Kokeilimme: Trauma release - eroon stressistä ja traumaattisista kokemuksista TRE-menetelmällä kuvakaappaus: https://www.youtube.com/watch?v=27VgK0LrR3Q
10.03.2017

Kokeilimme: Trauma release - eroon stressistä ja traumaattisista kokemuksista TRE-menetelmällä

Stressi ja traumaattiset kokemukset vaikuttavat kehon ja mielen hyvinvointiin huomattavasti. Traumaattiset kokemukset voivat jäädä lihasmuistiime ja aiheuttaa elämäämme erilaisia kipuja ja sairauksia. Trauma release-menetelmällä voit käynnistää kehon luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan palautumismekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja ja parantaa elämänlaatua.

Stressaavat ja traumaattiset kokemukset saavat kehossamme aikaan säikähdysrefleksin ja sokkireaktion, jotka aiheuttavat jännityksiä jalkojen, lantion ja vatsan alueen syvissä lihaksissa. Jos reaktiot eivät pääse purkautumaan, nämä jännitykset saattavat muuttua pysyviksi, erilaisiksi kehollisiksi selviytymiskeinoiksi. Nämä selviytymiskeinot voivat ajan mittaan ilmetä erilaisina sairauksina ja epämääräisinä kipuina. Kärsin itse lukuisista urheiluvammoista, joten päätin kokeilla TRE-menetelmää helpottamaan lihas- ja selkäkipuja. Toivoin parannusta myös unenlaatuuni.

Mikä TRE-menetelmä? Trauma Releasing Exercises eli TRE on yksinkertainen itsehoitomenetelmä, jonka vaikutuksen ilmenevät suhteellisen nopeasti. Menetelmä kehittäjä, amerikkalainen Tri David Berceli on kansainvälisesti tunnettu traumanhoidon asiantuntija. TRE rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksiamme. Menetelmässä käynnistetään lihasten vapinana tai tärinänä, joka käynnistää luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan palautumismekanismin. TRE-harjoituksia on mahdollista opetella yksin ohjaajan kanssa tai isommassa ryhmässä. Minä valitsin yksilöllisen ohjauksen.

Mitä se on käytännössä? Istunnon aikana tehdään traumoja poistava liikesarja, jonka avulla opetellaan tunnistamaan oman kehon jännitysmekanismit sekä tukemaan omaa kehoa vapautumaan niistä. Oma ohjaajani kertoi, että TRE-menetelmä perustuu kehon viisauteen ja kykyyn ohjata meidät pois sulkeutuneesta ja käpertyneestä tilasta – takaisin kohti avoimempaa tilaa. Ajattelin, että otan avoimin mielin vastaan kaiken, mitä harjoitus tuo tullessaan, vaikka olinkin aluksi hieman skeptinen asian suhteen.

Liikesarja oli hyvin yksinkertainen, mutta koin sen osittain raskaaksi - vaikka kaikki tapahtui selin makuulla. Kehossani alkanut ”tärinä” tuntui liikkeen jatkuessa raskaalta ja epämiellyttävältä. Ohjaaja rauhoitteli minua ja muistutti, että lihasten avautumisprosessi saattaa tuoda joskus esiin tukahdutettuja tunteita ja pelkoja, minkä vuoksi ohjaaja on yleensä koko harjoituksen ajan läsnä harjoitusta tukemassa.

TRE-menetelmässä on suosittavaa, että ohjaajan luona käydään muutamia kertoja, jonka jälkeen asiakas voi jatkaa menetelmän käyttöä itsenäisesti omien tarpeidensa mukaan. Minä kävin ohjaajan luona kolme kertaa. Tällä kolmannella kerralla aloin ymmärtää, mistä harjoitteissa oli todella kysymys. Kun olin aikani tärissyt hoitopöydällä, ja olin omasta mielestäni valmis lopettamaan, ohjaaja pyysikin minua jatkamaan. Hän muistutti, että minun tulisi päästää irti kehoni hallinnasta ja antaa harjoitteen tuoman tärinän loppua luonnollisesti – muuten kaikki traumat ja stressi eivät pääsisi purkautumaan.

Mitä kauemmin kehoni vapisi hoitopöydällä, sitä enemmän minua ahdisti. Itkut ja naurut tulivat ulos kuin itsestään, enkä enää tiennyt oliko se hyvä vai huono asia. Kun uskalsin päästää irti kontrollista, pääsi kaikki tunteeni valloilleen. Harjoitteen loputtua voin pahoin ja olin varma, että olin saanut ikuisen trauman traumaa poistavasta harjoitteesta. Ajattelin mielessäni, etten enää koskaan palaa TRE-menetelmän pariin.

Oliko siitä apua? Kokemukseni jälkeen ymmärsin, että TRE-menetelmä ei ole mitään humpuukia - sen voimakkuus perustuu siihen, että syvien lihasjännitysten vapautuessa kehossamme herää luontainen pyrkimys kokonaisvaltaiseen eheytymiseen. Näin ollen kehon aistimukset, tunteet ja ajattelu jäsentyvät uudelleen yksilön omaksi tavaksi kokea itsensä ja olemisensa. Harjoitus voi siis käynnistää laaja-alaisen prosessin, josta on apua myös nykyhetken stressinhallinnassa.

Kun mietin omaa TRE-kokemustani, uskon sen voimakkuuden johtuneen siitä, että en osannut varautua hoidon henkisiin vaikutuksiin. Jälkiviisaana voin siis neuvoa, että hyvin erilaiset tunteet ja kokemukset saattavat nousta pintaan TRE-harjoitteen aikana – kannattaa siis hyväksyä tämä osana prosessia. Toisilla prosessi saattaa toki edetä ilman tunnekuohuja tai se tuottaa ainoastaan positiivisia kokemuksia.

Suurin apu minulle TRE-harjoitteista oli unenlaadun paranemisessa. Myös selkäkipuni alkoivat hellittää – alaselkää ei enää kiristänyt urheilun aikana. Yllättävin harjoitteista tuoma apu näkyi kuitenkin oman pimeänsietokykyni kasvamisessa. Huomasin yllätyksekseni, että en enää TRE-harjoitteiden jälkeen ollut yhtä arka liikkumaan pimeässä. Seuraava haasteeni onkin se, että rohkenen uudelleen harjoitteiden parin ja uskallan kohdata sen tuomat tunnetilat avoimesti.

LÄHTEET: http://traumaprevention.com

David Berceli (2008). The Revolutionary Trauma Release Process: Transcend Your Toughest Times.

TRE-menetelmästä video: https://www.youtube.com/watch?v=27VgK0LrR3Q

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net