Käytetäänkö egoa hillitsevää ja luovuutta ruokkivaa LSD:tä tulevaisuudessa lääkkeenä? Photo by Yannis Papanastasopoulos on Unsplash
19.10.2018

Käytetäänkö egoa hillitsevää ja luovuutta ruokkivaa LSD:tä tulevaisuudessa lääkkeenä?

LSD-huumetta pidetään vaarallisena, riippuvaisuutta aiheuttavana päihteenä, jonka käytöllä ei ole etuja. Siihen liittyvä toiminta on myös rikollista. Todellisuudessa se kuitenkin vaikuttaa olevan yksi turvallisimmista huumeista, ja mitä enemmän sitä tutkitaan, sen selvemmäksi käy, että siitä voi olla myös hyötyä mielenterveyden kannalta.

Eräässä Zurichin yliopiston tutkimuksessa 24 ihmistä sai 100 mikrogrammaa LSD:tä ja tutkimuksen mukaan koehnkilöt kokivat egonsa pienenevän ja he kertoivat kokeneensa voimakkaan yhteyden heitä ympäröiviin ihmisiin. 

Tutkimusta tekemässä ollut psykologi Katri Preller kertoo, että tulkintamme mukaan LSD hälventää rajaa itsen ja muiden välillä. Se taas vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme muihin ihmisiin. Tutkimuksessa selvisi, että LSD:n vaikutuksen alaisten ihmisten aivoissa aktivoituvat erilaiset alueet kuin toisilla. Egoon liittyvät alueet olivat vähemmän aktiivisia. Prellerin mukaan LSD:tä voitaisiin käyttää mielenterveyden ongelmien hoitamiseen. Se voisi auttaa tilanteissa, joissa psyykkiset sairaudet liittyvät sosiaaliseen kanssakäymisen. Sellaisiin voi liittyä esimerkiksi hämärtynyt käsitys omasta itsestä, ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvät häiriöt ja yhteiskunnassa toimimisen haasteet. Näihin asioihin on nykytieteellä vähän tapoja puuttua. 

Kolmen eri amerikkalaisten yliopistojen tutkijatiimi puolestaan päätyi siihen tulokseen, että LSD:tä voisi käyttää skitsofrenian ja masennuksen hoitamiseen. He suunnittelevat nyt LSD:hen perustuvan hoitomuodon kehittymistä skitsofreniasta kärsiville henkilöille.

Tutkimustulokset ovat linjassa sen kanssa, mitä monet käyttäjät ovat reportoineet. He ovat kokeneet voimakkaampaa yhteyttä luontoon ja ihmisiin ympärillään. Egon hälveneminen o myös tärkeä teema vastakulttuureissa. Psykedeelit ovat kuuluneet ja kuuluvat myös monien alkuperäiskansojen shamanismiin.

LSD saattaisi olla myös avuksi alkoholiriippuvuuden hoidossa. AA-ohjelman perustajiin kuuluvan Bill Wilsonin mukaan se liittyy juuri egon otteen heikentymiseen. Hän itse oli mukana AA-ohjelmassa ja osallistui tieteelliseen LSD-tutkimukseen 1950-luvulla. Hän kertoi tuolloin, ettei kyseessä ole ihmeaine, joka parantaa ihmiset yhdessä yössä, mutta se voi kuitenkin auttaa suurta määrää ihmisiä, kirkastaa heidän tavoitteitaan ja luoda positiivisuutta. 

LSD:tä on kauan käytetty myös luovuuden ja tuottavuuden tehostavuuteen. Monet keksijät, intellektuellit ja tieteilijät ovat käyttäneet sitä kauan ennen hippejä. Esimerkiksi DNA:n löytäjänä pidetty tutkija Francis Crick käytti sitä. Myös Applen perustaja Steve Jobs on kertonut LSD:n käytön olleen yksi hänen elämänsä tärkeimmistä kokemuksista, ja auttoi häntä näkemään asiat uudella tavalla. Myös urheilijat ovat käyttäneet LSD:tä.

1960-luvulla LSD:n käyttä oli eri ammattilaisten joukossa niin yleistä, että tuolloin tutkittiin miten se vaikutti 20 ihmisen ryhmän ongelmanratkaisutaitoonsa. Tutkimuksen mukaan se edisti heidän luovuttaan ja ongelanratkaisukykyjään, he onnistuivat katsomaan asioita uusista näkökulmista.

https://themindunleashed.com/2018/03/study-suggests-lsd-dissolves-the-ego-could-be-used-to-treat-mental-illness.html

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net