkilön

Työ on lääke

Toiset palaavat töihin pian traumakokemuksen jälkeen. Arjen rutiineista kiinni pitäminen palauttaa vähitellen turvallisuuden ja elämänhallinnan tunteen. Työpaikalla tulisi olla tieto siitä, mitä on tapahtunut. Näin mahdolliset oireet voidaan ottaa ymmärtäväisesti huomioon. Useilla työpaikoilla on ihmisiä, jotka tarjoaisivat henkistä tukeaan mielellään vaikeuksien kanssa kamppaileville, jos vain tietävät vaikeuksista. Jos työssä ei tarvitse peitellä ja salailla tapahtunutta, työkykysi paranee ja selviytyminen helpottuu. Myös työtön selviytyy. Sillä ei ole väliä, maksetaanko mielekkäästi tekemisestä palkkaa. Voit vaikka leipoa pullaa tai hakata metsällisen halkoja – toiminta auttaa.

Arvosta itseäsi

Kriisikirjallisuudessa tiedetään, että hyvä itseluottamus ja itsearvostus auttavat selviytymään. Kehitä itsearvostustasi tietoisesti. On saatavilla paljon kursseja, kirjoja ja verkko-ohjausta itsemyötätunnon taitoihin. Minua auttoi tutustuminen näihin. Vähitellen itsemyötätunnon harjoittamista jatkaessani aloin huomata, kuinka lempeys vaikutti. Sisäinen ajatuksissani asustanut sättijä vaikeni harjoitus harjoituksen perään. Nykyisin löydän itseni vain harvoin moittimasta itseäni. Armo ja lempeys ovat levinneet myös muihin ihmissuhteisiin.  Ei ihme, että lähentymistä on tapahtunut monen ystävän kanssa.

Puhu tai kirjoita

Traumaattisen kriisin käsittely edellyttää, että tapahtumaa ja sen merkityksiä voi käydä läpi yhä uudestaan ja uudestaan. Ihmiset, jotka puhuvat traumastaan, selviytyvät. Jos tapahtuma tuntuu liian sekavalta tai häpeälliseltä, voit kirjoittaa. Kirjoita kirjoittamasta päästyäsi. Se auttaa myös. Asioiden laittaminen paperille selkiyttää tilannettasi, ja saat yliotteen aiemmin mittaamattoman haastavalta näyttäneeseen tilanteeseen.

Viralliset tahot

Joskus kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen. Suomessa on hyvä verkosto alueellisia kriisikeskuksia, joihin yleensä saa ajan nopeasti. Kriisikeskusten palvelut ovat enimmäkseen maksuttomia.

Lisäksi Suomessa toimii paljon vertaistukiryhmiä, potilasyhdistyksiä, ja erilaisia auttamisjärjestöjä hyvinkin spesifeihin elämäntilanteisiin liittyen. Esimerkiksi kätkytkuoleman kokeneille vanhemmille, nuorille leskille ja auto-onnettomuudessa vammautuneille on kaikille omat organisaationsa.

Jos tarvitset ammattiapua, kriisi- ja traumaterapeutit auttavat. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä viimeistään oireiden somatisoituessa tai jos kärsit post-traumaattisista stressihäiriöistä.

Kirjoitus perustuu seuraaviin teoksiin:
Heiskanen ym. 2006 Mielenterveyden ensiapukirja. Suomen Mielenterveysseura, SMS Kustannus, Helsinki.  
Lönnqvist ym. 2010 Psykiatria. Duodecim, Helsinki.
Poijula, Soili 2007 Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja, Helsinki.  
Saari, S. 2000 Kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kriisit ja niistä selviytyminen. Otava, Helsinki.   

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net