Kynä on portti alitajuntaan https://pixabay.com/fi/k%C3%A4det-kirjallisesti-sanat-kirje-1373363/
06.07.2016

Kynä on portti alitajuntaan

Joillekin kirjoittaminen on tapa olla olemassa, toisille tyhjä paperi on kauhistus. Henkinen harjoittaminen on hyvin samankaltaista kuin kirjoittaminen, molemmat avaavat ovia universaaliin ykseyteen, tai vähintään kirjoittajan alitajuntaan. 

On olemassa monenlaisia henkisiä harjoituksia, eikä kirjoittaminen jää muita vähäisemmäksi. Tajunnanvirtaa kirjoittaminen, on kritiikitöntä, muokkaamatonta kirjoittamista, jolloin annat vain mennä. Älä mieti tekstiä etukäteen, älä mieti oikeinkirjoitussääntöjä tai kielioppia. Päästä kaikesta irti.

Tajunnanvirtaan pääseminen ei ole aina helppoa, alituisen apinamielen höpöttäessä kaiken aikaa ja kritisoidessa tekemisiä. Tajunnanvirtaan pääsemistä edes auttaa seuraava harjoitus: Rentouta itsesi, voit meditoida, tehdä mielikuvaharjoituksia tai kehorentoutuksen. Kaikki ovat yhtä hyviä, vain sinä tiedät mikä saa olosi parhaiten rentoutuneeksi. Etsi sitten käsiisi sinulle mieleinen aikakauslehti ja yliviivaustussi. Ala nyt selailla lehteä itseäsi kuulostellen. Mitkä sanat, otsikot, kuvat lehdessä resonoivat sielusi kanssa? Merkkaa ne tussilla. Jatka tätä työtä riittävän pitkään. Tiedät kyllä, kun olet valmis. Muista, ettei sinulla ole kiire.

Kun olet yliviivannut sielussasi värähteleviä sanoja, ala yhdistää niitä. Kutsu mielikuvituksesi esiin. Et voi tehdä tätä väärin. Se ei ole mahdollista. Anna tajunnanvirtasi johdattaa sanan luota toisen luo, kuuntele millainen tarina sanojen väliin luomastasi tekstistä syntyy. Mitä alitajuntasi, tai jopa universumi, kertoo sinulle? Anna tekstin tulla, se soljuu kyllä, kun olet riittävän rentoutunut.

Joskus henkinen kirjoitusharjoitus johdattaa kohtaamaan sisäisiä demoneja, kuten alkukantaisia pelkoja, ei-sallittuja toiveita tai torjuttuja tunteita. Älä säikähdä tätä. Voi olla, että tekstin lähtiessä vierimään, sisälläsi käynnistyy isokin prosessi. Tunteet eivät voi satuttaa sinua, ja on tärkeää että annat niiden virrata lävitsesi. Päästä ne menemään, älä ruoki niitä tekstissä. Jos paperille tipahtelee kyyneleitä, se on merkki onnistumisesta. Jos kyyneleitä ei tule, sekään ei haittaa. Silloin ei vain ollut niiden aika.

Toisinaan henkinen kirjoitusharjoitus tuo sinulle kaipaamaasi hoivaa, lohtua ja hellyyttä. Anna sanojen ja merkitysten kovuuden sulaa, liitä niihin tarinassa yhä uusia, pehmeämpiä merkityksiä. Sinulle voi käydä kuin unessa; saat lohdun suruusi tai palautat uskon itseesi.

Universumi tai Jumala, mihin uskotkaan, tietää, mitä tarvitset. Sinun tarvitsee vain rentouttaa itsesi, alkaa kirjoittaa ja antaa sanojen tulla. Koe kaikki, mitä tekstin tuottaminen sinussa herättää. Anna sen mennä lävitsesi. Älä takerru, älä ruoki mitään mitä ei ole, älä odota mitään. Voit suhtautua flown viemään tajunnanvirtaan lapsenomaisen uteliaasti, ikään kuin kirjoittaisit ensimmäistä kertaa elämässäsi.

Tiedät kyllä, milloin olet valmis tekstisi kanssa. Tieto tulee sinulle intuitiivisesti. On hyvä, jos voi lukea tekstisi muutaman kerran läpi sen kirjoittamisen jälkeen. Voi olla, että kirjoittamisprosessista tutut tunteet nousevat taas esiin kutakin tekstinkohtaa lukiessasi. Voit esimerkiksi kyynelehtiä aina tekstin puolivälissä, naurahtaa lopussa. Tunteiden toistuminen on hyvä asia. Näin mielesi työstää sinulle ajankohtaista asiaa. Tunteiden läpikäyminen auttaa sinua jatkamaan eteenpäin henkisellä polullasi, eheytymään.

Antoisia kirjoitushetkiä!

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net