Jokainen suree tavallaan - yhtä oikeaa tapaa ei ole Kristina Tripkovic - Unsplash
21.01.2019

Jokainen suree tavallaan - yhtä oikeaa tapaa ei ole

Suru kuuluu meidän jokaisen elämään, kuten ilokin. Surun kokeminen on osa elämää ja ihmisen terve reaktio menetykseen. Menetyksen kohdatessa sureminen auttaa meitä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen. Luopuminen on myös löytämistä.

Suremistavat ovat yksilöllisiä. Suremisen tehtävä on auttaa meitä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen. Jokaisella, myös saman perheen jäsenillä, on oma yksilöllinen tapansa tehdä surutyötä. Osa purkaa suruaan toimintaan. Jotkut saattavat olla vielä lamaantuneita, kun toiset jo alkavat käsitellä tapahtumia. Tunteitten ilmaiseminen ja tuen hakeminen on tavallista, mutta kaikki ihmiset eivät halua ilmaista tunteitaan muiden läsnä ollessa.

Syvä suru vaikuttaa ihmisen mieleen, kehoon ja myös ihmissuhteisiin eri tavoin. Meidän jokaisen tulisi kunnioittaa omaa ja toisten surua. Ketään ei voi vetää ylös surusta – jokainen suree omaan tahtiinsa. Alle kokosimme viisauden sanoja niille, jotka ovat äskettäin kokeneet menetyksen elämässään.

Älä pyytele anteeksi. Sinulla ei ole mitään syytä pyytää anteeksi suruasi, tai sitä, että saat rakkaasi huolestumaan sinusta tai että teet joidenkin ihmisten olon epämukavaksi surressasi. Sinulla on oikeus surra niin paljon kuin ikinä haluat – saat puhua kuolleiden kanssa, saat olla täysin sotkussa koko ihminen. Se on sinun oikeutesi. Se on sinun surusi.

Anna mielikuvituksesi käsitellä lohikäärmeesi. Mielessäsi saattaa pyöriä kasvoja ja ääniä, ja kasa nimettömiä pelkoja. Sinun tulisi kunnioittaa näitä kaikkia. "Lohikäärmeesi" haluavat, että muistat, kuinka tärkeitä me kaikki olemme – ja miten vähäpätöisiä me kaikki olemme. Lohikäärmeesi eivät ole sinua vastaan. Ne tuovat lämpöä, joista kasvaa se pohja, jonka päälle rakentuu ajan kanssa paras versio sinusta. Ne on tehty rakkaudesta. Ne heijastelevat sitä, kuinka kipeästi meidän tulisi antaa ja vastaanottaa rakkautta.

Anna anteeksi. Useimmat ihmiset eivät tiedä, mitä sanoa jollekin, joka on menettänyt rakkaansa - etenkin jos kyseessä lapsi. Anna anteeksi ihmisille, jotka eivät tiedä, mitä sanoa. He saattavat myös valita kaikki väärät sanat väärällä hetkellä. He saattavat tehdä hankalia vertailuja omasta menetyksen kokemuksestaan ja ihmetellä, miksi et jo pääse yli omasta menetyksestäsi ja jatka eteenpäin. Anna heille anteeksi.

Et ehkä enää tunne itseäsi kokonaiseksi, mutta se on normaalia. Elämä on täynnä miinoja. Suhteet, suru, epäonnistuminen, hyväksikäyttö - kukaan meistä ei ole immuuni ihmisenä olemisen kipeälle todellisuudelle. Sinun ainutlaatuinen vastauksesi menetykseen on normaali, miten ikinä päätätkin kunnioittaa sitä. Sinun raivosi on normaalia. Sinun puhumattomuutesi on normaalia. Sinun kyvyttömyytesi tietää, mitä tarvitset, on normaalia. Sinun uskosi menettäminen on myös normaalia. Vaikka et olisikaan kokonainen, se ei tarkoita, että olisit rikkinäinen.

Lähde: https://spiritualityhealth.com/blogs/the-present-moment/2018/10/09/honoring-grief

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net