Tunteet kertoo sisällämme mylläävästä olotilasta ja siitä olemmeko oikealla tiellä vai pitääkö suunta muuttaa. Entä jos emme  saa kosketusta tunteisiimme? Millaisena näyttäydymme ulkopuolisen silmin ja mitä se tarkoittaa sisällämme? Miksi tunteet ovat tärkeitä?
Pitkittynyt stressi kiihdyttää solujen vanhenemista ja alentaa elinikää. Luonnossa kulkeminen tai pelkkä oleminen taas laskee stressitasoja tehokkaasti. ”Luonnolla lääkitseminen” ei välttämättä korvaa muita lääkkeitä, mutta parantaa toimintakykyä, tuo sisäistä rauhaa, sopusointua ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Luonto parantaa -juttusarjan osa 3: Luonnonvesien taika
Kehomme parantaa jatkuvasti itse itseään. Mutta voimme myös vaikuttaa paranemisprosessiin tietoisesti. Omat tunnetilamme ja kokemuksemme vaikuttavat merkittävästi siihen, miten voimme, ja miten toivumme erilaisista fyysisistä tai psyykkisistä haasteista tai sairauksista. Kiinnitä huomio arkisiin valintoihin, tekoihin ja toimintamalleihin, ja huomaat, että saatat haluamattasi tehdä hallaa omalle hyvinvoinnillesi.
Aviopuoliso on lähdössä kahden päivän työmatkalle. Tunnet ärtymystä ja saatat kiukutella, vaikka tiedät olevasi lapsellinen ja epäreilu. Mutta et voi itsellesi mitään. Jokin huutaa sisimmässäsi: ”Älä jätä!”. Kyseessä on hylkäämisen tunnelukko.
Kunnon itku on sitten aivan ihanaa, tiedättekö sen kun kyyneleet valuu valtoimenaan, räkä turisee nokassa ja eikä se lopu. Ennen kuin on aika. Pikkuhiljaa itku muuttuu vollotukseksi ja lopulta hyytyy nyyhkytyksiin. Se olo mikä siitä seuraa, on aivan valtavan puhdistava ja uudistava fiilis. Kehossa muhinut pato on purkautunut ja mieli tyyntynyt.
Maailma on täynnä erilaisia yksilöitä – toisten kanssa oleminen on helppoa, toiset taas ovat niin sanotusti ”hankalia ihmisiä”. Pomo, sukulainen, vanhempi, ystävä – hankala ihminen voi olla läsnä elämässäsi päivittäin. Pahimmassa tapauksessa hankala ihminen syö sinun energiaasi ja saa sinut toistuvasti huonolle tuulelle. Kuinka siis olla ystävällinen ja anteeksiantava, mutta samalla pitää kiinni henkilökohtaisista rajoista ja omanarvon tunteesta?
Mustavuoren uutuusteos tarttuu ihmiselon iäisyysaiheeseen; tunteisiin. Kirjassa on 21 kirjoituskokonaisuutta, joissa tunteita tarkastellaan hieman eri perspektiiveistä. Kansikuva on havainnollinen; eri-ikäisten ihmisten ilmeet kuvastavat monenmuotoisia tunteita ja tunnetiloja.
Olen elämäni aikana oppinut yhden hyvin tärkeän opetuksen ja totuuden: perhe voi joko nostaa meidät ylös tai tiputtaa alas. Perhe innostaa meitä olemaan ihmisiä joita olemme tänään, ja riippuen roolistamme, se voi herättää meissä hyväksynnän tai hylkäämisen tunteita.
Tunteet toimivat tutkana paitsi ihmiselossa, myös henkisyydessä. Tunteiden avulla voimme navigoida monimutkaisessa maailmassa ja oppia kokemuksistamme. Tunteiden avulla myös henkisyyttä on mahdollista laajentaa, nostaa tietoisuutta. Filosofi Lauri Rauhalan mukaan tunteet ovat ihmisen lajikehityksessä ensisijainen maailmaan suhtautumisen muoto, eikä niitä ei voi erottaa henkisyydestäkään. Tunteet ovat merkittäviä käyttäytymisen ohjaajina, sillä ne muodostavat tutkan, jonka avulla navigoimme arjessa. Tunnetutka paljastaa, mikä meille on totta ja mikä arvokasta, näyttää oikean suunnan.
Tunteissamme on läsnä mennyt ja nykyinen aika, sillä kannamme sisällämme esi-isien, suvun, perheen ja kulttuurimme tapoja ja tarinoita. Kaukaa tulevat tunteet paljastuvat henkisessä harjoittamisessa ja opimme tuntemaan tunteidemme kerrostumia, jossa on mukana nykyhetki, menneisyys, tulevaisuus, esihistoria sekä kollektiivista alitajuntaa.
Sivu 1 / 5

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net