Elätkö itsesi ulkopuolella - saatat kärsiä tietämättäsi dissosiaatiosta https://pixabay.com/en/schizophrenia-woman-women-face-388869/
15.05.2017

Elätkö itsesi ulkopuolella - saatat kärsiä tietämättäsi dissosiaatiosta

Mies kertoi olleensa koulukiusattu koko yläasteen ajan. Lopetettuaan koulun, hän ei pystynyt aistimaan tunteitaan kuten aiemmin, tai oikeastaan hän ei tuntenut juuri mitään. Samaa kertoi nainen, joka lukiossa koki kaikki kohtaamansa tilanteet ulkopuolisena – tarkkaillen itseään toisten silmien kautta. Hänen kohdallaan järjellinen ylisuorittaminen ja syvä arvottomuudentunne johtivat myös erkaantumiseen tunnepuolesta.

Omakohtainen kokemukseni sattui ala-asteiässä, kun sain jääkiekosta nokkavarteen. Muistan, kun käännyin katsomaan lähestyvää kiekkoa. Sen jälkeen muistoissani näen itseni ulkopuolisen silmin hoippumassa kotia kohti. Verenvuotokin alkoi vasta kotiovella, kun näin äitini – ja tämän koin jälleen omasta, sisäisestä perspektiivistäni.

Onnettomuuksiin joutuneet ihmiset, sodassa palvelleet, sekä esimerkiksi raiskauksen kokeneet naiset kertovat samanlaisista traumaperäisiä kokemuksiaan – yhtäkkiä elämä vain muuttui, ja alkoi tuntua kuin joku muu olisi elänyt sitä.

Aihetta selittää yksi sana: dissosiaatio

Psykologiassa dissosiaatio tarkoittaa hajoamista tai erottumista. Dissosiaatiohäiriöissä henkilön tunteet voivat kadota, ajan- ja paikantaju voivat hämärtyä, tai ihminen voi kokea selittämättömiä näkö- tai kuuloharhoja. Joskus kosketus itseen ja omaan identiteettiin katkeaa, ja aiemmin tuttu elämä, sekä läheiset ihmiset, alkavat tuntua oudoilta ja vierailta. Dissosiaatihäiriöiden kuvaukset ovat hyvin mielenkiintoisia myös siitä syystä, että ne muistuttavat läheisesti kertomuksia hengellisistä kokemuksista.

Mielenhäiriö ja mielenhallintatekniikka

Jos maailma olisi mustavalkoinen, kaikki henkisesti heränneet ihmiset olisivat ainakin jossain määrin mielisairaita. Onneksi todellisuutemme ei ole mustavalkoinen, vaan kaunis värien ilotulitus. Ehkä juuri siksi tappavan hengenvaarallisista myrkyistä saadaan oikein käytettynä tehokkaita lääkkeitä, ja ihmiskehoa sopivasti rasittamalla tuetaan sen luonnollista hyvinvointia. Samaa logiikkaa seuraten voidaan todeta, että henkiseen tiehen kuuluvat mielen järkkyminen, sen kohtaaminen ja korjaaminen. Kyse onkin lopulta annostuksesta. Eihän lääkkeitäkään syödä koko pakettia kerralla, vaan esimerkiksi yksi tabletti päivässä. Dissosiaatio on paitsi mielenhäiriö, myös tehokas mielenhallintatekniikka.

Neurolingvistisessä ohjelmoinnissa (NLP) dissosiaatiota ja assosiaatiosta hyödynnetään mielenhallintatekniikkana. NLP:n käyttämänä tekniikkana dissosioituminen tarkoittaa, että jossain tietyssä ajatuksessaan ihminen näkee itsensä kuin ulkopuolisen silmin. Jos ihminen ajattelee esimerkiksi jäätelön syömistä, hän voi harjoituksessa kuvitella itsensä jonkin matkan päästä jäätelö kädessään. Tämän perspektiivin vastakohta on assosioitunut tila, jossa sama ajatus koetaan sisältä käsin. Samaista jäätelöä syödessään ihminen näkee nyt ajatuksissaan vain kätensä, joka pitää jäätelöä. Mielentutkimuksen yhteydessä on havaittu, että assosioituneessa tilassa oleva ihminen tuntee voimakkaammin ja kykenee olemaan itsessään ja kokemuksessaan enemmän läsnä. Vastaavasti dissosioituneessa tilassa kokemukset ovat laimeampia, ulkopuolisempia, joskus jopa itsestä irrallisia.

Hoitoa – vai henkistä työtä?

