Jatkuva väsymys - milloin lääkäriin? http://www.freeimages.com/photo/walking-the-dog-1405439
01.09.2016

Jatkuva väsymys - milloin lääkäriin?

Väsymyksestä kärsii aika ajoin jokainen meistä. Kun väsymys on jatkuvaa, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota unen laatuun ja tarkistuttaa hemoglobiini. Jos väsymys kuitenkin edelleen jatkuu, voi sen taustalla olla myös vakavampi syy, kuten esimerkiksi masennus tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Kokosimme alle, miten opit tunnistamaan vakavan väsymyksen hälytysmerkit ajoissa.

Kun pienikin univaje tekee uupuneeksi. Ihmisen yksilöllinen unentarve on noin 6-8 tuntia yössä. Älä siis aliarvioi unentarvettasi, sillä väsymys iskee jo silloin, jos nukut toistuvasti vaikkapa tunnin omaa unentarvettasi lyhyempiä öitä. Kun väsymys alkaa vaivaamaan, kannattaa ensin kokeilla pidempiä yöunia - ennen lääkärin ovelle koputtamista. Oman, yksilöllisen unentarpeen oppii vain testaamalla. Jos siis heräät aamulla virkeänä, olet todennäköisesti nukkunut tarpeeksi.

Hengityskatkokset kertovat uniapneasta. Uniapnea tarkoittaa hengityksen katkeilua unen aikana. Uniapneasta johtuva hengityskatkos loppuu vasta, kun ihminen havahtuu vetämään happea. Yöllinen heräily aiheuttaa pikkuhiljaa väsymystä ja ärtymystä. Se voi myös lisätä sydän- ja verisuonisairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja aivoinfarktin riskiä. Jos sinulla on syytä epäillä uniapneaa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa. Ylipaino on yleisin uniapnean syy, sillä rasvakudos voi tukkia nielun makuuasennossa. Uniapnean ensihoitoon suositellaankin painonpudotusta. Yöllisen hengityskatkokset voivat johtua myös nielun rakenteesta. Tällöin uniapneaa voidaan hoitaa nenää avaavalla leikkauksella tai kita- tai nielurisojen poistolla.

Anemiaa? Anemia, eli veren alhainen hemoglobiini väsyttää ja aiheuttaa usein heikotusta ja huimausta. Kunto voi romahtaa hyvinkin alhaiseksi – jopa käveleminen voi tuottaa vaikeuksia. Yleisimpiä syitä anemian puhkeamiseen ovat raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon puute. Myös runsaat kuukautisvuodot voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös suoliston imeytymishäiriöt, sisäiset verenvuodot ja punasolujen liian nopea hajoaminen voivat aiheuttaa anemiaa. Anemiaa hoidetaan ensisijaisesti erilaisten ravintolisien avulla. Jos ravintolisät eivät nosta hemoglobiinia, anemian syy tulisi aina tutkituttaa lääkärillä.

Väsymystä, masennusta vai jotain muuta? Väsymys voi iskeä myös henkisistä syistä. Esimerkiksi masennus voi aiheuttaa lohdutonta uupumusta ja tehottomuuden tunteita. Jopa tiskikoneen tyhjentäminen voi tuntua ylitsepääsemättömän raskaalta. Myös elämänilo voi olla tipotiessään. Masennukseen liittyy usein myös unihäiriöitä, mikä pahentaa väsymyskierrettä. Väsymys ruokkii masennusta ja masennus väsymystä. Jos tunnet olosi jatkuvasti alakuloiseksi ja epäilet, että väsymykseni voisi johtua masennuksesta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Alakuloisuus ja kasvanut unentarve voivat kertoa myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kun kilpirauhashormoneja ei erity tarpeeksi, koko elimistö tuntuu käyvän kuin puoliteholla.

Vajaatoiminta alkaa usein hiljalleen, ja etenkin lievän vajaatoiminnan diagnosointi voi olla vaikeaa. Usein sairastunut saattaa tottua oireisiinsa, ja puoliteho alkaa tuntua normaalilta ololta. Jos väsymykseen liittyy palelua, näköhäiriöitä, vatsavaivoja tai lihaskipuja, on väsymyksen syy aiheellista tutkia lääkärin kanssa.

Väsymys voi olla diabeteksen oire. Verensokerin vaihtelu voi myös aiheuttaa väsymystä. Kannattaa siis ensisijaisesti tarkistaa oma ruokarytmi ja pitää huoli, että se pysyy suhteellisen tasaisena. Muutoin verensokerin rajut vaihtelut voivat olla diabetekseen eli insuliinin tuotantohäiriön oireita. Tällöin väsymykseen liittyy usein janoisuutta, lihaskramppeja ja tihentynyttä virtsaamisentarvetta. Tällaisten oireiden ilmaantuessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Harvinaisempi, mutta tunnistettu sairaus väsymyksen taustalla voi olla myös ns. väsymysoireyhtymä. Väsymysoireyhtymän syytä ei tunneta, mutta pitkäaikaissairauksien, stressin ja virusten arvellaan altistavan oireyhtymälle. Sen tyypillisin oire on jatkuva väsymys, johon lepo ei auta. Sairaus puhkeaa usein keski-iässä, ja naiset ovat sille alttiimpia kuin miehet.

Lähteet:

http://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/medical-causes-of-tiredness.aspx

http://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/why-am-I-tired.aspx

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net