Kriisi vie kohti uudenlaista elämää https://pixabay.com/fi/ep%C3%A4toivo-yksin-ett%C3%A4-yksin-perikuva-1235583/
07.09.2016

Kriisi vie kohti uudenlaista elämää

Kriisi tarkoittaa käännekohtaa elämässä, jolloin aiemmat kokemukset ja selviytymiskeinot eivät riitä. Kriisit ovat normaaleja ja kuuluvat ihmisyyteen, vaikka niitä kohdatessa kokekiin monesti avuttomuuden tunnetta ja ote elämästä tuntuu lipsuvan.

Joskus kriisi on edellytys kasvulle ja kehitykselle, jolloin ajattelu, tunne-elämä ja käyttäytyminen saavat uuden suunnan. Uskon, että sinullekin on elämäsi aikana käynyt näin. Itse olen joutunut viime aikoina läpikäymään näitä kaikkia, ja se on ollut pysäyttävää, järkyttävää, käänteentekevää ja pakottanut minut muuttumaan. Siksi kirjoitan tätä juttusarjaa erilaisista kriiseistä – auttaakseni sinua ymmärtämään, mitä tapahtuu ja miten ihmeellistä ja kaunista uutta siitä voi syntyä.

Kriisit jaetaan akuutteihin traumaattisiin kriiseihin, elämänkriiseihin ja kehityskriiseihin.

Traumaattinen kriisi liittyy ulkopuoliseen uhkaan

Traumaattisen kriisin aiheuttaa ympäristössä oleva odottamaton uhka. Niiden kokeminen on yksilöllistä. Traumaattisen kriisin laukaiseva tilanne on ennustamaton ja sattumanvarainen. Se herättää tietoisuuden haavoittuvuudestasi. Itse menetin turvallisuuden tunteeni joksikin aikaa jouduttuani autokolariin. Ystäväni pitkäaikainen puoliso hylkäsi hänet ja toinen ystäväni raiskattiin. Mitä vain voi tapahtua, sattumanvaraisesti. Sattumanvaraisuus koettelee elämänhallinnan tunnetta. Tällaisessa tilanteessa on normaalia pelätä kuolevansa, kokea maailman pysähtyvän ja olla järkyttynyt. Näin minäkin koin – pelkäsin, häpesin ja olin avuton.

Traumaattiseen kriisiin liittyy kyvyttömyys käyttää aiempia selviytymiskeinoja. Minusta tuntui traumaattiseen kriisiin jouduttuani, että olen umpikujassa. En nähnyt toivoa tai ulospääsyä. Värit hävisivät elämästä.

Tämä kaikki johti kyllä kasvuun, kehitykseen ja muutokseen. Mutta se tapahtui hitaasti. On vain etsittävä uusia tapoja päästä tasapainoon.

Kehityskriisit kuljettavat elämän siirtymävaiheiden yli

Kehityskriisit ovat luonnollisia ihmisen kehitykseen ja elämänkulun kuuluvia siirtymävaiheita. Esimerkiksi naimisiin meno, kotoa muuttaminen tai ammattiin valmistuminen voidaan nähdä kehityskriiseinä.

Minulle tällainen kriisi oli uuteen ammattiin valmistuminen aikuisiällä. Olin ollut työelämässä ja palannut opiskelemaan. Nyt piti iästäni huolimatta lähteä nollapisteestä, alkaa opetella täysin uudenlaisessa työkulttuurissa toimimista. Toisina päivinä tämä tuntui raskaalta, toisina päivinä taas koin syvää kiitollisuutta siitä, että sain yhden elämän aikana tehdä kahdesti suuren elämänvalinnan ja elää erilaisissa työelämätilanteissa.

Toisin kuin traumaattinen kriisi, kehityskriisi on ennakoitavissa. Tavallisesti se on myönteinen ja toivottu tapahtumakulku. Kehityskriisiä eläessäsi muutos sinussa ja henkisyydessäsi on vähittäinen, ei samalla tavoin äkillinen kuin akuutissa kriisitilanteessa. Kypsyt hitaasti ja kauniisti kohti aikuisuutta ja henkistä harmoniaa.

Kehityskriisi käynnistyy sisäisten sielunenergioidesi voimin. Kehityskriisit ovat yleisiä ja niitä läpikäydään kaikissa maailman kulttuureissa.

Elämänkulun suuret muutostilanteet aiheuttavat elämänkriisejä

Elämänkriisit tarkoittavat elämänkulun suuria muutostilanteita, jotka eivät liity psyykkiseen kehitykseesi ja elämänkulun tavallisiin siirtymiin. Ne eivät yleensä ole myönteisiä samalla tavalla kuin kehityskriisit. Jos sinulla tai läheiselläsi on vakava pitkäaikaissairaus tai jos olet joutunut pitkänkin harkinnan jälkeen eroamaan, voit olla keskellä elämänkriisiä.

Myös työuupumus tai pitkittyvä työttömyys voivat merkitä elämänkriisiä. Elämänkriisit liittyvät usein ihmissuhteisiin, asuinpaikkaan ja työhön. Elämänkriisi on ennakoitavissa, kuten kehityskriisikin. Kehitys- ja elämänkriisit eivät ole aina negatiivisia, myös iloinen muutos, kuten vaikka lapsen syntymä voi aiheuttaa kriisin.

Kirjoitus perustuu seuraaviin teoksiin:
Heiskanen ym. 2006 Mielenterveyden ensiapukirja. Suomen Mielenterveysseura, SMS Kustannus, Helsinki.
Lönnqvist ym. 2010 Psykiatria. Duodecim, Helsinki.
Poijula, Soili 2007 Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja, Helsinki.
Saari, S. 2000 Kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kriisit ja niistä selviytyminen. Otava, Helsinki.  

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net