Kuna-intiaanien ihme: Kaakao alentaa verenpainetta ja tuo pitkän iän David Greenwood-Haigh Pixabaystä
30.04.2019

Kuna-intiaanien ihme: Kaakao alentaa verenpainetta ja tuo pitkän iän

San Blasin saaristo on yksi Panaman erikoisimmista matkailuparatiiseista, jonka kätköissä elää kuna-intiaanien kansa. Intiaanien pitkän iän salaisuudeksi veikkaillaan kaakaota, jolla on monta terveysvaikutusta.

San Blasin saaristo Panaman Karibian puoleisella rannikkoalueella on yli 340 saaren autenttinen ihme, johon tutustuu parhaiten purjeveneellä seilaten. San Blasilla riittää ihmeteltävää, sillä jokainen saari on erilainen. Palmusaarten katveessa elää kuna-intiaanien heimo, jonka elämä on kuin katoava luonnonvara.

Kuna-intiaanit ovat majailleet San Blasilla ainakin kaksi vuosisataa. Saarilla asuminen on heille varsin uusi elämäntapa, sillä aiemmin Panaman kauneimmilla rannoilla astelivat lähinnä merirosvot, espanjalaiset ja tutkimusmatkailijat. Nykyään arviolta 70 000 kuna-intiaanista 32 000 asuu San Blasin saarilla. Kuna-intaanien autonominen alue Guna Yala ulottuu kuitenkin laajemmalle, kaakossa aina Dariénin maakuntaan ja idässä Kolumbiaan saakka.                                               

San Blasilla kunia pidättelevät paitsi monipuoliset merenelävät, myös kookos, joka on saarikansan tärkein vientituote. Hyvänä vuonna kunat myyvät yli 30 miljoonaa kookosta, joista suurin osa kaupataan Kolumbiaan. Kookosten lisäksi paikalliset hankkivat elantonsa myymällä käsitöitä, joita kuna-naiset valmistavat majoissaan arkisten töidensä lomassa. Etenkin Cartín alueella myös turismi tuo usealle leivän pöytään.

Terveyden salaisuus piilee kaakaossa

Kuna-intiaanien elämä on yksinkertaista, sillä arkea helpottavaa teknologiaa ei täällä näy. Päivittäinen elämä pyörii perusasioiden, kuten ruoan hankinnan ja lastenhoidon ympärillä. Paikallisten ruoka on todellista lähiruokaa, sillä miehet hankkivat perheen elannon ­- esimerkiksi kalat, ravut ja näyttävät simpukat - merestä. Joillakin saarilla syödään yhä merikilpikonnia, vaikka niitä muualla suojellaankin.

Terveellistä ruokavaliota veikataan kunien terveyden lähteeksi. Saarilla elävät kärsivät huomattavasti muita kansoja harvemmin korkeasta verenpaineesta, syövistä ja sydäntaudeista. Tutkijoiden mukaan hyvinvoinnin salaisuus piilee kaakaossa, jota matkailija voi hankkia saarilta vaikkapa kaakaopapuina.

Kunat tekevät kalastusmatkansa kanooteilla, jotka muuntuvat tuulen tullen myös purjeveneiksi. Pyyntipäivät valitaan sään - ja jaksamisen mukaan. Luonto on kunille pyhä, sillä ihminen ja luonto käsitetään samaksi kokonaisuudeksi.

Onnellisuudesta kuna-intiaaneilla on myös oma käsityksensä. Se löytyy nimittäin vain yhdestä paikasta – luonnon läheisyydestä.

Kirjoittaja on matkustava toimittaja, joka vietti San Blasin saaristossa purjehtien neljä kuukautta.

(päivitetty 30.4.19, kuva vaihdettu)

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net