Kasvisten biomolekyylit saattavat torjua syöpää https://pixabay.com/fi/still-life-asetelma-vihannekset-2338824/
16.01.2018

Kasvisten biomolekyylit saattavat torjua syöpää

1800-luvulla elänyt Louis Pasteur on sanonut viisaasti, että luonto on paras lääkäri. Tätä vanhaa viisautta osataan kunnioittaa edelleenkin. Tiedämme, että kasvikset sisältävät paljon muutakin kuin antioksidantteja tai vitamiineja. Erityisen hyödyllisiä ovat muun muassa kasvisten sisältämät kemialliset yhdisteet, kasviperäiset biomolekyylit. Ne voivat olla avainasemassa syöpää torjuvassa ruokavaliossa.

Kasvikset ja hedelmät sisältävät muutakin kuin vitamiineja. Kasveihin on kehittynyt biomolekyylejä kasvien terveyttä varjelemaan. Biomolekyylien avulla kasvi itse vastustaa bakteeri- ja sienitauteja sekä tuhohyönteisiä. Ei siis ihme, että hedelmien ja kasvisten biomolekyylit ovat hyödyllisiä ihmisille. Ne auttavat immuunijärjestelmää torjuen esimerkiksi syöpää.

Ruumiinavauksissa on todettu, että jokaisella meillä on pienenpieniä kasvaimia elimistössään. Miten näiden kasvainten kasvua voidaan ehkäistä ihmisen elinaikana? Avainasemassa on angiogeneesi, joka tarkoittaa sitä, että kasvaimille syntyy uusia verisuonia ruokkimaan kasvaimia. Tämä voi olla estettävissä kasviperäisillä biomolekyyleillä.

Biomolekyylit

Suurimmat kasvisten ja hedelmien biomolekyylien ryhmät ovat polyfenolit, joita on kasveista eristettyinä jo yli 4000 erilaista. Polyfenolit edistävät terveyttä monella tavalla. Ne voi maistaa karvaana makuna ja niillä on elintarvikkeita supistava vaikutus. Ruokavalion sisältämä polyfenolien määrä voi vaihdella paljon, ollen noin 0-1 gr vuorokautta kohti.

Muita kasvisten ja hedelmien biomolekyyliryhmiä ovat terpeenit, rikkiyhdisteet ja saponiinit. Esimerkiksi monelle tutut karotenoidit kuuluvat terpeenien ryhmään. Myös sitrushedelmät sisältävät terpeeniä. Rikkiyhdisteistä terveyttä edistäviä biomolekyylejä ovat allyylisulfidit ja isotiosyanaatit. Niitä esiintyy esimerkiksi valkosipulissa ja kaalissa. Saponiineihin taas kuuluvat triterpenoidit ja steroidit.

Monipuolisuus on parasta

Kasviksissa ja hedelmissä voi siis olla syöpää torjuvia aineita. On tavallista, että yhtä ainetta esiintyy vain yhdessä kasvissa. Esimerkiksi soijan isflavonoideja, rypäleen resveratrolia, kurkuman kurkumiinia ja parsakaalin isotiosyanaatteja ja indoleja on vain hyvin rajallisessa määrää kasviksia. Kannattaa viljellä monipuolisuuden periaatetta arkisessa ruuanlaitossa; mitä hedelmää tai vihannesta en ole tänään vielä syönyt, tai tällä viikolla. Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu kasvikunnan tuotteita laidasta laitaan, mahdollisimman paljon lajeja vaihdellen.

Lähde: Richard Béliveau & Denis Gingras 2007: Ruokavalio ja syöpä. Otava.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net