17.03.2015

Lenormand-korttien salaisuuksien jäljillä

Lenormand-korttien arvoituksellinen luojatar kehitti taitojaan pariisilaisen ennustajattaren apulaisena ja ennusti monien merkkimiehien tuhon.

Marie Anne Lenormand syntyi 1772 Alçeonissa normandialaisen kauppiasperheen tyttäreksi, ja sai nauttia kotikaupunkinsa benediktiiniläisen luostarikoulun opetuksista. Hän jäi orvoksi 5-vuotiaana. Vuonna 1781 9-vuotias Lenormand ennusti jo samana vuonna toteutuneen luostarin abbedissan erottamisen. Lenormandin tiedetään olleen kiinnostunut erityisesti musiikista, kuvataiteesta ja kirjallisuudesta. 

18-vuotiaana Marie Anne jätti Normandian ja muutti Pariisiin. Siellä hän kohtasi ennustajanaisen ja aloitti ennustajan uransa hänen apulaisena. Tuolloin hän tutustui myös Ranskan tulevan vallankumouksen vaikutusvaltaisimpiin miehiin, Maratiin, Robespierreen ja Saint-Justiniin, joille hänen kerrotaan ennustaneen näiden väkivaltaisen kuoleman.

Ennustamisen lisäksi Mlle Lenormand kirjoitti - ja aiheutti teksteillään kuohuntaa. Hän oli elämänsä aikana useita kertoja vangittuna. Jouduttuaan vastatusten lain kanssa Marie Anne oli hetken maanpaossakin.

Pariisiin palattuaan hän perusti 1797 oman ennustajasalongin ja jo pian Marie Anne kuului Pariisin suosituimpien ennustajien joukkoon. Hänen asiakaskuntaansa kuului aikansa vaikutusvaltaisempia henkilöitä kuten Napoleonin ensimmäinen vaimo, keisarinna Joséphine de Beauharnais, Napoleon itse ja Venäjän keisari Aleksanteri I, mutta myös tavallisia kadunkulkijoita.

Marie Anne kuoli vuonna 1843 leikkauksen jälkeiseen tulehdukseen. Aina kuolemaansa asti hän oli arvostettu ennustaja. Marie Anne Lenormand on jäänyt historiaan ennen kaikkea ennustajana, joka ennusti Napoleonille tämän tuhon.

Lenormand-korttien mystiset vaiheet

Kuuluisa ranskatar ennusti korteilla. Legenda kertoo, että Mademoiselle Lenormand suunnitteli aikoinaan 52 ennustuskorttia sisältävän korttipakan, jota hän itsekin ennustaessaan käytti. Tästä pakasta on legendan mukaan jäänyt jäljelle 36 korttia, jotka muodostavat nykypäivän Lenormand-korttipakan. Todennäköisempää kuitenkin on, että Lenormand ennusti tuolloin Ranskassa suosiossa olleiden Jean Francois Allietten suunnittelemilla korteilla.

Tänä päivänä käytössä oleva Lenormand-korttipakka muodostuu 36 kuvakortista ja muistuttaa symboleiltaan erittäin paljon klassisia mustalaiskortteja. Kortit ovat suuressa suosiossa ennustajien keskuudessa ennen kaikkea Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa, Ranskassa, Belgiassa ja Englannissa.

Nykyiset Lenormand-kortit lienevät olevan perua muutaman vuoden Marie Annen kuoleman jälkeen markkinoille tulleesta korttipakasta. Kyseinen 54 korttia sisältävä korttipakka Le Grand Jeu de Mlle Lenormand ilmestyi viiden ennustusta käsittelevän kirjan saattelemana. Näiden teosten suunnittelija on jäänyt tuntemattomaksi pseudonyymin taakse. Alkuperäisissä korteissa oli monen eri tason symboleja esimerkiksi kreikkalaisestamytologiasta, kabbalasta ja astrologiasta. Nämä symbolit ovat vuosien saatossa jääneet eri painoksissa pois ja niinpä nykypäivän Lenormand-korttien symboliikka onkin alkuperäisiin kortteihin verrattuna yksinkertaisen pelkistettyä.

