Kiitollisuudella parannat terveyttäsi ja aktivoit aivojasi Copyright: mheim301165 / 123RF Stock Photo
03.10.2017

Kiitollisuudella parannat terveyttäsi ja aktivoit aivojasi

Me kaikki tiedämme, että kiitollisuus on hyvästä. Yksi tosiasia saattaa kuitenkin yllättää sinut: kiitollisuus on myös hyväksi kehollemme ja terveydellemme. Konsepti on hyvin yksinkertainen – terve mieli edistää kehon hyvinvointia.

Kiitollisuus pitää terveenä. Koska ystävällisyys kohottaa mielialaamme ja lämmittää sydäntämme, se auttaa meitä puolustautumaan useilta sairauksilta – joskus jopa parantamaan niitä! Kiitollisuuden hyötyjä voi edistää monella tavalla. Voit esimerkiksi pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, rukoilla, meditoida tai vaan kertoa ääneen kiitollisuuden tunteistasi. Riippumatta siitä, mitä kiitollisuusmenetelmää käytät, joskus vain tunteiden kirjoittaminen paperille auttaa pysymään terveenä – kaikki alkaa neurologisista vaikutuksista, joita kiitollisuuden tunne meille antaa.

Kiitollisuus on hyväksi aivoillemme. Kuten meille biologian tunneilla opetettiin, hypotalamus säätelee useita ruumiillisia toimintoja, kuten ruokahalua, nukkumista, lämpötilaa, aineenvaihduntaa ja ihmisen kasvua. Vuoden 2009 National Institutes of Health (NIH) -tutkimus osoitti, että hypotalamus aktivoituu silloin, kun tunnemme kiitollisuutta, tai teemme ystävällisiä tekoja. Tämä kiitollisuustutkimus siis osoittaa, että emme kirjaimellisesti ei voi toimia ilman armoa - uskomatonta, mutta totta!

Kiitollisuus aiheuttaa myös riippuvuutta – tämä on toinen tutkimuksessa löydetyistä kiitollisuuden meille tuomista hyödyistä. Vaikka riippuvuus on usein kielteinen sana, tässä yhteydessä se aiheuttaa meille pelkästään hyviä asioita. Ystävälliset teot ja kiitollisuus täyttävät meidän aivomme mielihyvähormonilla, dopamiinilla. Kun olemme todella kiitollisia jostain, aivomme palkitsevat meidät antamalle meille luonnollisesti huumaavan tilan. Tämä tunne on niin hyvä, että se laukaisee meissä motivaation saavuttaa kyseinen tunne uudelleen – tämä motivoi kiittämään ja tekemään hyvää muille.

Kiitollisuuden hyötyjen tutkiminen osoittaa, että nämä neurologiset vaikutukset tuovat meille useita terveysetuja, kuten:

Matalampi kipukynnys. Tämän väitteen saatamme usein ohittaa, sillä ajattelemme, että pelkkä kiitoksen sanominen ei voi lievittää fyysistä kipua. Tämä väite on kuitenkin täyttä totta. Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa ryhmä sairastuneita potilaita aloitti kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisen. 16% näistä potilaista raportoi oireidensa vähentyneen ja 10% raportoi kipujensa lieventyneen. Tutkimus osoitti myös, että kiitollisuuspäiväkirjaa pitäneet potilaat olivat motivoituneempia parantumaan. Lieneekö kohonnut dopamiinin tuotanto syynä motivaation nousuun?

Paremmat unet. Lukuisat tieteelliset tutkimukset ja kiitollisuustutkimukset ovat kaikki saaneet saman tuloksen: Kiitollisuus nostaa unen laatua, auttaa nukahtamisessa, sekä pidentää unen kestoa. Kuten jo aiemmin mainittiin, uni on yksi tärkeimmistä asioista, jota hypotalamus ohjailee. Ja koska kiitollisuus aktivoi hypotalamuksen (ja itse asiassa koko limbisen järjestelmän), on kiitollisuuden tilassa helpompi nukahtaa syvään, terveelliseen ja luonnolliseen uneen. Tällä on tietenkin dominovaikutus terveyteemme, sillä kiitollisuuden edut vaan kasvavat, kun unen laatu paranee. Nukkuminen liittyy moniin kehon toimintoihin ja hyvä uni voi vähentää masennusta, kipua ja stressiä. Hyvälaatuinen uni myös vahvistaa immuunijärjestelmää - eli meistä tulee kokonaisuudessa terveempiä.

Stressi lievittyy. Paremmat unet tarkoittavat luonnollisesti myös sitä, että stressitasomme laskevat ja olemme paljon rentoutuneempia. Vuonna 2007 tehdyssä kiitollisuutta koskevassa tutkimuksessa korkeasta verenpaineesta kärsineiden potilaiden paineet lähtivät laskuun, kun he laskivat mielessä asioita, joista ovat kiitollisia. Myös kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen alensi verenpainetta 10 prosentilla. Kiitollisuus tekee meistä myös joustavampia, kun käsittelemme traumoja tai stressaavia tapahtumia. GGSC tekemä tutkimus osoitti, että kiitolliset henkilöt toipuivat nopeammin traumaattisista kokemuksista, kuin ne, jotka eivät olleet kiitollisia.

Estää levottomuutta ja masentuneisuutta. Lukuisat kiitollisuuden hyötyjä käsitelleet tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen tai kiitollisuuskirjeiden kirjoittaminen ja niiden lähettäminen voi lisätä pitkäaikaista onnellisuuttamme jopa kymmenellä prosentilla. Vuonna 2005 toteutettu tutkimus osoitti myös, että kiitollisuuspäiväkirjan päivittäminen koko kyseisen tutkimusprosessin ajan vähensi masennuksen oireita 30 prosentilla osallistuneista. Tuore kiitollisuustutkimus puolestaan todensi, että ahdistuneiden ja masentuneiden koehenkilöiden käyttäytyminen muuttui, kun he aloittivat kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisen – tämän jälkeen he osasivat käsitellä paremmin negatiivisia tunteitaan, kuten syyllisyyttä. He olivat myös halukkaampia olemaan avuliaita, empaattisia ja ystävällisiä, joten kiitollisuuden tunteet yhdistyivät jälleen muihin myönteisiin tuntemuksiin.

Emme siis tarvitse tekosyitä lisätäksemme ystävällisyyttä maailmaan; se, että kiitollisuus on terveellistä, on jotain, mistä voimme itsessään olla kiitollisia.

http://www.consciouslifestylemag.com/benefits-of-gratitude-research/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net