Iduista ja versoista vireyttä kevääseen Copyright: aboikis / 123RF Stock Photo
05.05.2017

Iduista ja versoista vireyttä kevääseen

Idut ja versot ovat raakaravintoa parhaimmillaan. Pikkuisen siemenen itäessä sen ravintoaineet ja koko monikertaistuvat ja niistä tulee todellista superfoodia. Idättäminen ja versottaminen eivät vaadi paljon, tarvitset muutaman astian, siemeniä ja vettä.

Idättämällä siemeniä versoiksi ja iduiksi voi ruokaa kasvattaa pienissä tiloissa, ituja varten tarvitaan vähän kaappitilaa ja versoille hieman valoa. Idättäminen tarkoittaa sitä, että siemen alkaa kasvattaa pientä "häntää", itua. Versottaminen taas tarkoittaa siementen istuttamista multaan ja hentojen taimien eli versojen korjaamista syötäviksi.

Idut ovat kasvien "lapsia". Idättää voi melkein mitä vain; siemeniä, linssejä, papuja tai viljanjyviä. Valitse luomulaatuisia, puhtaita siemeniä. Myös syötäväksi tarkoitettuja siemeniä voi idättää, mutta niiden itäminen saattaa olla heikompaa. Idättäminen tapahtuu pimeässä ja kestää muutaman päivän.

Versot taas ovat kasvien "teinejä", jotka kasvatetaan mullassa tai muulla sopivalla alustalla. Versot syödään viikon ikäisinä, jolloin ne ovat parhaimmillaan.

Sekä ituja että versoja käytetään salaateissa, smoothiessa, raakamehuissa ja -ruoissa. Ne ovat suhteellisen miedon makuisia, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Pienissä, hennoissa versoissa ja iduissa on moninkertaisesti vitamiineja ja kivennäisaineita aikuiseen kasviin verrattuna: niistä löytyy runsaasti C-vitamiinia ja idätys kasvattaa karotiini- ja B-vitamiinipitoisuutta. Elimistö pystyy myös hyödyntämään niiden sisältämät kivennäisaineet alhaisen fytiinihappopitoisuuden vuoksi. Idätys  muuttaa palkokasvien valkuaisaineet paremmin elimistölle sopivaksi, joten ne eivät aiheuta niin helposti vatsaväänteitä. 

Versottaminen ja idättäminen on halpaa ja helppoa!

Perusohjeet versotusta ja idättämistä varten alla. Liotus, idätys- ja versotusaika riippuu aina siemenestä, joten lue pakkauksen käyttöohjeet, mikäli olet aloittelija.

Versotusta varten tarvitset istutusalustan, vähän multaa ja siemeniä. Istuta siemenet multaan (joskus on hyvä liottaa sieminiä), peitä kevyesti ja kastele. Siementen itämiseen tarvittava aika riippuu versottavasta lajikkeesta. Versotukseen sopivia siemeniä ovat esimerkiksi vesikrassi, vehnänoras tai herne. Myös yrttejä kannattaa kokeilla. Esimerkiksi nuori, versonut basilika on erinomainen lisä tomaattisipulisalaattiin.

Idättäminen alkaa liotuksella, jonka aika vaihtelee siemenen mukaan. Yleensä siemeniä liotettaan 4-12 tuntiin, liotusaika selviää pakkauksesta. Kun siemenet ovat itäneet (voit myös liottaa ne suoraan idätysastiassa, mutta muista huuhdella ne runsaalla vedellä ennen idätystä), siirrä ne idätysastiaan, jossa on rei'itetty kansi. Homma toimii mainiosti myös harson, kumilenkin ja ison lasipurkin avulla. Tällöin liotetut  ja huuhdellut siemenet laitetaan purkkiin ja harso tiukasti purkin suulle ja kumilangalla kiinni. Tärkeintä on se, että vesi valuu ulos purkista, mutta siemenet eivät. Käytät sitten valmista idätysastiaa tai lasipurkkia, aseta astia esimerkiksi pimeään kuivauskaappiin alassuin. Idätettävää ruokaa huuhdellaan säännöllisesti. Kannattaa välttää liian kylmää vettä, sillä se hidastaa itämistä. Kädenlämpöinen vesi on sopivaa.

Hygieniasta on syytä huolehtia, sillä lämpö ja kosteus altistavat idut salmonella- ja kolibakteerien lisääntymiselle. Käytä aina puhtaita asioita ja ole muutenkin tarkka puhtaudesta. Siemenet voi myös "kotipastöroida" kuumassa vedessä, jolloin osa mahdollisesta bakteerikannasta tuhoutuu. Syötävien itujen pitää olla raikkaita, hyvältä tuoksuvia ja "napakoita". Käytä siis nenääsi, äläkä syö epämääräisiä, pahalta haisevia siemeniä tai versoja.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net