06.04.2016

Kehitä itsekuriasi pienin askelin

Haluaisitko saavuttaa ihannepainosi, mutta tuoreesta pullasta on vaikea kieltäytyä? Tai haluaisitko syödä terveellisemmin, mutta kaupan makeishyllyltä tarttuu aina jotain suussasulavaa korin pohjalle? Ei hätää – itsekuriakin voi ja kannattaa opetalla. Hyvä itsekuri edistää sekä hyvää itsetuntoa että kohentaa tyytyväisyyttä omasta elämästä. Vuosikymmenten ajan itsehillintää tutkineen professori Walter Mischelin vinkeillä pääset alkuun!

Keksi itsellesi muuta tekemistä. Itsekuria voi opetella keksimällä itselleen muuta tekemistä aina, kun heikko hetki meinaa yllättää. Kannattaakin kirjoittaa paperille valmiiksi lista tehtävistä, joita voi tehdä ennemmin, kuin juosta kioskille hankkimaan sokerihumala. Voit esimerkiksi tehdä kotitöitä, lähteä lenkille, tai vaikkapa kirjoittaa päiväkirjaan tuntemuksistasi – kunhan koitat pitää ajatukset pois kohtaamastasi houkutuksesta.

Käytä mielikuvitusta apunasi. Kun mietit ihanaa ja makeaa lempisuklaatasi, alkaa sitä myös usein tehdä mieli ja itsehillintä heikkenee. Kannattaa siis kokeilla mustamaalata tämä oma haavekuva niillä asioilla, jotka saavat sinut unohtamaan suklaan ihanuuden. Voit esimerkiksi miettiä suklaan putoavan suoraan vyötäröllesi, tai voit ajatella vaikka sitä pahaa oloa, mikä makeapommin napostelun jälkeen usein yllättää. Näin syömättä jättäminen on varmasti paljon helpompaa.

Poissa silmistä, poissa mielestä. Asioita, joita emme näe, emme myöskään osaa himoita. Älä siis osta kotiin herkkuja, joita voit napsia aina mielitekojen sattuessa kohdalle. Ja jos ravintolassa yrität pysyä terveellisessä ruoassa, ei kannata vilkuilla listalta hampurilaisia ja pizzaosastoja. Parasta olisikin valita sellainen ravintola, jonka lista koostuu pääasiassa terveellisistä annoksista.

Valmistaudu etukäteen kieltäytymään. Kun tiedät joutuvasi houkutuksen äärelle, harjoittele kieltäytymistä mielessä jo etukäteen. Erilaisia kieltäytymisharjoituksia voi tehdä mielikuvaharjoittelulla esimerkiksi näin: Jos ystäväsi pyytää sinua viinille kanssaan, mieti jo valmiiksi tilaavasi baarissa vain jotain alkoholitonta. Ilmoita tästä myös ystävällesi, niin hänkään ei vahingossa tuo tiskiltä ylimääräisiä houkutuksia pöytäänne.

Tarkastele itseäsi ulkopuolisen silmin. Itsekuria voi treenata myös käymällä ulkopuolisen silmin mielessään läpi omia epäonnistumisia ja vaikeita hetkiä. Kun miettii asioita toisen silmin, on helpompi ymmärtää omat tekonsa ja oppia suhtautumaan niihin vähemmän tunteellisesti. Jos esimerkiksi käyt läpi jotain vaikeaa ajanjaksoa elämässäsi, jolloin vaikka söit suruusi, niin älä jää vatvomaan silloin kokemiasi tunteita mielessä. Kun tarkastelee tilannetta ulkopuolisen silmin ja etäältä, on helpompi jättää vaikeat tunteet taka-alalle ja alkaa hiljalleen kohentaa omaa itsekuria.

Lähteet:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2799278/teach-resist-temptation-willpower-wont-just-stop-piling-pounds-itll-make-successful-area-life-says-best-selling-new-book.html

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net