Haluatko huolehtia aivojesi terveydestä? Kiinnitä huomio jalkoihisi pixabay.com
03.12.2018

Haluatko huolehtia aivojesi terveydestä? Kiinnitä huomio jalkoihisi

Neurologisen terveytemme ylläpitämiseen ei riitä ainoastaan ristisanatehtävien ratkominen ja saksanpähkinöiden popsiminen. Uusin tutkimus paljastaa, että aivoille on tärkeää, että käytämme ja treenaamme jalkojamme.

Frontiers in Neuroscience -julkaisussa ilmestynyt tutkimus muuttaa aivojen ja hermoston lääketiedettä. Se antaa lääkäreille vihjeitä siitä, miksi neurologisista sairauksista kärsivät potilaiden tila usein heikkenee nopeasti, kun heidän liikkumisensa rajoittuu.

Italialainen tutkimus toteaa, että aivojen terveys nojaa signaaleihin, joita lähettävät isot jalkojemme lihakset. Tutkimus toteutettiin hiirillä. Hiiriä syötettiin ja hoidettiin normaalisti, mutta niiden takajalkojen käyttöä rajoitettiin 28 päivän ajan.

Tutkijat havaitsivat, että hiiriryhmällä, jonka jalkojen käyttöjä rajoitettiin, näkyi muutoksia aivotoiminnassa, kun niitä verrattiin jalkojaan normaalisti käyttäviin hiiriin. Muutoksia näkyi aivojen sub-kammion alueella, joka on vastuussa hermosolujen terveyden ylläpitämisestä – ja uusien neuronien valmistamisesta - monilla nisäkkäillä. Fyysisen aktiivisuuden puute heikensi hermosolujen määrää 70 prosentilla. Tämä osoittaa, että jalkojen käyttäminen lähettää signaaleja aivoille. Näin ollen jalkojen liikkumisen rajoittaminen hiirillä rajoitti kehon kykyä tuottaa uusia hermosoluja.

Neurologinen terveys ei siis ole ”yksisuuntainen hissi” jossa aivot kertovat lihaksille, milloin täytyy liikkua, nostaa, kävellä jne. Ei ole siis sattumaan, että meidät on tarkoitettu liikkumaan - kävelemään, juoksemaan ja käyttämään jalkalihaksiamme, kun nostelemme asioita. Lihaksemme siis toimivat aivojen jatkeena, mutta aivotkaan eivät toimi yksin, vaan signaalit kulkevat molempiin suuntiin.

"Tutkimuksemme tukee näkemystä, jonka mukaan ihmiset, jotka eivät voi tehdä painoharjoituksia - kuten vuodepotilaat tai jopa astronautit pitkillä matkoilla - eivät pelkästään menetä lihasmassaa, vaan myös heidän kehonsa kemia muuttuu solutasolla ja vaikutus on haitallinen jopa hermostoon", sanoo Raffaella Adami Università degli Studi di Milano -yliopistosta.

Tutkimus rikkoo osaltaan mekanistista käsitystä, jossa hoidetaan vain yhtä osaa kehosta kerrallaan. Ihminen on kokonaisuus ja kokonaisvaltaisempaa lähestymistä tarvitaan. "Voisi sanoa, että terveytemme on sidottu Maahan tavoilla, joita vasta alamme ymmärtää", sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Daniele Bottai.

Lähde: https://spiritualityhealth.com/articles/2018/06/06/leg-health-connects-to-your-brain#

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net