Laulamisen parantavasta voimasta https://pixabay.com/fi/tähti-suuri-kultainen-tausta-1280715/
14.03.2018

Laulamisen parantavasta voimasta

Musiikin terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti. Nykyisen tiedon valossa laulamalla voi korvata joogatunnin tai terapiahetken, tai jopa löytää elämälleen ihan uuden suunnan. Mistä ihmeestä on kysymys - mitä meissä oikein tapahtuu, kun laulamme?

Laulaminen yhdistää. Medical Humanities -lehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli laulamisen ja ryhmän vaikutusta mielenterveyteen. Tutkimuksen takana oli professori Tom Shakespeare ja tohtori Alice Whieldon. He yhdistivät voimansa ja alkoivat työskennellä ihmisten kanssa, jotka kärsivät mielenterveysongelmista tai lievästä dementiasta (ryhmä on sittemmin laajentunut yleiseen väestöön). Tutkimukseen osallistuneet kävivät viikoittain laulutyöpajassa, jossa oli mukana myös lauluryhmän johtaja. Ryhmä kokoontui säännöllisesti, siellä laulettiin, pidettiin teetaukoja ja syötiin eväitä – ja sitten laulettiin vielä vähän lisää.

Kyseistä ryhmää seurattiin puolen vuoden ajan. Tutkijat tekivät haastatteluja ja järjestivät fokusryhmähaastatteluja laulajien, järjestäjien ja ryhmänjohtajien kanssa. Kaikki osallistujat raportoivat ryhmään osallistumisen positiivisista vaikutuksista mielenterveyteen. Toisille ryhmä edusti tukea ja turvaa. Toisille se oli avain omaan elpymiseen ja henkisen terveyden ylläpitoon. Jotkut jopa käyttivät termiä ”elintärkeä”, kun he puhuivat heidän tunteistaan viikoittaisiin tapaamisiin liittyen. Tutkijoiden mukaan myönteiset vaikutukset liittyivät sitoutumisen ja laulamisen yhdistelmään, joka johti luottamuksen tunteeseen ja lisääntyneeseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Yhteen hiileen puhaltaminen. Yhteislaulun on myös yleisesti todettu yhdenaikaistavan laulajien elintoimintoja, kuten lihasten ja hermoston toimintaa. Kuorossa sydämet voivat siis tosiaan löytää yhteisen rytmin. Useissa tutkimuksissa on havaittu laulajien sykkeen nousevan ja laskevan laulaessa samanaikaisesti. Myös musiikkiluokilla opiskelevien oppilaiden on havaittu viihtyvät koulussa paremmin – ja selitykseksi tähänkin epäillään juuri kuorolaulua. Pyrkimys yhteiseen toimintaan sekä samanaikaisuuteen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Laulamisesta voi saada rauhaa ja liikkuvuutta. Laulun terveysvaikutuksia on verrattu jopa joogan aikaansaamiin terveysvaikutuksiin - molemmissa lajeissa korostuu hengitystekniikan tärkeys. Hengitysrytmi vaikuttaa sydämen lyöntitiheyteen ja sekä laulaessa että joogatessa säännöllinen, kontrolloitu uloshengitys alentaa sykettä ja rauhoittaa mieltä. Jos siis joogatunnille lähteminen tuntuu ylivoimaiselta, laula itsesi rauhalliseksi!

Vetreät lihakset. Laulamalla voit saada kehosi sellaiseen fysiologiseen tilaan, jossa rentoutuminen onnistuu tavallista helpommin. Jännittyneeseen tilaan liittyy yleensä korkealla pysyttelevä syke, kun taas hyvälle fysiologiselle tilalle on ominaista hyvä, runsas sykevaihtelu. Useissa tutkimuksissa laulamisella on saatu aikaan koehenkilöille tällainen hyvä, stressitön fysiologinen tila. Musiikki pystyy siis vaikuttamaan suoraan stressiä lievittävästi - myös lihaksiin.

Musiikki ja erityisesti laulaminen on myös tehokas stressin lievittäjä. Laulaminen aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja rentouttaa. Lisäksi laulaminen vapauttaa endorfiineja eli lisää hyvän olon tunnetta elimistössä. Laulaminen myös parantaa muistia ja keskittymiskykyä ja parhaimmillaan ääni resonoi koko kehossa, aiheuttaen lämpimän ja kokonaisvaltaisen mielihyvän tunteen.

Jos siis mietit uuden harrastuksen aloittamista, niin älä enää mieti – laula!

Lähteet:
https://spiritualityhealth.com/articles/2018/01/04/the-healing-powers-of-singing
https://takelessons.com/live/singing/health-benefits-of-singing

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net