Jos et osta luomua, vältä mansikoita, pinaattia ja nektariineja Photo by Iwona Łach on Unsplash
16.04.2018

Jos et osta luomua, vältä mansikoita, pinaattia ja nektariineja

Paras tapa välttää hyönteismyrkkyjen kulkeutumista elimistöösi on ostaa luomutuotteita. Mutta aina se ei ole mahdollista. Silloin kannattaa valita kasvikset ja hedelmät niiden myrkyllisyysastetta silmällä pitäen. Joihinkin kasveihin nimittäin jää enemmän myrkkyjäämiä kuin toisiin. Myrkkyjäämillä on monenlaisia negatiivisia vaikutuksia terveyteemme. 

Yhdysvalloissa toimiva Environmental Working Group tutkii joka vuosi myynnissä olevia kasviksia, hedelmiä ja marjoja selvittääkseen minkä verran niissä on jäämiä hyönteismyrkyistä. Vuonna 2018 myrkyllisimpien kasvisten kärjessä on seuraava kolmikko: mansikat, pinaatti ja nektariinit. 70 prosentissa testattuja kasviksia ja hedelmiä oli myrkkyjäämiä.

Kolmannesosassa mansikoista oli yli kymmentä erilaista myrkkyä, ja painoon suhteutettuna pinaatissa oli 1,8 kertaa enemmän myrkkyjä kuin missään muussa kasviksessa tai hedelmässä. Nektariineista 94 prosenttia sisälsi myrkkyjäämiä, joissain niistä 15 erilaista. Listalla seuraavana on omenat, viinirypäleet, persikat, kirsikat, päärynät, tomaatit ja selleri.

Vaikka kyseessä ovat yhdysvaltalaiset kasvikset, samanlaiset kasvikset todennäköisesti ovat listan kärjessä muuallakin. Ne siis kannattaa ostaa mahdollisuuksien mukaan luomuna, tai ainakin pestä huolellisesti tai kuoria.

Turvallisimpien kasviksien top 10-lista on seuraavanlainen, turvallisimmista alkaen: Avokado, maissi, ananas, kaali, sipuli, pakasteherneet, papaija, parsa, mango, munakoiso. Näitä kasviksia voi siis syödä huolettomammin: niissä on kasvatusmenetelmästä riippumatta vähän myrkkyjäämiä.

Lähde: www.ewg.org
Kuva: Iwona Łach / Unsplash

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net