Miehinen mies ei näytä häpeäänsä - vaan vaikenee Copyright: antonioguillem / 123RF Stock Photo
13.06.2017

Miehinen mies ei näytä häpeäänsä - vaan vaikenee

Miehinen kulttuuri perustuu itseriittoisuuteen, jonka taustalla on haavoittuvuutta ja häpeää. Näiden asioiden tunnistaminen ja ymmärtäminen auttavat henkisessä kehityksessä ja syvempään läheisyyteen perustuvien ihmissuhteiden rakentamisessa.

Haavoittuvuus hävettää

Kulttuuriseen koodistoon on kuulunut ajatus vahvasta, selviytyvästä miehestä. "Mies jaksaa kantaa raskasta taakkaa". Taakka voi olla fyysinen, mutta usein myös emotionaalinen. Erityisen vaikeaa miehen on kantaa häpeän taakkaa. Häpeävä mies vaikenee, ei kommunikoi, valehtelee ja väistää kohtaamasta kumppaniaan.

Miehinen häpeä voi kummuta haavoittuvuudesta. Oman haavoittuvuuden tunnistaminen on tehty kulttuurissamme miehille erittäin vaikeaksi; miehen kuuluu pärjätä, menestyä ja onnistua aina vain paremmin. Haavoittuvuuden, heikkouden ja alemmuuden tunteet eivät kuulu maskuliiniseen tunnekoodistoon. Häpeä voi liittyä myös siihen, että hävettää. Lisäksi miestä voi hävettää oma riippuvaisuutensa muista, erityisesti naisista.

Miehen riippuvuus naisista

Miehen riippuvuus naisista aiheuttaa ambivalentteja tunteita; onnea ja iloa, mutta myös häpeää ja kiukkua. Äidin ja myöhemmin vaimon huolenpito voivat olla miehille itsestäänselvyyksiä. Kun ne menetetään, mies huomaa riippuvuutensa.

Miehen riippuvuus naisista voi olla myös epätervettä. Näin käy, kun mies tappaa itsensä avioeron jälkeen. Tai miesleski kuolee pian vaimonsa kuoltua suruun ja yksinäisyyteen. Hyljätyksi tulemisen kokemus on kaikille raskaimpia asioita, mitä voi kohdata eikä kaikilla miehillä ole riittävästi sisäisiä voimavaroja tällaisista kriiseistä selviytymiseen. Ylivoimaisten asioiden edessä mies on voimaton, ja se tuottaa sietämätöntä häpeää. Ylivoimaisia asioita voivat olla sairaudet, menetykset ja surut. Miehiseen kulttuuriin kuuluu itseriittävyys, ja siksi haavoittuvuuden kanssa ei osata tulla toimeen. Syntyy turhautumishäpeää.

Seksuaalinen häpeä

Mies voi kokea seksuaalista häpeää, jos seksuaalisuus on vahvasti yhteydessä suorituksiin. Seksuaaliseen häpeään kätkeytyy kysymyksiä omasta pätevyydestä ja seksuaalisista taidoista. Erektio ja naiselle tuotettu orgasmi ohjaavat miehen seksuaalisuutta. Tällöin lämmin, henkinen yhteys ja aistillinen erotiikka jäävät puuttumaan rakastelusta.

Mies voi liittää koko itsetuntonsa seksuaalisiin suoritteisiin. Naisen orgasmi ja pitkä erektio ovat ikään kuin miehuuden mittoja. Mies saattaa omavoimaisesti ryhtyä määrittelemään, millainen on oikeanlainen seksuaalinen nautinto.

Seksuaalista häpeää kantavilla miehillä seksuaalisuuteen liittyy valtava kiihottumisen tarve. Siihen keskittyminen vie huomion pois puolisosta ja parin välisestä yhteydestä. Läheisyyden tarve hävettää ja ylikiihottuneisuus peittää häpeän. Tällöin pari etääntyy luonnollisesta, henkisestä seksuaalisuudesta.

Kirjoitus perustuu Kaija Maria ja Lari Junkkarin teokseen Läsnä ja lähellä, seksuaalinen viisaus parisuhteessa. Otava 2006.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net