Käännä stressi henkiseksi harjoitteeksi https://pixabay.com/fi/sammakko-kuva-tiedostot-pino-1339892/
08.11.2016

Käännä stressi henkiseksi harjoitteeksi

Stressi kertoo ihmiselle että pitää rauhoittua, nyt mennään liian lujaa.. Hitaus, hiljentyminen ja olemisen tilassa kelluminen eivät kuulu nykymaailman ajan henkeen. Kiireiset päivät täyttyvät tehtävistä, ja sama meno jatkuu vapaa-ajalla. Tehokkuuteen pyrkivä elämä on usein henkisesti köyhää.

Ihminen kestää kyllä hieman stressiä ja voi olla joskus jopa hyvästä, mutta pitkittyneenä stressi kääntyy ihmistä vastaan. Silloin elämä on lyhyitä yöunia, liiallista työntekoa, epäterveitä elämäntapoja ja monenlaista huolta.

Ehkä sinusta tuntuu, että elämääsi kuuluu niin paljon velvollisuuksia ja vaatimuksia, että voimavarasi eivät tahdo riittää. Muutokset altistavat stressille. Tämä koskee myös myönteisiä muutoksia, kuten naimisiinmenoa tai opiskelun aloittamista. Mikään asia ei kuitenkaan itsessään stressaa ihmistä, vaan se, kuinka hän siihen suhteutuu. Tässä piilee henkinen viisaus.

Esimerkiksi joukkueurheilun seuraaja voi ilahtua tai masentua lopputuloksesta riippuen siitä, mitä joukkuetta kannattaa. Sinusta voi tuntua, että jokin asia tai olosuhde tekee tai tekisi sinut onnelliseksi. Mutta niin ei ole. Asiat ja olosuhteet eivät tee sinua onnelliseksi. Ne vain ovat. Se, mitä ajattelet olosuhteista, tekee sinut onnelliseksi.

Zen-buddhalaiseen viisauteen kuuluu todellisuuden kohtaaminen sellaisena, kuin se on. Arvottamatta. Tämä on todella vaikeaa. Mutta henkisen harjoittamisen avulla on mahdollista oppia erottamaan omat tunteet ja ajatukset ulkoisesta todellisuudesta. Ja se taas auttaa hallitsemaan stressiä.

Toisaalta, henkinen harjoittaminen ei aina onnistu stressin takia. Musertavilta tuntuvat huolet tai tekemättömien asioiden listat tunkeutuvat mieleen yhä uudestaan ja uudestaan, vaikka kuinka koettaisi keskittyä hengitykseen tai kehontuntemuksiin. Tällöin tulee pysyä rauhallisena ja jatkaa harjoittamista. Voit antaa huolen tulla luoksesi – älä torju sitä – ja ryhtyä tutkimaan sitä tarkemmin.

Tavallista on, että kun suuntaat tarkkaavaisuutesi siihen, mikä haluaa tulla nähdyksi, voit kokea tuon asian, vaikkapa huolen musertavuuden, pienen hetken ajan lähes sietämättömän voimakkaana. Sitten tuntemus väistyy.

Kun annat sen tulla luoksesi, mikä on tullakseen, ja kohtaat sen, pääset tästä asiasta. Mitä enemmän torjut, sitä enemmän vaikkapa tämä musertava huoli vaanii sinua. Se vaatii tulla nähdyksi voidakseen lakata olemasta ja saadakseen hyväksynnän.

Mikäli sinusta tuntuu, että stressi estää henkistä harjoittamista, voit kokeilla tarkkaavaisuuden kohdistamista stressiin. Missä kohtaa kehoasi se tarkalleen ottaen tuntuu? Mitkä ajatukset siihen liittyvät? Muista, että nyt olet ulkopuolinen tarkkailija, ja vain huomaat asioita.

Tällä tavalla voit yhdistää stressin osaksi tietoisuustaitoja tai meditaatiota. Stressi onkin siunaus; se tuo lisähaasteen, jonka ylittäminen opettaa jotain, mikä sinun täytyy nyt oppia. Kaikella on tarkoituksensa.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net