01.07.2016

Luontaista tehohoitoa palaneelle iholle

Auringossa löhöily on monen mielestä ihanaa, mutta aurinko myös polttaa. Suojautuminen on tärkeää, mutta jos käy vahinko ja punoitat kuin krapu, tärkeää on elvyttää ihoa mahdollisimman nopeasti. Tässä muutama hyvä luontainen kotikonsti palaneelle iholle.

Suojaan välittömästi. Auringonpolttamaa ei yleensä havaita heti, vaan se huomataan 2–12 tuntia auringonoton jälkeen. Aina edes hattu tai aurinkovoide eivät riitä suojaamaan ihoa haitalliselta UV-säteilyltä. Ihon palaminen on estettävissä, mutta jos iho on jo vaaleanpunainen, on myöhäistä suojautua. Aurinkoa palvovan kannattaa siis tarkkailla ihoa säännöllisin väliajoin. Jos iho punoittaa, kannattaa hakeutua suojaan auringolta mahdollisimman nopeasti, jottei iholle aiheutuisi enempää vahinkoa. Jos kuitenkin on pakko lähteä ulos, kannattaa pukea sellaiset vaatteet, jotka peittävät kunnolla vahingoittuneet ihoalueet, ja jos mahdollista, kannattaa pää suojata vaikkapa hellehatulla.

Pidä iho viileänä. Kun iho on palanut, tulisi se viilentää mahdollisimman nopeasti. Ihon palaminen vapauttaa lämpöä, koska palamisen myötä veren virtaus on lisääntynyt. Iho kannattaa siis huuhdella viileällä vedellä mahdollisimman nopeasti, tai laittaa kipeälle alueelle viilentävä, kostea kääre. Kylmiä tai viileitä suihkuja kannattaa ottaa useita kertoja päivässä. Kannattaa myös juoda paljon vettä sisäisesti, jotta iho pysyy kosteana. Myös sellaiset voiteet, jotka sisältävät mentolia, viilentävät ja voivat lievittää kutiavaa ihoa.

Kylmää maitoa ja kookosöljyä palamiin. Maidon sisältämät maito- ja rasvahapot ovat oiva apu palaneen ihon hoidossa. Ne rauhoittavat ja kosteuttavat vahingoittunutta ihoa. Voit esimerkiksi kostuttaa puhtaan ja pehmeän kankaan täysmaitoon ja painella hellävaraisesti palaneen ihon pintaa. Nesteen kannattaa antaa vaikuttaa iholla ainakin 20 minuutin ajan, jonka jälkeen iho tulisi huuhdella kylmällä vedellä. Öljyistä ykkönen palamien hoitoon on kookosöljy. Kookosöljyä voi sivellä suoraan palaneelle iholla ja antaa vaikuttaa yön yli – kookoksen rasvahapot korjaavat ja kosteuttavat ihoa tehokkaasti.

Kamomillatee rauhoittaa. Kamomilla on tunnetusti kasvi, jolla on lääkinnällisiä ja rauhoittavia vaikutuksia – sen vuoksi sitä juodaan yleensä iltaisin nukahtamista edistämään. Kamomillan rauhoittavat ainesosat tehoavat myös palaneelle iholle. Kamomillakäärettä voi käyttää samaan tapaan, kuin maitokäärettäkin – tosin teeveden on annettava viilentyä jääkaapissa ennen käyttöä. Kun tee on kylmää, voi sitä hautoa iholla maitokääreen tapaan.

Puhdas aloe vera on vertaansa vailla. Aloe vera on yksi suosituimmista palaneen ihon apureista, sillä se ei ainoastaan lievitä palaneen ihon kipuilua, vaan se myös uudistaa ihon kudoksia. Näin ollen aloe vera auttaa ihoa toipumaan nopeammin sen saamista vahingoista. Aloe vera olisi hyvä käyttää tuoreena, ja puristaa kasvin lehtien geeli suoraan palaneelle iholle. Luontaistuotekaupoissa on myös tarjolla useita, luontaisia ainesosia sisältäviä Aloe vera-geelejä, joiden viilentävää tehoa voi lisätä säilömällä geelit jääkaapissa.

Välttele ihon repimistä ja aurinkoa. Kun iho on palanut, kannattaa pysytellä sisätiloissa, sillä palanut iho palaa entistä herkemmin uudelleen. Ihon kuoriutuminen voi kestää jopa 28 päivää, mutta anna sen tapahtua luonnollisesti, ilman repimistä. Ihon kuorimisesta voi jäädä arpi, jonka seurauksena iho voi saada infektion. Jotta välttyisit kokonaan näiltä ihon suurimmilta vahingoilta, olisi tärkeää suojata sitä haitallisilta UV-säteiltä tarpeeksi tehokkaiden suojatuotteiden avulla. On myös tarpeellista juoda paljon vettä aina auringossa ollessa, sillä näin pidät ihosi varmimmin kosteutettuna.

Lähteet:

http://www.tohtori.fi/?page=5252827&id=2891282

http://wellnessmama.com/3039/sunburn-remedies/

http://www.drbaileyskincare.com/blog/best-natural-sunburn-treatment-remedies/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net