Eroon some-kateudesta! https://pixabay.com/fi/tabletti-tietokone-nainen-k%C3%A4sittely-690032/
23.08.2016

Eroon some-kateudesta!

Some-kateudesta on tullut meille tuttu ilmiö erilaisten sosiaalisten kanavien päivittäisen käytön myötä. Some-kateudeksi sanotaan sitä, kun muiden ihmisten sosiaalisessa mediassa julkaisemat kuvat ja päivitykset herättävät ihmisessä kateuden tai mustasukkaisuuden tunteita. Tällaiset tunteet eivät ole kenellekään miellyttäviä, ja kateudesta onkin tullut sosiaalisen median sudenkuoppa. Omaa kateutta kannattaa työstää, ettei elämä somen kanssa kävisi liian hankalaksi.

Ymmärrä todellisuuden ja fantasian ero. Sosiaalista mediaa selaillessa on hyvä muistaa, että selaamasi sisältö saattaa olla myös fantasiaa tai täysin tuulesta temmattua. Harva meistä myöskään jakaa sosiaaliseen mediaan elämänsä surullisia tai noloja käänteitä, jotka ovat arkipäivää – jokaiselle. Ihmiset siis haluavat antaa itsestään mahdollisimman silotellun kuvan, ja tämän vuoksi sosiaaliseen mediaan jaetaan vain elämän parhaita paloja – ja se on täysin okei! On luonnollista, että haluamme näyttää parhaat puolemme muille ihmisille. Ei kuitenkaan kannata antaa tämän nostaa kateuden tunteita sisällä, vaan kannattaa aina välillä muistuttaa itseään siitä, että kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää.

Mieti, mistä kateutesi johtuu. Kun kateus nostaa päätään, olisi syytä pysähtyä ja miettiä, mistä kateuden tunteet oikein kumpuavat. Millaisia asioita muilla näet, mitä ehkä haluaisit lisää omaan elämääsi? Tunnetko ehkä alemmuuden tunteita tai riittämättömyyttä muiden kuvia selaillessasi? Kun oivallat syitä kateutesi taustalla, voit alkaa kehittää itseäsi ja kenties muuttaa elämässäsi niitä asioita, joihin et ole tyytyväinen – eli voit kääntää kateuden voitoksesi.

Älä määrittele itseäsi sosiaalisen median kautta. Seuraatko jatkuvasti, montako seuraajaa sinulla on Instagramissa tai kuinka monta tykkäystä päivityksesi saa Facebookissa? Mietitkö, miksi toisten kuvat saavat enemmän tykkäyksiä, kuin sinun kuvasi? Tällaisissa tapauksissa kannattaa pysähtyä miettimään, miksi koet tarvitsevasi seuraajia tai tykkäyksiä muilta ihmisiltä. Tällaisten ajatusten noustessa olisi syytä lopettaa hyväksynnän hakeminen ja itsensä määritteleminen sosiaalisen median kautta. Itseääni ei kannata vertailla muihin, vaan muistaa, että riität juuri sellaisena kuin olet. Kannattaa siis pysähtyä miettimään, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi ja mitä kaikkea kivaa sinulla on omassa elämässäsi. Näin pääset eroon turhasta vertailusta ja nautit siitä, että olet ihana, oma persoonasi!

Rajoita kateutta aiheuttavien ihmisten seuraaminen. Jos jokin ihminen saa sinut kihisemään some-kateudesta, voit päättää olla seuraamatta tämän kyseisen henkilön päivityksiä - ja olosi helpottuu ihan itsestään. Voit säätää asetuksesi niin, että kateutta herättävien ihmisten uudet päivitykset eivät pomppaa heti aloitussivullesi. Samalla kannattaa myös tehdä tietoinen päätös, ettei näitä some-tilejä mene kurkkimaan – miksi haluaisit suotta turhauttaa itseäsi? Voit myös helpottaa oloasi karsimalla omia some-kavereitasi sen mukaan, joiden kanssa olet tosielämässäkin tekemisissä. Näin saat somemaailmasi muistuttamaan maailmaa, jossa todellisuudessakin elät.

Rajoita somen käyttöä ja elä elämääsi! Jos roikut tuntitolkulla sosiaalisen median maailmassa, niin on selvää, että muiden ihmisten meneväinen elämä alkaa tuntua kiehtovammalta, kuin omasi. Kannattaa siis tehdä jonkinlainen pitävä sopimus itsensä kanssa, jonka avulla on helppo rajoittaa päivittäistä somekuormitusta. Voit joko poistaa some-aplikaatiot puhelimestasi, tai rajoittaa niiden käytön esimerkiksi kerran päivässä tutkittavaksi. Jos uusi käytöksesi ihmetyttää ystäviäsi, kannattaa heille puhua suoraan sosiaalisen median aiheuttamasta kateudesta. Puhuminen auttaa käsittelemään kateuden tunteita, ja voi jopa auttaa muita samasta ongelmasta kärsiviä.

Lähteet:
http://lifestyle.allwomenstalk.com/ways-to-deal-with-social-media-jealousy
http://www.melyssagriffin.com/overcome-social-media-jealousy/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net