Johtuuko selkäkipusi tunneperäisistä ongelmista? Kuva: Matheus Bertelli / Pexels.com
22.05.2018

Johtuuko selkäkipusi tunneperäisistä ongelmista?

Selkäkivut liittyvät usein tunne-elämäämme. Niiden taustalla voivat olla esimerkiksi huolet, menetykset tai riittämättömyyden tunne. Selkäkipuja voi myös hoitaa näihin asioihin pureutumalla, kokonaisvaltaisesti. Kokeile esimerkiksi selkää hoitavaa jooga-asentoa, affirmaatioiden voimaa ja meditaatiota pelkän kivun hoitamisen sijaan.

Selkäkivun tuottamaa harmia on vaikea ymmärtää, ellei ole itse kokenut sitä. Kun selkäkipu iskee, sen kanssa on vaikea olla mitenkään. Istuminen, seisominen, makuuasento – kaikissa asennoissa sattuu. Kivun lääkitseminen on helppoa, mutta kivun aiheuttaman syyn löytäminen - se voi ottaa aikansa.

Syyt kivun takana

Kun ratkomme kehoomme liittyvien kipujen syitä, meidän on otettava huomioon niin fyysiset kuin psyykkisetkin tekijät. Kehon kiputila voi olla seurausta jostain toistuvasta toiminnasta, joka siirtää fyysisen rakenteemme pois tasapainosta ja pakottaa lihaksemme kompensoimaan tilanteen.

Kehon järjestelmät siis pyrkivät luomaan tasapainoa kehoomme. Jos vaikka kuljetat täynnä olevaa käsilaukkua olallasi päivittäin, voit arvata, että se tulee aiheuttamaan kipua olkapäähäsi, selkääsi ja jopa lonkkaasi.

Toinen kipua aiheuttava tekijä voi olla emotionaalinen trauma. Lihaksemme tallentavat emotionaalista muistia ja säilyttävät sen, mitä keho on kestänyt koko elämän ajan. Jotta pääsisimme kivun aiheuttajaan käsiksi, meidän on joskus siirrettävä katseemme syvemmälle tähän vähemmän konkreettiseen kerrokseen, jota me kannamme mukanamme. Kehoomme kertyneitä tunteita voimme vapauttaa kudoksiemme kautta.

Selkä muistaa tunteen

Jokainen selkämme osa pyrkii tallentamaan erilaisia tunteita. Kolmionmuotoista ristiluutamme on yleisesti pidetty pyhänä luuna: se voi varastoida itseensä suuren määrän pelkoja. Ristiluu kantaa pahimmillaan pelkoja taloudellisesta turvastasi tai etenemisestä elämässäsi. Se myös käsittelee elämäsi menetettyjä ihmisiä, ja voi siten antaa tilaa peloille, jotka liittyvät elämään ilman tätä henkilöä. Parhaimmillaan ristiluun ja alaselän alueella voit liittyä sielulliseen tilaan ja päästä kohti omaa, elämän suurinta polkua, jonka suunta on eteenpäin.

Ristiluun seudulle varastoidun surun vapautuminen johtaa usein niin sanottuun ”hyvään itkuun”. Tällainen koko kehon emotionaalinen vapautuminen tuntuu silloin, kun kehoa taivuttaa eteenpäin ja kiertää keskikohdasta. Torson taivuttaminen vyötäröstä alaspäin antaa alaselän avata itsensä ja päästää irti tunnepurkauksia, jotka auttavat sinua itkemään tuottavammin vapauttamalla kaiken sen surun ja pahan mielen, joka on kertynyt elimistöösi.

Harjoitteita alaselän avaamiseen

Fyysinen harjoitus. Joogasta tuttu Balasana, eli lapsen lepoasento, on yksi parhaista alaselän avaajista. Se antaa alaselkäsi avautua ja vapauttaa samalla siellä pitämäsi tunteet. Toinen hyvä alaselän avaaja on asettua selin makuulle ja nostaa toinen jalka koukussa käsien avulla rintaa vasten. Tee tämä molemmin puolin. Lopuksi voit vetää molemmat jalat koukkuun rinta vasten ja keinuta kehoasi hellästi. Näin lähetät myötätuntoa ja hellyyttä alaselkääsi.

Affirmaatiot. Kun siirryt liikkeestä toiseen, on hyvä luoda itsellesi tavoitteitasi tukevia affirmaatioita. Ne voivat liittyä mihin tahansa sinua koskettavaan asiaan, kuten: ”Olen valmis elämään elämääni ilman taloudellisia pelkoja” tai ”Olen avoin ja valmis parantumaan syvimpiä uumeniani myöten”. Keksi itsellesi sellaisia lauseita, jotka puhuvat suoraan omille kokemuksillesi.

Meditaatio. Selkäkipua kannattaa lievittää myös meditoimalla, sillä se selkeyttää, vapauttaa ja suojelee koko selkääsi. Voit tehdä meditointisi edellä mainitussa Balasana-asennossa. Kuvittele, että selkäsi on täysin alttiina ja auki. Kun hengität sisään, tuot energiaa kehoosi ja kun hengitätä ulos, vapautat jännitteitä, surua, häpeää ja pelkoja. Kuvittele, että olkapäittesi väliin avautuu energialla vapauttamasi ovi, jonka kautta selkärangan lihaksien tunteet avautuvat kokonaan. Käytä mielikuvia tehokkaasti hyödyksesi, sillä ne todella auttavat.

Kun pääset käsiksi näihin syvempiin keinoihin parantaa kipuja, olet läsnä ja antaudut saamillesi viesteille. Voit hyväksyä syvemmän vapautumisen ja keinon liikkua sellaisen kivun ohi, joka on seurannut sinua vuosia. Lihaksen ja mielen yhteyden kautta varastoituja tunteita voi liikuttaa ja vapauttaa. Käy siis käsiksi kivun lähteeseen – älä tyydy lääkitsemään itse oiretta.

Lähde: https://spiritualityhealth.com/blogs/the-present-moment/2018/04/03/releasing-the-emotional-roots-of-back-pain

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net