Hamppu, kuningaskasvi https://pixabay.com/fi/kannabis-teollisuushampulle-hamppu-614382/
12.06.2017

Hamppu, kuningaskasvi

Hamppu on perinteinen, mutta kiistelty viljelyskasvi eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävän vaikutuksen vuoksi. Teolliseen käyttöön tarkoitetut lajikkeet ravitaan kuitenkin tuottamaan mahdollisimman paljon kuitua, öljyä ja siemeniä – eikä näin tuotettu hamppu sisällä päihdyttäviä ainesosia. Esimerkiksi hampunsiemen on hyvin lähellä täydellistä ruoka-ainetta.

Oikea Superfood. Hampun siemeniä ja hamppuöljyä on käytetty ravinnoksi jo yli 3000 vuoden ajan. Myös Suomessa hamppua epäillään olleen ravintona yhtä kauan, kuin täällä on ollut asutusta. Perinteisellä kuitu- ja öljyhampulla ei ole lainkaan päihdyttävää vaikutusta. Syötävää hamppuöljyä voidaan valmistaa muun muassa kylmäpuristamalla korjatut, kypsät siemenet.

Hamppu on erittäin ravintorikas kasvi – vastaavaa on vaikea löytää. Hampunsiemenet sisältävät helposti imeytyvää proteiinia ja monityydyttymätöntä rasvaa. Hampun siemenet ja niistä puristettu öljy ovat myös gluteenittomia ja kolesterolittomia. Hamppu sisältää myös ihanteellisen määrän omega-6 ja omega-3 rasvahappoja.

Hampun proteiini sisältää kaikki ihmisille välttämättömät aminohapot. Ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään hamppuproteiinin paremmin, kuin muiden palkokasvien (härkäpapu, linssi, soija) proteiinin, sillä hamppu ei sisällä muissa palkokasveissa olevia proteiini-inhibiittoreita, jotka estävät tai hidastavat proteiinien imeytymistä kehossa. Hamppu on tämän vuoksi suosittu proteiinin lähde myös urheilijoiden keskuudessa.

Hampussa on myös runsaasti ravintokuituja. Siinä on myös paljon E- ja B1-vitamiineja sekä fosforia, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Hamppu sisältää myös kalsiumia. Hampusta voi valmistaa myös terveellistä juomaa, joka käy helposti maidon korvikkeena. Useimmat hamppumaitojuomat ovat D-vitamiini- ja kalsiumrikastettuja voimajuomia.

Hamppu on täysin gluteeniton vilja eikä ole yleisesti tiedossa, että se aiheuttaisi allergiaa – ainakaan poikkeuksellisen paljon. Päinvastoin hamppuöljyn on todettu auttavan atooppisia iho-oireissaan niin ulkoisesti kuin sisäisestikin nautittuna. Hampun avulla on myös mahdollista valmistaa ruokaa ja leivonnaisia ilman kananmunaa, sillä sen sisältämä proteiini käyttäytyy kananmunan tavoin.

Kosteutta ja puhtautta. Hampusta valmistetaan monenlaisia kosmetiikkatuotteita. Erilaiset rasvat ja vartalovoit ovat täyteläisiä ja tehokkaasti kuivaa ihoa kosteuttavia. Hamppuvoiteet ovat vegaanisia ja sopivat sekä atooppiselle iholle että erilaisista iho-ongelmista kärsiville. Hamppuöljyn omega-3 rasvahapot pehmentävät, ravitsevat ja suojaavat ihoa. Antiseptisten eteeristen öljyjen sekoitus auttaa ärtynyttä ihoa paranemaan ja ennaltaehkäisee tulehduksia. Hamppuvoiteet sopivat käytettäväksi mihin tahansa kuivalle ihoalueelle. Hampusta valmistetaan myös mietoa ja hajusteetonta saippuaa, joka sopii herkälle iholle. Palasaippuat sisältävät usein hellästi kuorivaa hamppurouhetta.

Tekstiilit. Hamppu on tekstiilituotteena ihan omaa luokkaansa. Hamppu on vahva, pehmeä ja lämmin luonnonkuitu ja se kestää kulutusta - se on noin kolminkertaisesti puuvillakangasta kestävämpi. Nykytekniikalla hampusta saadaan jalostettua myös monenlaisia kankaita, kuten vaikkapa hamppusilkkiä. Hamppukuitu imee hyvin kosteutta ja estää myös UV-säteilyä. Myös ympäristön kannalta hamppukuitu on hyvä valinta – se kasvaa helposti ja nopeasti vähällä vedellä ja rikastaa maaperää. Hamppukuitu ei myöskään tarvitse keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Monikäyttöinen hamppukuitu kasvaa ja selviää monenlaisessa maaperässä – hamppu on siis kaikessa vaatimattomuudessaan oikea kuningaskasvi!

Lähteet:

http://www.spiritualityhealth.com/articles/hemp-hero-plant

https://miboho.fi/hamppu-vaatteet

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net