20.04.2015

Hyvästit hammaslääkärille - hoida hampaat kuntoon kotikonstein

Olo on avuton ja ilmassa leijuu kemikaalien haju. Hammaslääkärillä käyminen on harvasta mukavaa. Ammattikunnan puoleen kääntymistä voi vältellä, kun suun terveydestä ottaa täyden vastuun itse. Ja – tätä monet eivät tiedä – voit myös parantaa pitkällekin edenneitä reikiä kotikonstein.

Hammaslääkärin välttely ei tietenkään ole ainoa syy suun terveydestä huolehtimiseen. Suun terveys on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä. Hammas- ja ienongelmat ovat yhteydessä esimerkiksi sydänsairauksiin. Jos ikenet ovat huonossa kunnossa ja vuotavat verta, ne ovat myös tie bakteereille muualle kehoosi. Pahimmillaan sairas suu sairastuttaa koko kehon, joskus hyvinkin vakavasti.

Terve ja kivuton suu puolestaan parantaa elämänlaatua. Pureskelu ei satu, eikä kylmä vihlo. Hengitys on raikas, hampaat tuntuvat tasaisilta sekä terveiltä ja hampaiden värikin kohentuu kotikonstein aivan itsekseen!

Miten pitää hampaat puhtaana?

Kaikkihan sen tietävät: tärkeintä on ylläpitää terveyttä, eikä havahtua huonoihin tapoihin tai piittaamattomuuteen, kun on liian myöhäistä. Kun hampaisiin ei satu, on helppo lipsahtaa kahteen pikaiseen harjaukseen päivässä. Perinteisessäkin hampaidenhoidossa suositellaan huolellisen harjauksen lisäksi muun muassa hammaslangan käyttämistä. Hanki uudet välineet suun hoitoon, tutkaile erilaisia hammasharjavaihtoehtoja ja hammaslankaimia. Se saattaa olla tärkeä alkusysäys uudessa suhteessa suukalustoosi!

Mekaaninen puhdistus on erittäin tärkeää, kuten maalaisjärkikin sanoo. Seuraava kysymys liittyy tykötarpeisiin. Fluoria vai ei, suuvettä vai ei? Hermomyrkkynäkin tunnetusta fluorista on viime aikoina keskusteltu runsaasti. Se kertyy elimistöön, häiritsee entsyymien toimintaa ja aiheuttaa suurena määränä myrkytyksen. Sen hyöty suun terveyden ylläpidossa on myös kyseenalaistettu.

Fluoria on kaikissa tavallisissa hammastahnoissa, ja sitä lisätään myös hammaslankoihin. Jos sitä haluaa vältellä, voi kokeilla hampaitten harjausta ihan vain pelkällä vedellä. Monet käyttävät harjaukseen suolaa tai soodaa, joskin jälkimmäiseen kannattaa perehtyä – se voi vahingoittaa hampaiden kiillettä. Hampaita ei kannata kovin voimallisesti minkäänlaisilla aineilla harjata.

MSM-jauheen roolia suun hoidossa on pohdittu laajalti. Jotkut tuntevat MSM:n hevosten lisäravinteena, mutta siitä on iloa ihmisillekin. Se edistää verisuonten ja sydämen terveyttä. Urheilijat käyttävät sitä lihasten vetreyden edistämiseen, mutta se edistää myös esimerkiksi nivelten, hiusten ja kynsien terveyttä. MSM, metyylisulfonyylimetaani, on luonnossakin esiintyvä rikkiyhdiste.

Sen nauttiminen sisäisesti on eduksi suunkin terveydelle, mutta sitä voi käyttää myös hampaiden puhdistamiseen. Harjaa hampaat normaalisti, huuhtele suu, dippaa kostea hammasharja MSM-jauheseen ja harjaa hampaat toistamiseen. Huomaat jo parin päivän jälkeen, miten hampaat tuntuvat sileiltä ja suu perinpohjaisen puhtaalta. Jos ikenissä on kipeä kohta, voit tehdä jauheesta ja vedestä paksua tahnaa, jota levität kohtaan, tai hiero siihen jauhetta sormella.

Uusi purskuttelutapasi

Suun purskuttelu on hyvä tapa. Ruoan jälkeen kannattaa purskutella ihan vain suun puhdistamiseksi. Kokeile vaikka lämmintä merisuolalla höystettyä vettä, jos kylmä vesi tuntuu ilkeältä. Laita suuhun hiukan suolaa ja lämmintä vettä ja purskuttele tovi. Suolaveden on määrä tehdä suusta ikävä ympäristö epätoivotuille bakteereille. Suolavesi saattaa helpottaa, jos hammaskipu on jo iskenyt!

Purskuttelu on myös hyväksi kasvoille: se saa veren kiertämään ja lihakset vetreiksi. Suolavedellä purskuttelusta voi myös olla iloa allergioista ja poskiontelovaivoista kärsiville. Ja jos kasvoilla on aamulla turvotusta, sekin saa pitemmällä purskuttelulla kyytiä.

