Kohtaa sisäinen, hoivaa ja ravintoa janoava orpolapsesi https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-nallen-kanssa-nalle-lelu-3589570
03.01.2019

Kohtaa sisäinen, hoivaa ja ravintoa janoava orpolapsesi

Meillä jokaisella on sisällämme orpolapsi. Sisäinen orpolapsen kohtaaminen vapauttaa meidät takertumisesta ja mahdollistaa eheytymisen sekä kasvun. Lue jutustamme, miten onnenohjelmien tiedostaminen on tie kohti sisäisen orpolapsen hoivaamista.

Orvon hahmo on tuttu ja koskettaa meitä kaikkia. Eri kulttuureissa on myyttejä ja polveilevia kertomuksia orvoista. Teema on niin yleisinhimillinen, että sen täytyy liittyä olennaisella tavalla ihmisenä elämiseen. Orpoa myös pidetään yhtenä psyyken arkkityyppinä. Arkkityyppejä on tunnistettu jungilaisessa psykologiassa. Arkkityyppi tarkoittaa ikivanhaa kollektiivista mallia, joka mahdollistaa tietynlaisen ajattelun ja toiminnan.

Orvon arkkityyppiä ilmentävät esimerkiksi satu tulitikkutytöstä ja Jeesuksen tuska Golgatan ristillä: ”Isäni, miksi minut hylkäsit?” Orpo on yksin ja erillään. Orvolta puuttuu perustava yhteys ja rakkauden jakamisen mahdollisuus. Hän on henkisesti ja hengellisesti nälkäinen ja suojaton. Kokemus on niin universaali, että sitä on käsitelty monien kulttuurien ja uskontojen suurissa kertomuksissa.

Jokaisella on omaleimainen orpolapsi

Jokainen ihminen kantaa sisällään orpolasta. Orpolapsi alkaa kehittyä jo lapsuudessa, kun meitä ei kuulla, kohdata tai nähdä sellaisina kuin olemme. Hylkäämisen ja sivuuttamisen kokemuksia synnyttää sekin, jos tarpeisiimme ei vastata. Se, tunnistammeko tätä lasta vai emme, vaihtelee. Orvon kokemus voi vaikuttaa elämäämme ilman, että tiedostamme sen mekanismia. Orvon kohtaaminen voi aiheuttaa kipua, ja siksi välttelemme vaikeita kokemuksiamme. 

Meillä jokaisella on erilainen orvon dynamiikka johtuen siitä, että olemme kehittyneet erilaisissa ympäristöissä. Orvon dynamiikka muotoutuu kehitysympäristön lisäksi elämäntapahtumista. Esimerkiksi vanhemman menettäminen pienenä lapsena, emotionaaliselle, fyysiselle tai psyykkiselle hyväksikäytölle altistuminen tai köyhyys, koulukiusaaminen tai yksinäisyys jättävät meidät vaille tarpeidemme tyydyttämistä. Se synnyttää kipeitä vaille jäämisen tai ulkopuolisuuden kokemuksia.

Sisällämme elävä, tarvitseva orpolapsi on paitsi pieni, tarvitseva ihminen, myös viisas opas. Kuunnellessamme viisaan oppaan johdatusta, pääsemme sen äärelle, mikä eheyttää meidät. Jokainen orpolapsi haluaa tulla nähdyksi ja hyväksytyksi, sekä päästä kotiin.

Onnenohjelmat estävät uusiutuminen

Onnenohjelmat ovat opittuja, tiedostamattomia toimintatapoja, joilla tavoittelemme turvallisuutta, hyväksyntää ja rakkautta. Ne ovat malleja, joiden avulla olemme oppineet selviytymään elämässä. Onnenohjelmat johdattavat meitä kohti sosiaalista hyväksyntää. Niiden vaikutuksesta ihminen kehittyy luonnostaan siihen suuntaan, jossa voi tulla nähdyksi.

Tarvitsevan orpolapsen ruokkiminen tarkoittaa esimerkiksi rakkauden, liittymisen, hyväksynnän ja muiden psyykkisten tarpeidemme tyydyttämistä. Tie tähän kulkee onnenohjelmointien tiedostamisen kautta. Kun tunnistamme onnenohjelmointejamme, voimme alkaa vapautua niistä. Vapautuminen tapahtuu luomalla uusia toimintatapoja, jotka ilmentävät autenttista itseämme ja todellisia tarpeitamme. Esimerkiksi yksinäisyyteen ei auta ylensyönti tai muiden miellyttäminen, vaan aito omien tarpeiden, kipeiden kohtien kohtaaminen sekä niiden avaaminen muille, luotettaville ihmisille. Emme enää torju tarpeitamme, tai aiemmin pimentoon jääneitä puoliamme. Alamme esimerkiksi avoimesti kertoa aidoista tarpeistamme ja tunteistamme, ja kuulla muiden tarpeita ja täyttää niitä.

Näin hoidat sisäistä orpolasta

Janoavan orpolapsen ruokkiminen voi tapahtua meditaatiossa. Luotettaviin läheisiin turvautuminen myötätuntoisessa vuorovaikutussuhteessa lääkitsee haavoittunutta sisäisyyttämme, sekä vastavuoroisesti lähimmäistemme sisäistä orpolasta. Jokainen voi löytää voimapaikan vaikka kirjastosta tai metsästä, luoda itselle sopivia turvamielikuvia tai pyytää suojaa muilta ihmisiltä ja Jumalalta. Keholliset harjoitukset rauhoittavat monia meistä, toisille toimivat affirmaatiot ja mantrat.

Vasta kokeilemalla ja etsimällä löytyvät ne keinot, joilla sinun on mahdollista hoitaa sisäistä orpolastasi. Se tarkoittaa käytännössä sosioemotionaalisten tarpeiden tyydyttämistä aidosti tyydyttävällä tavalla, ei sijaistoiminnoilla.

Jos kiinnostuit aiheesta, suosittelen lämpimästi lukemaan Kaisa ja Simo Kuurnen uutuusteoksen Sisäisen orvon viisaus.

Kirjoitus perustuu Kaisa ja Simo Kuurnen teokseen Sisäisen orvon viisaus. Kuinka löydän kotiin. Basam Books 2018.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net