Mikä neuvoksi, kun kumppanin sairastuminen uuvuttaa https://pixabay.com/fi/sairas-tytt%C3%B6-nainen-teen-muotokuva-841165/
04.10.2016

Mikä neuvoksi, kun kumppanin sairastuminen uuvuttaa

Puolisolta vaaditaan paljon, kun toinen sairastuu vakavasti. Sairastuminen vaikuttaa aina parisuhteeseen, kun toinen menettää terveen puolison ja tulevaisuuden suunnitelmat voivat mennä kokonaan uusiksi. Samaan aikaan, kun sairastunut kamppailee omien pelkojensa kanssa, myös puoliso on turvaton ja uupunut. Miten tällaisesta elämänkriisistä selviää?

Teijan aviomies Lauri sairastui masennukseen, kun häneltä loppui yllättäen työt. Samalla alkoi oireilla myös Teija: ”Aluksi koitin pysyä positiivisena ja kannustaa puolisoani terapiassa. Etsin tietoa masennuksesta ja koitin piristää Lauria pienillä arjen yllätyksillä. Sitten iski kamala ärtymys ja olin koko ajan väsynyt.”

Puolison positiivinen asenne voi rohkaista ja kannustaa sairastunutta. Positiivisen asenteen kautta vastoinkäymiset voivat tuntua helpommilta ja mieliala pysyä virkeämpänä. Sairauden pitkittyessä positiivisen asenteen pitäminen on kuitenkin haastavaa. Puolison sairastaminen kun saattaa vaikuttaa puolisoon jopa enemmän kuin sairastavaan. Syöpää sairastavia tarkastelleen brittiläisen meta-analyysin mukaan esimerkiksi masennus oli yhtä yleistä syöpään sairastuneiden puolisoilla kuin potilailla. Taas ahdistuneisuutta esiintyi puolisoilla jopa potilaita enemmän. Myös Teijan positiivinen asenne alkoi rakoilla: ”En enää jaksanut kuunnella kumppanin valittamista ja suljin tyystin korvani. Sitten iski suunnattomat syyllisyyden tuskat. Olin todella uupunut, mutta koitin silti jaksaa. Enhän minä tässä se sairas ollut, ajattelin.”

Puolison sairastuminen voi pahimmillaan lisätä kielteistä vuorovaikutusta parisuhteessa ja etäännyttää puolisot toisistaan. Sairastavan alakuloinen mieliala, ärtyneisyys ja hermostuneisuus vähentävät puolison tarjoamaa tukea, ja toisaalta puolisokaan ei koe saavansa tällöin tukea sairastavalta. Sairaus asettaa parisuhteen dynamiikan aina uuteen valoon. Kun puolison rooli muuttuu yllättäen hoitajaksi tai pelkäksi tukijaksi, voi se herättää usein hyvin vaikeita tunteita. Teija koitti olla vahva ja tukea Lauria, mutta lopulta myös hänkin kadotti elämänilonsa. ”Olin koko ajan ärsyyntynyt ja pillahtelin itkuun jopa julkisissa kulkuvälineissä. Mikään asia ei saanut minua innostumaan. Elämä oli alkanut tuntumaan pelkältä sumealta puurolta, jossa minä kelluin väsyneenä päivästä toiseen. En minä halunnut olla hoitaja – halusin olla rakastettu kumppani.”

Kumppanin kanssa tulisikin puhua täysin avoimesti tilanteesta ja sen kuormittavuudesta. Näin suhteen osapuolet saavat tukea toisiltaan ja voivat ymmärtää molempien väsymystä, sekä tilanteen tuomia haasteita. Myös perheen ja ystävien tuki on tällaisessa tilanteessa korvaamaton. Suhteen osapuolten tulisikin saada keskustella sairaudesta avoimesti sekä yhdessä että erikseen. On tärkeää, että sairastuneen puoliso ei jää tilanteessa vailla tukea. Teijaa kuitenkin hävetti puhua omasta oireilustaan, sillä hänen piti olla se terve ja vahva osapuoli suhteessa. ”Joskus minua harmitti, kun ystäväni kyselivät vain Laurin voinnista, eivätkä osanneet yhtään ajatella, että minä olin myös täysin maassa. Lopulta kuitenkin selvisi, että heidän oli vain vaikea puhua minun voinnistani, sillä he vain koittivat kaikin keinoin olla positiivisia ja piristää minua.”

Vaikka läheisten tuki auttaa, se ei useissa tilanteissa yksin riitä. Tällöin kannattaa hakeutua juttelemaan asiasta lääkärin kanssa. Esimerkiksi kriisiterapia tai vertaistukiryhmät tarjoavat usein tarvittavan avun sairastavan puolisolle. Teijan elämään ilo palasi vähitellen kriisiterapian avulla. ”Ymmärsin, ettei minun tarvitse olla yli-ihminen, ja että on ihan normaalia olla vain väsynyt. Se, että sain purkaa pahaa oloani, ja että minua kuunneltiin, auttoi näkemään valoisamman huomisen – en ollut enää yksin väsymykseni kanssa.”

Kun sairaus koettelee parisuhdetta, olisi tärkeä muistaa, että se ei saa rajoittaa tai kaventaa terveen puolison elämää. Vaikka kumppanista haluaa pitää huolta, on yhtä tärkeää huolehtia itsestään. Työ, harrastukset ja oma vapaa-aika antavat voimia myös yhteisessä arjessa jaksamiseen. Teija löysi lopulta mukavan osa-aikaisen työn, jonka jälkeen arjesta tuli vähemmän kuormittavaa. ”On tunnistettava omat jaksamisen rajat ja opittava pitämään itsekkäästi kiinni niistä asioista, jotka tuovat iloa elämään. Vaikka viikonloppu poissa kotoa aiheuttaisikin syyllisyyden tunteita, ei sellaisia asioita voi itseltään kieltää. Taas sen jälkeen arkikin luistaa paremmin.”

(Teijan ja Laurin nimet on muutettu.)

Lähteet:

Rolland, J. S. (1994). In sickness and in health: The impact of illness on couples' relationships. Journal of Marital and Family Therapy, 20(4), 327-347.

https://foreverfamilies.byu.edu/Pages/marriage/IssuesInMarriage/Coping-with-the-Chronic-Illness-of-a-Spouse.aspx

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/vakava-sairaus-koskettaa-parisuhdetta/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net