Henkisyyden päiväkirja: paluu joogamatolle https://pixabay.com/fi/kunto-jooga-terveen-liikunta-1327255/
08.09.2016

Henkisyyden päiväkirja: paluu joogamatolle

Tässä sarjassa kirjoitetaan siekailemattoman rehellisesti joogaharjoituksen ja meditoinnin sujumisesta. Päiväkirjaa ei kannata lukea, jos etsit yleviä, esoteerisiä ja mystisiä viisauksia. Mikäli olet elämää ihmettelevä ihminen, jolle henkisyys ja henkinen kehitys sekä henkinen harjoittaminen ovat tärkeitä asioita, päiväkirja todennäköisesti kiinnostaa sinua. 

Osa 1: Harjoittaminen tauon jälkeen – kuin olisin lapsi jouluaattoaamuna

Tänään on se päivä. Olen odottanut tätä. Olen jännittänyt tätä. Olen halunnut rynnätä tähän päivään ja olen halunnut rynnätä tätä päivää karkuun. On syksyn ensimmäinen joogatunti kolmen kuukauden tauon jälkeen. Minun piti harjoittaa kesällä. Mutta sitten tuli mutta, ja pari muutakin muttaa.

Jännitän sitä, onko joogaaminen ja meditaatio enää yhtä ihanaa kuin ennen. Pelkään, ettei ole. Silloin menettäisin yhden merkittävimmistä voimavaroistani. Pelkään, etten osaa enää. Sen ainakin tiedän, että keho on jäykistynyt ja asanoihin asettuminen tulee olemaan haastavaa. Toisaalta tiedän, että jo ensimmäisen kuukauden kuluttua helpottaa.

Tunti alkaa pian. Hikoavatko kämmenet? Kyllä, ja se on tavallaan huvittavaa. Sydän ottaa kiihdytyksiä. Rauhoitan sen pitkillä uloshengityksillä. Kas näin, hyvinhän tämä sujuu.

Lähtökohtaisesti oletan, että tauko tuo takapakkia. Uskon, että mieleni vaeltaa siellä täällä ja huomioni keskittyy apinalauman tavoin pomppiviin ajatuksiin. Ehkä odotan tunnin päättymistä koko ajan.

Lapsenomaisesti kuvittelen, että jokaisen ihmisen sisällä piilevä intuitiivinen tieto totuudesta ja yhteydestä universaaliin elämään, Jumalaan, katoaa jonnekin, jos sitä ei koko ajan tiedosta. Kesätauolla en ole tiedostanut. En ole meditoinut. Tunnustan.

Järjen tasolla ajattelen, ettei yhteys elämän alkuluojaan ja intuitiivinen kyky olla luonnollisella tavalla olemassa voi kadota. Mutta jonkinlainen default-asetus psyykessäni tuntuu olevan siitä, että harjoitus ei onnistu tauon jälkeen. Että hankitut taidot katoavat.

Jännittynein mielin istun matollani omalla paikalla, silmät kiinni hengittäen. Toisaalta olen utelias sen suhteen, mitä tuleva tunti tuo tullessaan, ja nautin ennakkoon siitä, että vihdoin pääsen taas harjoittamaan.

Tutun joogaopettajan näkeminen saa hymyilemään. Ehdollistumista lienee tapahtunut; olen läsnä enemmän ja kiinni kehossani heti kun näen hänen kasvonsa. Kuuntelen opettajan viisaan mutta viisastelemattoman alkupuheen, ja nautin.

Tunti sujuu osin odotetulla tavalla, osin ei.

Asanoihin asettuminen tapahtui epämukavuusalueella, kuten olin ounastellut. Sen sijaan meditointi sujui odotettua paremmin. Oma tulkintani on, että olin odottanut harjoitusrytmiin palaamista niin paljon, että motivaatio ja tarkkaavaisuus pysyivät harjoituksessa yllätyksellisen helposti. Että näinkin voi käydä!

Nyt odotan jännityksellä sitä, millaiseksi harjoitukset muuttuvat syksyn edetessä. Kun ne arkipäiväistyvät, tulevat säännöllisiksi. Onko lähteminen silloin samanlaista kuin tänään – fiilis kuin lapsella jouluaattoaamuna tai ensimmäisenä koulupäivänä ensimmäistä luokkaa aloittaessa?

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net