Meditaatioharjoitukset pikkulapsiperheessä http://www.freeimages.com/photo/boy-with-phone-1310844
05.05.2016

Meditaatioharjoitukset pikkulapsiperheessä

Meditaation harjoittaminen pikkulapsiperheessä on haastavaa. Millaisin järjestelyin meditaatiohetki onnistuu, tässä muutama neuvo!

Olen pienten lasten äiti, ja pitkäaikainen wannabe-meditoija. Päivittäinen harjoitus olisi optimi. Olen käyttänyt haaveiluun päivittäisestä meditoinnista huomattavan määrän aikaa ja energiaa. Toinen vaihtoehto unelmoinnille ja jossittelulle olisi ollut käyttää tuo aika ja energia meditoimiseen. Mutta en ole siihen pystynyt. Miksikö?

Toimintaani ohjasi vahva uskomus siitä, ettei lasten kanssa voi meditoida. Lapset ylipäätään eivät pysty olemaan hiljaa. Vaikka oikeasti pystyvät! Aikani näin luultuani kyllästyin. Ei se noin voi olla. Olen päättänyt osoittaa itselleni, että pikkulapsiperheessä voi hiljentyä ja meditoida.

Ensimmäinen tapa järjestää hiljainen varttitunti hengitysmeditaatiota varten on turvautua viihde-elektroniikkaan. Taapero viihtyy vallan mainiosti ipadin pauloissa, kun siihen on asennettu lapsiystävällisiä ja turvallisia pelejä. Ilmaisilla sovelluksilla voi hoitaa söpöä kissanpentua tai napata legopoliisina rosvoja. Sillä aikaa kun äiti meditoi. Kuinka kätevää!

Toinen tapa järjestää hiljaisuutta meditaatioon on tehdä harjoite autossa työpaikan parkkipaikalla ennen kotiin lähtöä. Jos satut olemaan niin onnekas, että voi taittaa työmatkan julkisilla, voit aivan hyvin sulkea silmäsi bussissa tai junassa. Nukkuvaa teeskennellen keskityt vain hengitykseesi ja annat sen viedä mennessään syvälle, syvälle sisimpääsi. Mitä syvemmälle sukellat, sen parempi. Alkuun kanssamatkustajien äänet voivat häiritä, mutta ollessasi pitkäjänteinen ja harjoittaessasi päivä toisensa perään, häiriön määrä alkaa vähetä huomattavasti. Kannattaa olla sinnikäs.

Kolmas keino meditoinnin harjoittamiseen pikkulapsiperheessä on ottaa lapset mukaan. Tällöin on tärkeää tehdä meditaatiohetkestä leikki tai peli. Lasten maailma on leikin maailma, ja siellä toimimiseen tarvitaan lasten maailman sääntöjä. Kun laitat meditaatiomusiikkia pyörimään youtubesta, lapset saavat kuunneltavaa ja seurattavaa harjoituksen ajaksi. Muista korostaa, ettei harjoituksen aikana saa puhua. Voit esimerkiksi tehdä meditoinnista pelin, jossa pisimpään hiljaa ollut voittaa jonkin pienen konkreettisen palkinnon, vaikkapa tikkukaramellin.

Lasten hiljentäminen ei yleensä onnistu heti. Siihen kannattaa varautua henkisesti, jotta et menettäisi kärsivällisyyttäsi aloittaessanne meditaatioharjoitukset. Ajan kanssa lapset oppivat hiljentymään ja nauttimaan tästä yhteisestä levähdyshetkestänne.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net