Viime aikoina esiin on noussut öljypurskuttelu eli oil pulling. Ikivanha intialainen tapa on löydetty uudelleen. Mekin kirjoitimme siitä viime kesän kemikaalitonta kauneudenhoitoa käsittelevässä jutussamme. Sen on määrä puhdistaa koko kehoa pelkän suun sijaan. Tämä purskuttelu vaatii aikaa vähän enemmän – purskuttelua suositellaan tehtäväksi joka aamu 20 minuutin ajan. Purskuttelu on määrä suorittaa ennen syömistä tai juomista, jolloin suun puhdistaminen on tehokkainta ja keho puhdistuu. Koska öljyn ajatellaan puhdistavan suuta, on öljy purskuttelun jälkeen syytä sylkäistä pois. Älä siis niele sitä!

Purskutteluuun tarvitset kylmäpuristettua öljyä. Perinteinen vaihtoehto on seesamiöljy, mutta kookosöljyäkin kannattaa kokeilla sen antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi. Öljypurskuttelu myös kirkastaa ja vaalentaa hampaita.

Hampaat kaipaavat myös mineraaleja, joten jos haluat panostaa niiden vahvuuteen, kokeile mineraalihuuhteluita. Magnesiumilla on tärkeä rooli hampaiden ja luuston vahvuuden kannalta – ilman sitä kalkkilisästä ei ole iloa. Voit kokeilla suun huuhtelua vedellä, johon on lisätty magnesiumöljyä. Tai riko veteen magnesium- ja kalkkijauhe kapselit ja huuhtele suu sillä.

Vaietut tutkimukset

Tärkein korjausliike hampaiden terveyden suhteen liittyy ruokavalioon. Legendaarisen hammaslääkäri Weston A. Pricen (1870-1948) tutkimuksissa kerrotaan, miten länsimainen ruokavalio tuhoaa hampaat, kun taas luonnonmukaista ravintoa syövien kansojen hampaat ovat terveet, vahvat ja valkoiset.

Eräs ongelmallinen elementti ruokavaliossa on fytiinihappo. Se estää mineraalien imeytymistä, joten se edesauttaa hampaiden heikkenemistä ja reikien syntymistä. Fytiinihappoa on runsaasti kaikissa jyvissä, pavuissa, pähkinöissä ja siemenissä. Pienissä määrissä siitä ei haittaa ole, mutta länsimaisessa ruokavaliossa fytiinihappoa on turhan paljon. Ruokavalio, jossa on vähän mineraaleja, on luonnollisesti myös pahaksi hampaille.

Edward Mellanbyn (1884-1955) tutkimukset johdattavat myös samaan suuntaan. Hänet tunnetaan riisitaudin parantajana. Riisitauti pehmentää luustoa, ja sen seurauksia ovat niin sanotut länkisääret, mutta myös esimerkiksi rintakehän vaaralliset epämuodostumat. Mellanby huomasi, että jos koirille syötti puuroa, niille kehittyi riisitauti. Kun puuron poisti niiden ruokavaliosta ja koirille alettiin antaa turskanmaksaöljyä, koirat parantuivat. Selvisi, että riisitaudin taustalla oli D-vitamiinin vajaus.

Mellanbyn vaimo, May Mellanby, tutki hampaiden terveyttä. Yhdessä tohtorit tekivät kokeen, jossa oli kolme lapsiryhmää. Jokaisen ryhmän lapsilla oli alkavia reikiä. Ensimmäinen ryhmä söi normaalisti, mutta ruokavalioon sisällytettiin kaurapuuroa. Toinen ryhmä soi normaalisti, mutta sai D-vitamiinilisää. Kolmas ryhmä sai myös D-vitamiinia, mutta he myös noudattivat viljatonta ruokavaliota.

Tulokset olivat vaikuttavia. Ensimmäisen ryhmän syömä kaurapuuro esti mineraalien imeytymistä, joten reiät eivät parantuneet ja uusiakin muodostui. Toisen ryhmän tilanne oli parempi: reiät paranivat, eikä uusia juuri muodostunut. Kolmannen ryhmän tilanne oli samanlainen, mutta vielä suurempi osa rei'istä parani, eikä uusia reikiä tullut senkään vertaa kuin kakkosryhmän lapsille.

Anna hampaillesi välineet parantua

Mikä tärkeintä, reikä hampaassa ei ole pysyvä vahinko. Lääketeollisuuteen kriittisesti suhtautuvat ymmärtävät, mitä tieto laajemmin levitettynä tekisi hammaslääkäreiden työtilanteelle. Monet meistä ovat kyllä kuulleet, että alkavat reiät saattavat parantua, mutta syvemmät eivät. Näyttää kuitenkin siltä, että pahaksikin äityneen tilanteen pystyy pysäyttämään ja korjaamaan.

Ruokavalion hammasystävällisyyttä voi kohentaa paitsi jättämällä viljat, tärkkelyspitoiset ruoka-aineet ja makeat (jos tilanne on paha, hedelmiäkään ei kannata ahmia) pois, lisäämällä siihen mineraalipitoisia luuliemiä, luomulaatuisia maitotuotteita kuten voita, ja mahdollisesti käsittelemätöntä maitoakin. Liota siemeniä ja papuja yön yli, mikäli niitä käytät – se vähentää niiden fytiinihappopitoisuutta.

Hampaille ystävällisen ruokavalion sivuvaikutuksena voit huomata muun muassa piristyneen olon, lisääntyneen energian ja esimerkiksi paremman ihon!

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net