Vuoden 1850 tietämillä ilmestyi kaksi uutta toisistaan poikkeavaa Lenormand-korttipakkaa, Saksassa ilmestynyt 55 korttia sisältävä Wahrsage-Karten der berühmten Mlle Le Normand, Kuuluisan neiti Le Normandin ennustuskortit, sekä tiettävästi ensimmäinen 36 korttia sisältävä versio Le Petit Lenormand, Lenormandin pieni pakka, joka on tiettävästi nykypäiväisen Lenormand-pakan esikuva.

Lenormand-korttien symboliikkaa

Kiehtovan ennustajattaren jalanjälkiä voi seurata opettelemalla ennustamaan korteista. Ennustaja on kuin tulkki, joka kääntää korttien kuvakielen asiakkaan ymmärrettäviksi sanoiksi. Lenormand-korttien tulkin ei tarvitse olla selvänäkijä. Aito mieltymys Lenormand-kortteihin ja ripaus intuitiivisuutta antavat hyvät valmiudet oppia tulkitsemaan näillä korteilla konkreettisia tarinoita elävästä elämästä.

Lenormand-korteissa on kuvattu esimerkiksi talo, koira, sormus, aurinko ja avain. Näiden korttien symboliikat vaikuttavat loogiselta. Kukapa ei yhdistäisi uskollisuutta ja ystävyyttä koiraan, ihmisen parhaaseen ystävään, tai suhdetta ja sopimusta sormukseen? Toisten korttien symboliikka vaatii kuitenkin perehtymistä korteilla ennustamiseen.

Pöllöt symboloivat muun muassa levottomuutta, hermostuneisuutta, vilkautta ja puheliaisuutta. Toisinaan tämän kortin symbolina käytetään pikkulintuja. Ensi silmäyksellä pikkulintujen kohdalla voi olla helpompi samaistua vilkkauteen ja puheliaisuuteen kuin pöllöjen kohdalla. Mutta kun pöllön olemusta tarkkailee vähän pidempään, huomaa, että sen rauhallisen ulkokuoren alla piilee vilkas aina valppaana oleva sielu, joka tarkkaavaisena kontrolloi ympäristöään – pöllö voi kääntää päätään jopa 270 astetta ja sen silmät voivat katsoa samanaikaisesti eri suuntiin.

Kortti numero 11, luudat tai ruoska, symboloi keskusteluja, riitaa, kinaa sekä väittelyä, myös ranteita ja sormia. Sanoilla sivaltaminen voi satuttaa siinä missä ruoskalla tai luudalla sivaltaminenkin satuttaa. Toisaalta keskustelu voi myös puhdistaa ilmapiiriä, niin kuin luudalla voi puhdistaa ympäristöä tai joissakin vanhollisissa uskomuksissa ruoskalla piestä synnit pois.

Edellä mainittuja kortteja esimerkkinä käyttäen koira- ja pöllöt-kortin yhdistelmä voi tarkoittaa esimerkiksi huolestunutta ystävää, huolta ystävästä tai pitkään kestävää hermostuneisuutta. Vastaavasti pöllöt ja luudat yhdessä voi tarkoittaa esim. hermostunutta tai vilkasta keskustelua, riidasta aiheutunutta hermostuneisuutta tai vaikka levottomia sormia.

Sen, mikä yllä mainittujen kahden esimerkin kohdalla olisi oikea tulkinta, ratkaisee ympärillä olevat kortit. Toisinaan oikean tulkinnan löytäminen jää ennustajan intuition varaan. Arvoitukseksi jää, minkälaisin kortein Lenormand paljasti Napoleonin tulevaisuuden kuulussa salongissaan...

Jaana Rusi
Astrologi, Lenormand-ennustaja ja -kouluttaja

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net