Miksi olen aina myöhässä? https://pixabay.com/fi/odotetaan-tapaaminen-aikataulu-aika-410328/
06.09.2017

Miksi olen aina myöhässä?

”Anteeksi, että olen myöhässä” – kuulostaako tutulta? Myöhästely on usealle meistä tavanomaista, vaikka sitä ei yleensä katsota hyvällä. Kroonisia myöhästelijäitä on tutkittu paljon. Myöhästelyyn on useita syitä, mutta yksi on ylitse muiden.

Myöhästymisen motivaatio. Kroonisia myöhästelijöitä yhdistää ainakin yksi asia – he myöhästyvät, koska he eivät halua olla paikalla liian aikaisin. Tämä perusmotivaatio ohjaa myöhästelijän käyttäytymistä tietoisesti tai tiedostamatta. Usein sanotaan, että myöhästyjä varastaa toisten aikaa. Odottelijoista tuntuu, ettei toinen arvosta heitä tai käsiteltäviä asioita. Tämä ei kuitenkaan useimmiten pidä paikkaansa.

Useimmat meistä tuntevat ihmisiä, jotka ovat aina ajoissa, koska he vihaavat olla myöhässä. Jotkut jopa pelkäävät myöhästymistä niin paljon, että ovat aina liian aikaisin paikalla – sitten odotellaan kadunkulmassa, kahvilassa tai jopa piilosilla ajan kulumista. Juuri tätä krooniset myöhästelijät pelkäävät – olla paikalla liian aikaisin ja sitten tuhlata arvokasta aikaa odottamiseen. Siksi he ovat aina myöhässä.

Miksi myöhästelet? Kun kysyt, miksi joku on alituiseen myöhässä, saat vastaukseksi liudan koottuja selityksiä, joilla myöhästelijät koittavat selittää käyttäytymistään. Vaikka myöhästelijä koittaisi organisoida elämäänsä, miettiä muden ihmisten tunteita, tai laittaa itselleen muistuttelevia hälytyksiä puhelimeensa – he ovat silti myöhässä. Myöhästymisaika on usein myös sama 5-10, tai 15 minuuttia. Näin lyhyt aika ei esimerkiksi pilaa ystävän illalliskutsuja, mutta se silti riittää muiden ärsyyntymiseen. Ja vaikka tästä ikävästä tavasta haluaisikin eroon, todellinen ongelma on edelleen se, että myöhästelijä ei haluta myöhästyä, mutta ei myöskään haluta olla ajoissa – nämä kaksi kilpailevaa ideaalia on vaikea sovittaa yhteen.

Miksi ajoissa oleminen on niin kamalaa? Tähän kamaluuteen on monta selitystä, mutta kaikkein yleisin on se, että ajoissa oleminen on tehotonta. Jos olet ajoissa paikalla, sinun täytyy odottaa ajan kulumista - tekemättä mitään. Tällainen ”odotusaika” on liian lyhyt siihen, että aloittaisit tekemään jotain muuta – sillä jos aloitat, aika loppuu lyhyeen.

Ajoissa oleminen aiheuttaa myös huolta. Myöhästelevät ihmiset tuntevat olonsa vaivaantuneeksi ja epämukavaksi, kun he joutuvat odottamaan. He saattavat jopa tuntea, että joku katselee ja tuomitsee heitä – oli tämä sitten totta tai ei. Jos on ajoissa muutaman minuutin, siitä tulee yleensä ylpeä ja itsevarma olo, mutta liian aikaisin saapuessasi olo tuntuukin typerältä. Ihmiset pelkäävät muiden ajattelevan, että heillä ei ole muuta elämää kyseisen tapahtuman lisäksi. Eikä kukaan tietenkään halua muiden ajattelevan, että heidän aika olisi vähemmän arvokasta. Mietitään esimerkiksi treffejä: Jos saavut paikalle hieman ajoissa, näytät upealta. Jos taas saavut liian aikaisin, pelkäät, että näytät epätoivoiselta.

Myöhästyminen, hyve? Siinä missä muidenkin aika on arvokasta ja haluat arvostaa sitä olemalla täsmällinen, on sinunkin aikasi arvokasta ja käytät sen ennemmin tehokkaasti, kun vain odottelet tehottomasti. Joskus ihmiset eivät myöskään halua olla ajoissa, ollakseen kohteliaita. Muita ei haluta häiritä olemalla paikalla liian aikaisin – esimerkiksi ystävän puutarhajuhliin saavutaan mieluiten hieman myöhässä, sillä hänelle halutaan antaa rauha valmistella juhlansa rauhassa. Jotkut siis näkevät myöhästelyn hyveenä, toiset eivät. Aikaisin olemisella ei ole heille arvoa, se on ajanhukkaa.

Meillä jokaisella on ainakin yksi ystävä tai tuttu, joka on aina myöhässä. He eivät yritä tahallaan ärsyttää, vaan se yksinkertaisesti kuuluu heidän luonteeseensa. Tutkimusten mukaan myöhästyjiä ei kannatakaan moittia, sillä nämä tapaamisiin kiiruhtavat ihmiset menestyvät elämässä usein keskivertoa paremmin. Myöhästyminen ei siis automaattisesti merkitse laiskuutta tai huolimattomuutta – osalla meistä on vaan kädet täynnä tekemistä ja aikakäsitys saattaa helposti hämärtyä. Myöhästyminen liitetään läheisesti myös menestykseen. Menestyjät hoitavat usein montaa asiaa yhtä aikaa, jolloin aina ajoissa oleminen ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista. 

https://www.psychologytoday.com/blog/thriving101/201411/the-real-reason-some-us-are-chronically-late

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net