29.03.2016

Kuusi ruokaa, joiden avulla puhdistat maksaasi!

Maksan toimintaa kuormittavat useat asiat, kuten prosessoitu ruoka, stressi ja myös ympäristön saasteet. Jos maksa ylikuormittuu, se ei pysty toimimaan normaalisti ja tämä puolestaan kerää erilaisia myrkkyjä elimistöön. Maksaa suositellaankin puhdistettavaksi kaksi kertaa vuodessa, sillä maksa auttaa pitämään kehon puhtaana ja terveenä. Listasimme parhaat ruoka-aineet maksan puhdistamiseen.

Avocado. Avokadon sisältää paljon hyvänlaatuista rasvaa ja ravintoaineita, joten sen säännöllinen syöminen pitää maksan terveenä. Avocado myös auttaa kehoa tuottamaan glutationinia, joka on hyvin tärkeä osa maksan puhdistusprosessissa ja se myös suojaa soluja hapettumiselta. Avokado maistuu hyvin sellaisenaan, tai lisukkeena esimerkiksi salaateissa, leivän päällä ja vaikka viherpirtelöön soseutettuna. Avokadon rasvahapot ovat myös hyväksi koko kehon toiminnalle.

Omena. Omenat sisältävät pektiiniä, joka eliminoi tehokkaasti suolistossa mylviviä myrkkyjä. Omenoissa on myös paljon vitamiineja ja se omaa koko kehoa puhdistavia ominaisuuksia. Omena on myös yleisen terveyden kannalta hyvä syötävä, sillä se on vähäkalorinen ja sisältää kypsänä B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja. Lisäksi se sisältää esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, ravintokuituja ja flavonoideja.

Vihreät kasvikset. Kaikki vihreät kasvikset ovat hyväksi maksalle ja myös koko kehon hyvinvoinnille. Vihreiden kasvisten lehtivihreä on todellinen superruoka ja edistää terveyttä monella tavalla. Vihreät kasvikset muun muassa puhdistavat kehoa ja imeyttävät itseensä elimistön myrkyt poistaen ne ulosteen ja virtsan mukana. Lisää siis päivittäiseen ruokavalioosi esimerkiksi lehtikaalia, pinaattia, salaattia ja koktaili muita vihreitä kasviksia.

Sitrushedelmät. Sitrushedelmissä on suuret määrät C-vitamiinia, etenkin kirpakassa limessä ja hapokkaassa sitruunassa. Kummankin superhedelmän mehu puhdistaa maksaa tehokkaasti. Sitruunan ja limen mehu kannattaakin nauttia aamuisin suoraan tyhjään vatsaan – ja tuoreesta hedelmästä puristettuna.

Kukkakaali ja parsakaali. Kun napsit kukka- ja parsakaalia, luonnollisten entsyymien tuotantoa maksassa lisääntyy. Entsyymit estävät karsinogeenisten eli syöpääkin aiheuttavien ainesten syntymistä. Kukka- ja parsakaalit syödään useimmiten keitettynä tai höyrytettynä, mutta ne sopivat myös raakana dipattavaksi. Raa'assa kaalissa on myös paljon elimistön toiminnalle tärkeitä vitamiineja.

Sipulit. Sipuleissa, ja etenkin valkosipulissa, on suuria määriä allisiinia ja seleeniä. Allisiini on tunnetusti antibakteerinen ja lääkinnällinen aines. Seleeni puolestaan ylläpitää maksan normaalia toimintaa ja suojaa kehoa erilaisilta tulehduksilta. Jo pienikin määrä valkosipulia stimuloi maksan entsyymien toimintaa ja edesauttaa myrkkyjen poistumista elimistöstä. Samalla tavalla toimii tavallinen sipuli, sillä sen allisiinipitoisuus on myös korkea. Sipulit puhdistavat voimakkaasti elimistöä, joten niitä kannattaa nauttia – voimakkaasta hajusta huolimatta. Jos kuitenkin kartat sipulin voimakasta hajua, voi sitä lievittää kevyesti kypsentämällä.

Lähteet:
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/foods-to-cleanse-and-care-for-your-liver/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net