Mielenhuollon ABC https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-yksityiskohtaisista-muotokuva-1813281/
16.01.2017

Mielenhuollon ABC

Ihmisten fyysisen hyvinvoinnin näkökulmaa on korostettu pitkään, vaikka mielenhuolto on vähintään yhtä tärkeää. Ilman mielenhuoltoa kehomme voi huonosti, koska mikään ei ole toisistaan erillistä. Mielenhuoltoa voi ajatella kuin auton määräaikaishuoltoa. Mielemme kuluu ja tarvitsee uutta polttoainetta, vaihdettavia asenteita tai valmiuksia omaksua jotakin uutta vanhan sijaan. Huollettu mieli jaksaa ja voi hyvin, vaikka olisi kuoppia matkassa tai pienet varaosat joskus epäkunnossa. Kokonaisuus on tärkein.

Kiinnitä huomiosi ensi tilassa siihen, mitä asenteita omaksut ja mitkä olisivat vaihdettavissa? Minkälaisista asenteista tai elämäntavoistasi koet taakkaa ja alituista negatiivisuutta? Onko peiliin katsominen paikallaan vai kokonaan uusi pinta? Energiaa, jota kannamme ja levitämme ulospäin, on aina olemassa. Se ei katoa koskaan, vaan muuttaa muotoaan. Näin on helpompi lähestyä henkilökohtaisia asennemuutoksia. Voisitko kokeilla ajatella asioita ahdasmielisyyden sijaan kokonaisvaltaisemmin; kuinka se palvelisi sinun lisäksi muuta maailmaa? Onko asenteesi myrkyllistä ja valittavan tuntuista puuhaa? Ovatko elämäsi velvollisuudet raskaita hoitaa psyykkisesti, vai ovatko ne miellyttäviä? Asenne ratkaisee suuressa määrin elämänlaadun, halusimme sitä tai emme. Vain me voimme itse vaikuttaa valintoihimme. Kirjoita ylös, mitkä asiat sinua pännivät. Kirjoita viereen, mitä mahdollisuuksia sinulla on tilanteen korjaamiseen? Muuta tuulen suuntaa ja toimi sydämestäsi käsin.

Raivaa omaa tilaa

Onko sinulla omaa tilaa mielellesi? Oman tilan tarve ja sen saaminen ovat tärkeitä mielelle. Jos olet jatkuvasti saatavilla, suorittamassa tai tekemässä; olet ikävä kyllä totta kaukana mielesi hyvinvoinnista. Kiireellisiä jaksoja tulee elämässä kaikille. Kiirettä voi sen sijaan itse ohjelmoida ja tehdä suunnitelmia aikatauluun. Jos olet kiireinen perheenäiti- tai isä, voit pyhittää hyvällä mielellä itsellesi ”sen hetken”, ja vain itsellesi. Ota tilaasi mukaan jokin rentouttava tapa tai rituaali. Tee omasta tilastasi myös fyyisesti kutsuva mieltymystesi mukaan, kunhan se rauhoittaa Sinua. Omaa tilaa voi ottaa myös kodin ulkopuolelta, mikäli kaaos keskittyy kotioloihin. Lähde joogatunnille, istuskelemaan puistoon, kävelylle tai lukemaan kirjastoon. Oman tilan tuntu lisää mielelle positiivisia ja virittyneisyystilaa sääteleviä vaikutuksia. Muista, ettet ole korvaamaton.

Kehu itseäsi päivittäin

Oletko itsesi ystävä, vai se takaraivossa istuva piru, joka arvostelee tai mitätöi? Miten mielesi sisällä voisit muuttaa itseäsi kohtaan ystävällisemmäksi ja lempeäksi? Voit ottaa osana mielehuollon rutiinia sanomalla itsellesi päivittäin jotakin mukavaa ja positiivista. Osoita se vilpittömästi itselle itseltäsi. Olet sen ansainnut, vaikka olisit tehnyt tai sanonut mitä. Ei se haittaa. Opettele antamaan itsellesi anteeksi ja myös tarvittaessa pyytämään itseltäsi anteeksi. Sinusta kuoriutuu mielesi kapteeni, jonka laiva on ilo ottaa vastaan vierassatamaan. Ole itsellesi tärkeä, niin Sinusta tulee tärkeä myös toisille aidosti. Voit kirjoittaa positiivisia sanoja itsestäsi, kuunnella kannustavia lauluja ja muuntaa ajatustesi laatua itsestäsi.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net