Psykologia, jopa NLP, ovat jääneet puolitiehen pyrkimyksessään ymmärtää ja hoitaa ihmismieltä. Tutkimus tarvitsisi tienviitoikseen henkisen tien kulkijoita, jotka omilla havainnoillaan ja kokemuksillaan kykenisivät lisäämään tieteellistä ymmärrystä monista mielenhäiriöistä. Entä, jos mielenhäiriöitä ei tulisikaan ensisijaisesti hoitaa? Jospa kysymys onkin mielen tasapainottamisesta ja hallinnasta? Juuri tästähän on kyse myös henkisessä tiessä: oman mielen ymmärtämisestä, sitten hallitsemisesta, ja lopulta sen avautumisesta.

Henkistä tietä kulkiessani olen auttanut ihmisiä pelkojen ja fobioiden työstämisessä. Usein ihminen ensin irrotetaan pelostaan (dissosiointi), jonka jälkeen pelon synnyttänyt muistikuva käsitellään ilman ylisuurta tunnelatausta tai mielikuvituksen väritystä. Näin jopa jokapäiväistä elämää hallinnut pelko on mahdollista kohdata ja käsitellä, usein jopa alle tunnin kestävässä tapaamisessa. Näin kävi myös omalla kohdallani käärmepelon kanssa. Pääsin siis irti käärmepelostani tarkoituksellisesti tuotetun tilapäisen mielenhäiriön, dissosiaation, avulla. Eikö kuulostakin samanlaiselta kuin lääkkeiden ja rokotusten kohdalla? Normaalisti myrkyllinen aine tai virus voi oikein hyödynnettynä parantaa ihmisen.

Elätkö itsesi ulkopuolella?

Eräs hyvä tapa testata assosioitumista ja dissosioitumista on ajatella omaa aikakäsitystä. Ennen kuin luet eteenpäin, pohdi missä suunnassa koet tulevaisuuden sijaitsevan? Entä menneisyyden?

Jos koet tulevaisuuden edessäsi ja menneisyyden takanasi, olet todennäköisesti assosioitunut. Vastaavasti, jos hahmotat ajan janana, jossa menneisyys on vaikkapa vasemmalla ja tulevaisuus oikealla puolellasi, olet dissosioituneessa tilassa. Opettele itse ajatuksissasi vaihtamaan tätä tilaa, konkreettisesti kuvittelemalla toisenlaisen aikajanan, ja huomaat, miten suuri merkitys sillä on esimerkiksi tunteiden kannalta.

Voit esimerkiksi piirtää maahan aikajanasi ja kirjaimellisesti välillä mennä seisomaan sen päälle, katsellen eteenpäin, kohti tulevaisuutta. Astu välillä kokonaan aikajanalta pois, jolloin myös ajatuksissasi dissosioidut siitä. Traumatisoituneet ihmiset eivät usein koe tunteita terveellä tavalla, sillä he saattavat olla jumissa dissosioituneessa tilassa. Luovat taiteilijat puolestaan työskentelevät yleensä täysin assosioituneessa tilassa, kokien ylikorostuneesti kaikki tunteet. Molempia tiloja tarvitaan tasapainoiseen tunne-elämään, ja elämään yleensäkin.

Teksti ja kuva: Iisakki Totuudentalo

Jaa tämä:

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä Jesse 04.06.2019 lähettänyt Jesse

    Itse joskus aikoinaan söin mielialalääkkeitä ( Masennuksesta aiheutuviin fyysisiin vatsa kipuihin.) noh, eipä ollut masennus. Sen sijaan sain ahdistushäiriön ja paniikkihäiriön kaveriksi ja lääkkeen lopetettuani alkoi nämä hauskat olot. En tarkalleen tiedä mihin kategoriaan laittaisin tämän epätodellisen oloni, tuntuu että olisi unessa, silti tiedostaa kaiken. Enempi semmonen hömppä olotila, ettei ihan täysillä ole mukana ja ajatus ei liiku kovin hyvin. Anyway kävipä niinkin mainiosti 2 vuotta sitten että minut kiidätettiin sairaalaan kyseisistä vatsakivuista ja diagnoosina tuli syntymävika vasemassa munuaisessa, elikkä virtsajohtimessa ahtauma joka aiheutti kivut. kun ongelma korjattiin epätodellinen olo, ahdistus ym läks sudaniin mutta tuossa yli vuosi sitten olot tulivat takaisin. 15 vuotta kärsin tästä kyseisestä ongelmasta ja syy löytyi vasta sitten kun kykenin vain ryömimään aukasemaan oven ambulanssille koska kivut oli aivan helvetilliset. Kyllä se vihaksi pisti kun ajatteli että masennuslääkkeitä syötettiin joiden kautta heräsi muutama muu ongelma kaveriksi. kun kivut alkoi olin 12 v ja kun syy löydettiin huolimatta kaikista niistä kerroista mitä ramppasin koulun terkalla, terveyskeskuksissa ym. olin 27 vuotias.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net