Eteeristen öljyjen hyödyt – mikä sopii juuri sinulle? https://pixabay.com/fi/eteerinen-%C3%B6ljy-olennainen-%C3%B6ljyt-1544439/
22.11.2016

Eteeristen öljyjen hyödyt – mikä sopii juuri sinulle?

Me kaikki tunnemme hajuaistin voiman; kuinka jokin tietty hajuvesi voi palauttaa mieleen tärkeän henkilön elämästämme, tai kuinka piparkakun tuoksu tuo aina joulun mieleen. Mutta tiesitkö, että joillakin tuoksuilla voi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia? Eteeristen öljyt tuoksuvat ihanalta, mutta ne ovat myös terveydelle hyödyllisiä – niiden avulla voi parantaa muun muassa unenlaatua, ihon kuntoa ja ruoansulatusta.

Eteeristen öljyjen parantava voima. Eteerisillä öljyillä voidaan hoitaa ihmisten henkisiä ja fyysisiä ongelmia, sekä tunnepuolen haasteita. Öljyjä voi sivellä laimennettuna suoraan iholle, tai sitten hengitellä nenän kautta sisään. Teknisesti ottaen eteeriset öljyt eivät ole öljyjä, vaan erittäin väkevöityjä kasvien ainesosia. Jo pieneen määrään eteeristä öljyä tarvitaan erittäin paljon kasvin eri osia – tämän vuoksi eteeriset öljyt ovat erityisen kalliita.

Eteeristen öljyjen käyttöön on paljon yleisiä ohjeita, riippumatta siitä, millaista öljyä käyttää. Tärkeää on, että öljy on korkealaatuista, niin sanottua terapeuttista öljyä: puhdasta, lääkinnällistä ja vesihöyryllä tislattua. Öljyä ei koskaan kannata laittaa suoraan iholle, koska niiden korkeat pitoisuudet saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita tai ärsytystä. Eteeriset öljyt tulisikin laimentaa veden, tai esimerkiksi jojoba- tai manteliöljyn kanssa. Eteerisiä öljyjä ei tule niellä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Teepuu. Jos kärsit iho-ongelmista, tämä on sinun öljysi. Teepuuöljyä (tea tree oil) voidaan käyttää ulkoisesti esimerkiksi iho-ongelmien hoitoon. Teepuuöljyn avulla on hoidettu muun muassa isosieniä sekä erilaisia pieniä ihovirheitä. Öljyllä voi esimerkiksi puhdistaa akneihoa painelemalla sitä pumpulilla suoraan näppylöiden päälle. Teepuuöljyä löytyy myös useista ihonhoitotuotteista.

Laventeli. Laventeli on yksi monikäyttöisimmistä eteerisistä öljyistä. Se on erityisen tunnettu sen rentouttavasta vaikutuksesta, mutta toimii hyvin myös ruhjeisiin, viiltoihin ja erilaisiin ihon ärsytysoireisiin. Laventeliöljyllä voi myös laskea veren stressihormonitasoja - sen vuoksi laventeliöljyä kannattaakin laittaa kylpyveteen rentoutumisen edistämiseksi. Hyvä keino lisätä laventeliöljyn vaikutusta on hieroa muutama tippa käsiin ja hengittää sen tuoksua. Öljyä voi myös laittaa tyynylle yöunia parantamaan.

Kamomilla. Kaipaatko rentoutusta? Kamomillaa juodaan usein teenä, mutta myös eteerisellä kamomillaöljyllä on samoja hyötyjä. Kamomilla on tunnettu sen rentouttavasta ja rauhoittavasta ominaisuudestaan, minkä vuoksi kamomillaa nautitaankin usein ennen nukkumaanmenoa. Kamomillaäöjyä voi sivellä yöksi tyynyliinalle, jolloin saat maksimoitua sen rentouttavan vaikutuksen. Kamomillaa käytetään myös ihonhoitotuotteissa, sillä se rauhoittaa ärtyneen ihon.

Piparminttu. Piparminttu puhdistaa ja stimuloi mieltä. Se voi myös edistää psyykkistä valppautta. Erään tutkimuksen mukaan piparminttuöljyn hengittäminen kasvatti mentaalista tarkkuutta 28 prosenttia. Piparminttuöljyä voi ottaa myös sisäisesti, veteen laimennettuna. Näin käytettynä öljyllä voi edistää ruoansulatusta ja erilaisia suolistovaivoja.

Sitruuna. Jos kehosi kaipaa puhdistusta, valintasi on sitruunaöljy. Sitruunaöljyä voidaan käyttää sekä kehonpuhdistukseen että aknen hoitoon. Sitruunaöljy on tunnettu sen puhdistavista vaikutuksista, jolloin se parantaa myös vastustuskykyä. Sitruunaöljy lisää myös kehon valppautta, sekä auttaa keskittymisessä. Sitruunaöljy auttaa myös pitämään lemmikkieläimesi täit loitolla.

Eukalyptus. Jos olet jatkuvasti flunssaien tai kärsit allergioista, kannattaa sinun valita itsellesi eukalyptusöljy – eukalyptuksella on hengitysteitä avaava vaikutus. Eukalyptusöljyä voidaan käyttää myös aristavien lihasten hoitoon sekä poskiontelo-ongelmiin. Eukalyptusöljyllä on monia antibakteerisia ominaisuuksia ja sen on todettu auttavan vahvistamaan vastustuskykyä. Öljyä voi hieroa rintakehään tai nenän alle flunssan oireiden hellittämiseksi. Eukalyptusöljyä ei kuitenkaan saa käyttää laimentamattomana, sillä se voi ärsyttää ihoa.

Lähteet:
http://www.huffingtonpost.ca/2014/07/02/benefits-of-essential-oils_n_5536808.html

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä Päivi 21.04.2019 lähettänyt Päivi

    Eteeriset on ihania! Ne on tuonut elämääni valtavasti hyvinvointia - niin paljon, että tätä hyvinvointia haluaa jakaa jokaiselle. En uskonut, että niillä vois olla niin iso vaikutus jokapäiväiseen elämään.?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net