Kehonkielessä on voimaa – opi hyödyntämään sen salaisuuksia https://pixabay.com/fi/toiminta-n%C3%A4yttelij%C3%A4-taide-aasia-1807516/
16.11.2016

Kehonkielessä on voimaa – opi hyödyntämään sen salaisuuksia

Lähetämme jatkuvasti erilaisia kehollisia viestejä toisillemme kiinnittämättä niihin mitään erityistä huomiota. Katsekontakti, hymy, tai vaikkapa kädenpuristus ovat tällaisia ”alitajuisia kehon viestejä”, jotka ovat osa jokaisen ihmisen arkea.

Kehonkieltä ymmärtämällä – ja sitä opettelemalla - voit kuitenkin vaikuttaa muun muassa siihen, miten teet itsestäsi vakuuttavamman muiden silmissä. Listasimme alle muutaman salaisuuden, mitä kehonkielemme meistä kertoo.

Katsekontakti keskiössä. Useimmissa kulttuureissa katsekontaktia arvostetaan korkealle. Erityisen silloin, kun kohtaamme jonkun ihmisen ensimmäistä kertaa. Katsekontaktilla osoitat kiinnostusta ja arvostusta keskustelukumppaniasi kohtaan. Katsekontakti on myös voimakas ja helppo tapa tehdä vaikutus toiseen ihmiseen. Kuitenkin liian pitkä katse voi saada keskustelukumppanisi tuntemaan olonsa painostetuksi. Liian lyhyt ja harhaileva katsekontakti voi puolestaan saada toisen epäilemään kiinnostustasi hänen asiaansa kohtaan. Kun seuraat keskustelukumppanisi katsekontaktin pituutta ja intensiivisyyttä, löydät helposti oikean ”rytmin” katsekontaktin ottamiseen ja sen pitämiseen.

Tee ryhtiliike. Hyvä ryhti vaikuttaa sekä ulkoiseen olemukseen että sisäiseen mielentilaan. Kun oikaiset ryhtisi oikein suoraksi, tunnet olosi heti itsevarmemmaksi ja ylväämmäksi. Jos siis tunnet olosi alakuloiseksi tai masentuneeksi, kannattaa kiinnittää huomio omaan ryhtiin; röhnötätkö vetelästi tuolissasi tai seisotko olkapäät alhaalla? Tällaiset asennot puristavat rintaa ja estävät hengityksen vapaan kulkemisen, minkä vuoksi olosi saattaa olla kireä ja rauhaton. Hyvä, oikaistu ryhti ei kuormita selkärankaa, eikä aiheuta lihasjännityksiä. Näin voit keskittää energiasi kaikkeen muuhun ympärillä tapahtuvaan. Samalla kehosi on avoin ja olemuksesi vastaanottavainen.

Katse päähän. Kun haluat tuntea olosi itsevarmaksi, kannattaa sinun kiinnittää erityistä huomiota pääsi asentoon. Suorassa oleva pää, ja sen kontrolloidut liikkeet, antavat sinusta itsevarman kuvan. Stabiilit pään liikkeet viestivät muille uskottavuutta. Pään hienovaraisilla liikkeillä saat muut kiinnittämään huomiota sanottavaan asiaasi. Kun haluat muuttaa olemuksesi ystävällisemmäksi, voit keinauttaa päätä hieman toiselle sivulle. Pään hento nyökyttely osoittaa puolestaan keskustelunhalukkuuttasi ja kiinnostustasi muiden asioihin.

Kädet ja jalat kertovat paljon. Käsien liikkeistä voi helposti arvioida, kuinka avoin ja vastaanottavainen ihminen on yleisesti. Jos pidät käsiäsi rennosti sivuilla vartaloa myötäillen, tai selkäsi takana, lähetät muille viestin, että olet auki. Annat heille kuvan, että olet vastaanottavainen muiden viesteille, etkä pelkää kontaktia. Avoimet ihmiset myös liikuttelevat enemmän käsiään puhuessaan, eivätkä laita niitä ristiin taikka huppuun kehoa vasten. Ristityt kädet kun kielivät muille tuomitsevaa ja negatiivista asennetta.

Kiinnitämme harvoin erityistä huomiota jalkoihimme, tai niiden asentoon. Jaloilla on usein tapana vain heilua mukana - ja liikkua silloin, kun olet hermostunut tai hämmentynyt. Useimmissa tilanteissa, etenkin työhaastattelussa tai erilaisissa työtilanteissa, kannattaa pitää jalat kurissa ja välttää niiden turhaa liikettä. Jalkojen turha vispaaminen viestii muille hermostuneisuutta ja epävarmuutta. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, miten ristit jalkasi istuessasi; ristitkö ne polvien vai nilkkojen kohdalta? Vai asetatko toisen jalan kokonaan toisen päälle? Tällainen havainnointi on tärkeää, jotta opit löytämään mahdollisimman mukavan ja tasapainoisen asennon itsellesi – näin vältyt turhalta heilumiselta.

Vartalon asento ja etäisyys. Vartalo asento kertoo meidän näkemyksistämme ja tunteistamme toisia ihmisiä kohtaan. Me useimmiten käännymme suoraan niitä ihmisiä päin, jotka koemme viehättäviksi, ystävällisiksi tai muuten kiinnostaviksi. Taas niille ihmisille, jotka eivät meitä viehätä, saatamme kääntää helpommin selkämme. Kannattaa siis kiinnittää huomiota omaan vartalon asentoon erilaisissa tilanteissa, sillä et todennäköisimmin halua viestiä kenellekään, ettet pitäisi heistä. Muista silti, että kasvotusten oleminen voidaan kokea myös uhkaavaksi, ja se voi näin ollen herättää ristiriitaisia tunteita. Tämän vuoksi uhkaavissa ja stressaavissa tilanteissa keskustelukumppanin havainnointi on kaiken a ja o.

Etäisyys toiseen ihmiseen on tärkeää, kun haluat tehdä oikeanlaisen vaikutuksen. Jos istut tai seisot liian lähellä keskustelukumppaniasi, sinut saatetaan helposti tulkita röyhkeäksi tai julkeaksi. Jos taas istut liian kaukana, saatetaan sinuun liittää ylimielisyyden ja kovuuden tunteita. Jokaisella meistä on yksityinen mukavuusalueemme, joka kertoo muille siitä, kuinka lähelle olemme toisen valmiita päästämään. Seuraavan kerran, kun olet tekemisissä suuremman ihmisryhmän kanssa, kannattaakin seurata, millaisella etäisyydellä ihmiset toisistaan ovat asettuneet. Jos lähestyt jotain ihmistä ja hän kävelee heti pois, olet todennäköisesti astunut hänen mukavuusalueelleen.

Lähteet:

http://www.lifehack.org/316057/23-body-language-tricks-that-make-you-instantly-likeable

http://www.learning-mind.com/top-10-secrets-of-body-language/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net