12.04.2019

Hunzat elävät 120-vuotiaiksi eivätkä koskaan sairasta

Tarinat ikuisesta nuoruudesta kiehtovat meitä kaikkia. Vaikka nuoruuttaan tuskin voi säilyttää, on olemassa erityisen pitkäikäisiä kansoja, ja ihmisiä, jotka eivät koskaan sairastu. Mikä heidän salaisuutensa on?

Kävin läpi useita yli 100-vuotiaiksi eläneiden tarinoita selvittääkseeni pitkäikäisyyden salaisuuden. Ne eivät kuitenkaan olleet yhteneväisiä, eikä niitä tutkimalla ollut mahdollista tehdä johtopäätöksiä pitkäikäisyyden saloista. Löysin monenlaisia vastauksia, jotka sekoittivat ajatuksiani ennestään. Esimerkiksi italialainen Emma Morano 116-vuotiaana ikänsä salaisuuden olevan sinkkuna pysyminen. Hän ei halunnut, että kukaan määräilisiä häntä, joten erottuaan 38-vuotiaana hän eli loppuelämänsä ilman puolisoa. Hän taltutti anemian syömällä kaksi raakaa kananmunaa päivässä joka päivä elämänsä ajan.

Mushatt Jones taas kertoi salaisuudekseen päivittäisen pekonin syömisen. Kalifornialainen yli 100-vuotias henkilö taas kertoi syövänsä yhden donitsin päivässä, ja piti sitä pitkän ikänsä syynä. Clarice Emley kasvoi maatilalla ja kertoi että hän perheineen söi vain sitä, mitä olivat itse kasvattaneet ja pyydystäneet. Hän urheili edelleen ystäviensä kanssa päivittäin. Löysin myös kertomuksen kaksosista, jotka pitivät pitkäikäisyytensä salaisuutena sitä, että he ikääntyivät yhdessä toistensa läheisyydessä.

Lopulta löysin tarinan Hunzan kansasta, ja arvasin olevani lähellä salaisuuden paljastamista. Tämä kans aasuu Pakistanissa vuoristoseudun laaksossa.

Esimerkiksi seuraavat syyt kiinnittivät huomioni:

1. Hunzan laakso väestöstä lukutaitoisia on 95%;
2. Hunzan alueella elää ihmisiä neljästä eri etnisestä ryhmästä;
3. Hunzan alueella on kaksi uskontoa, ja väki jakautuu sen mukaan; mutta
4. Hunza-kansan elämäntapa on yksinkertainen ja heitä pidetään lämminsydämisinä;
5. Jotkut Hunzat elävät 150-vuotiaksi;
6. Alueen naiset saattavat synnyttää 65-vuotiaina;
7. Kansa ei koskaan syö teollista ruokaa, ja syö syövät paljon aprikooseja;
8. He työskentelvät pelloilla aamusta iltaan joka päivä, ja työ on raskasta.

Näiden kaikkien tietojen perusteella päättelin, että pitkän ja terveellisen elämän salaisuus piilee seuraavissa asioissa:

1. Kouluta itseäsi koko elämäsi ajan. Ajatuksiaan voi alkaa kehittää jo hyvin nuorena, ja lukemista ja aktiivista ajattelua ei kannata koskaan lopettaa. Clarice Emley oli opettaja, melkein kaikki Hunzat ovat käyneet kouluja, joten voimme arvella, että aivojen kehittäminen on yksi terveellisen elämän edellytys.

2. Sinkku tai ei - tärkeintä on terveiden ihmissuhteiden ylläpitäminen. Terveellinen ihmissuhde voi tarkoittaa joskus myös suhdetta itseesi - tunnet ja tunnustat erilaiset tunteesi, salaisetkin, ja osaat kanavoida ne positiiviseksi energiaksi. Itsetuntemusta kehittävät tekniikat ja meditointi voivat olla hyväksi, sillä ne auttavat ymmärtämään omia tarpeita ja toiveita, ja luomaan ympärillesi ja muiden ympärille rakastavan tunnelman. Tunteiden ilmaiseminen voi auttaa siinä, että suhteesi ikääntuvät kanssasi terveellä tavalla. Joten avioliittoa ei tarvitse välttää, mutta epätasapainoisesta ja epäterveellisestä liitosta on hyvä osata poistua. Kyseessähän on sinun elämäsi, ja niiden elämä ketä rakastat.

3. Vältä stressiä! Kyllä, stressi on hiljainen, mutta tehokas tappaja. Nykyään stressaavilta tilanteilta voi olla vaika välttyä, mutta jos jotenkin onnistut selviämään näistä haasteista, koita vanhemmalla iällä hakeutua johonkin rauhalliseen paikkaan, jossa rauhoittua, luoda yhteys luontoon ja elää stressittä.

4. Koeta syödä luonnollista ruokaa, ja jos voit, kasvata se itse. Olet saattanut kuulla tämän neuvon moneen kertaan, mutta jos mietimme Hunzia, he syövät vain itse kasvattamaansa ruokaa ja ovat niin terveitä, että eivät edes tiedä mikä syöpä on. He kuolevat vanhoina ja onnellisina, nähtyään enemmän elämää kuin kukaan meistä. He eivät ehkä ole koskaan syöneet pitsaa, mutta he näkevät auringonlaskun vielä monta kertaa sen jälkeen, kun oma aurinkosi on jo laskenut viimeisen kerran. He näkevät lastenlastensa leikit ja puuhat. Mieti siis tätä, kun seuraavan kerran harkitset pikaruuan nauttimista.

5. Älä jätä treeniä välistä! Vaikka se on vaikeaa, älä luovuta! Mieti kaikkia niitä tunteja, jotka hunzat käyttävät pellolla työskentelyyn päivittäin. Se on raskasta, mutta lihasten pitäminen "lämpiminä" on aina hyväksi. Yllä mainittu Clarice Emley kertoo treenaavansa päivittäin, vaikka onkin 105-vuotias! Joten jos hän pitää kiinni ohjelmastaan, mikset sinäkin?

Kyllä, ikääntyminen on vaikeaa. Joskus joudumme luopumaan liian monista asioista ja muuttamaan elämämme suuntaa. Mutta voit kokeilla kuitenkin ylle listattuja asioita, ehkä niistä on sinulle iloa? Saatat jopa elää pitempään kuin muut perheenjäsenesi. Ehkä sinusta tulee ensimmäinen 200-vuotiaaksi elänyt. Ja sitten sinä kerrot meille salaisuutesi. Mutta siihen asti voimme käyttää tietoja, joita yli 100-vuotiaat, onnelliset ja terveet ihmiset ovat meille antaneet.

Lähde: https://www.the-open-mind.com/hunza-people-never-get-sick-dont-get-cancer-and-live-up-to-120-years/!

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net