Illat pimenevät - hienosäädä herkkää mielialaasi väreillä https://pixabay.com/fi/abstrakti-punainen-vihre%C3%A4-sininen-19141/
10.10.2017

Illat pimenevät - hienosäädä herkkää mielialaasi väreillä

Syksy ja kylmenevät illat notkauttavat usein mielen harmaaksi – puhumattakaan pimeydestä! Älä kuitenkaan lannistu, sillä voimakkaita värejä käyttämällä voit parantaa mielialaasi huomattavasti.

Kylmästä lämpimään. Onko tämä huone kylmä, vai johtuuko se kenties seinien maalista? Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että viileät maalivärit, kuten vaalea laventeli tai sininen, antavat ihmisille vaikutelman, että huone on kirjaimellisesti kylmempi kuin se todellisuudessa on. "Kromologian", eli värin psykologian tutkijat ovat myös määritelleet, että jotkut värit voivat saada meidät tuntemaan olomme energiseksi – ja toiset sävyt taas rentouttavat meitä. Esimerkiksi mainostajat ja markkinoijat käyttävät näitä tietoja hyödykseen jatkuvasti. Mutta miten me sitten voimme käyttää värejä mielialan parantamiseen?  

Kun kaipaat lisää luovuutta. Kun haluat tuntea olosi tasapainoiseksi ja olet valmiina luomaan uutta, ympäröi itsesi vihreällä. Hanki kasveja kotiisi ja toimistoosi - tai maalaa vaikkapa koko seinä vihreäksi! Vihreä on suosittu väri myös erilaisissa logoissa, koska se liittyy luottamukseen, kasvuun ja luontoon. Vihreä avaa meidät rakastamaan luontoa ja eläimiä kuin veljiämme – ja se saa meidät tuntemaan yhteyttä koko luomakunnan kanssa. 

Kun haluat rauhoittua. Kun haluat rauhoittaa oloasi, valitse väriksi vaaleanpunainen. Harkitse kalpeaa vaaleanpunaista makuuhuoneesi lakanoihin, seinään tai vaikkapa päiväpeitteeseen – näin lisäät huoneen intiimiyttä ja luot siitä rauhoittavan pesän lepoa varten. Vaaleanpunaisen on sanottu kuvastavan yleismaailmallista rakkautta, sekä uskoa kaikkien ihmisten kauneuteen ja hyvyyteen. Vaaleanpunainen luo tasapainoa ja auttaa ratkaisemaan hankalia tilanteita sopuisasti. On myös olemassa erilaisia vaaleanpunaisen sävyjä, jotka tutkimusten mukaan vähentävät väkivaltaista käyttäytymistä – tämän vuoksi vaaleanpunaisen sävyjä käytetään useissa vankiloissa.

Kun haluat tuntea itsesi sosiaaliseksi. Useat valmistajat käyttävät oranssin eri sävyjä mainostaakseen tuotteitaan, niin miksipä et voisi mainostaa vähän myös itseäsi? Kokeile räikeän oranssia puseroa, tai vaikkapa oranssia sohvaa – tämä lisää takuulla intoasi ja sosiaalisuuttasi. Oranssia kutsutaan myös tunteiden ja älyn tasapainottajaksi – se tuo meissä esiin halun palvella toinen toistamme. Monissa uskonnoissa oranssia pidetään pyhänä värinä ja auringon symbolina - se on elinvoiman ja innostuneisuuden perikuva. Oranssi väri voi myös kirjaimellisesti lisätä verenkiertoa, joten piristysruiske on taattu. Voit yhdistellä oranssia sinisen ja violetin kanssa – nämä värit näyttävät upealta yhdessä!

Kun haluat lisätä hengellisyyttä. Violetin eri sävyt liittyvät tietoisuuteen, taikuuteen ja viisaaseen johtamiseen. Valitse siis violetti, kun haluat olla vakuuttava tai maistaa palan taikuutta. Myös suuret uskonnolliset johtajat ovat pukeutuneet kautta aikojen violetin juhlaviin sävyihin. Violetti onkin kaikkein "henkisin" väri, jonka värähtelyt ovat hienot ja nopeat. Violetin sanotaan puhdistavan meitä myös syvältä, solutasolta. 

Kun tarvitset voimaa. Punainen on kuin elämä itse - se on veren, sydämen ja tulen väri. Voimakkaana ja huomiota vaativana värinä se herättää intohimoja ja aktivoi. Dynaaminen punainen on täynnä alkukantaisia vaistoja, elämänhalua ja varmuutta. Punainen on ihanteellinen väri esimerkiksi treenaamiseen ja neuvottelutilanteisiin – jos urheilet tai olet keskellä myyntitilannetta, ajattele verenpunaista! Joskus punaista väriä kannattaa hieman varoa, sillä se voi lisätä ruokahalua ja kiihdyttää sydämen sykettä.

Kun tarvitset älykkyyttä. Sininen on hengen väri, joka auttaa meitä löytämään sisäisen olemuksemme ja henkisyytemme. Kuulas, kirkas sininen on unien ja intuition väri. Sininen on oiva väri niille, jotka etsivät rauhan ja järjestyksen tunnetta. Sininen väri sopii hyvin esimerkiksi keittiöön ja olohuoneeseen. Pidä sininen vaaleana, sillä tummansiniset sävyt saattavat saada jotkut ihmiset tuntemaan itsensä surullisiksi. Englannin kielessä sanonta ”I feel blue” kuvaa hyvin tätä sinisen värin kääntöpuolta - se voi saada ihmisen väsähtäneeksi, apaattiseksi ja jopa masentuneeksi. 

Ystävyyteen ja iloon. Keltainen väri luo avoimuutta ja optimismia. Se on mahtava väri esimerkiksi ruokahuoneeseen, jossa tavataan perhettä ja ystäviä yhteisillä ruokahetkillä. Iloinen mieli ja optimismi kukoistavat keltaisessa valossa. Keltainen ilahduttaa ja tuo huumoria mukanaan. Kullankeltaisessa on puolestaan mukana aidon kullan jaloutta. Se edistää uskollisuutta, ikuisuutta, jalomielisyyttä ja korkeampaa viisautta - tämän vuoksi pyhimykset on kautta aikain kuvattu keltaisen valon ympäröiminä. Kirkas keltainen piristää synkkänä päivänä omaa ja myös muiden mielialaa. Vedä siis keltainen neule päällesi, tai piristä mustaa syystakkiasi keltaisella kaulahuivilla!

Lähde

https://spiritualityhealth.com/articles/2017/07/24/fine-tune-your-mood-with-color

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net