DMT-psykedeeli: todellisia kohtaamisia henkiolentojen kanssa vai mystisiä hallusinaatioita? Adam Fossier Unsplahs
08.06.2018

DMT-psykedeeli: todellisia kohtaamisia henkiolentojen kanssa vai mystisiä hallusinaatioita?

Mystinen DMT-psykedeeli saa ihmiset kohtaamaan henkiolentoja ja vannomaan kokemustensa olevan tosia. DMT loihtii käyttäjänsä nähtäväksi sykähdyttäviä geometrisia kuvioita, siihen liittyy kokemuksia kehon ja tietoisuuden irtaantumisesta toisistaan. Mistä DMT:ssä on kyse - ja miksi kehomme tuottaa sitä?

“Jotkut päättävät kutsua heitä alieneiksi, vaikka itse en pidä termistä. Geometria, kauneus, niiden koko - ne ovat luonnollisia olentoja, jotakin olemassaolevaa. Ne eivät ole mieleni tuotosta, olen varma siitä 600 DMT-kokemukseni jälkeen. Näkemäni vakuutti minut siitä, että ihmiskunta ei edusta evoluution huippua, emmekä ole täällä yksin. Se mitä näin oli valtavan palkitsevaa.” Äänessä on Dick Khan, joka käytti DMT-nimistä psykedeeliä 600 kertaa kolmen vuoden aikana. Hän kuvailee DMT:n ansiosta kohtaamiaan olentoja henkisiksi kokonaisuuksiksi.

Dick Khan ei ole ainoa DMT:stä kiinnostunut. Sen vaikutuksia pohtivat myös tutkijat. Psykedeelillä, joka on sukua LSD:lle, on monenlaisia hämmentäviä ulottuvuuksia. Sitä on monissa kasveissa, kuten Etelä-Amerikassa kasvavassa ayahuascassa, jota alkuperäiskansat ovat käyttäneet kauan shamanistisissa rituaaleissa.

Erityisen hämmentävää on kuitenkin se, että ihmiskeho tuottaa sitä itse. Syitä ja mekanismeja ei vielä ole onnistuttu täysin selvittämään. Todennäköisesti DMT:n tuotannosta vastaa käpyrauhanen, jota tunnetusti pidetään kolmantena silmänä, ja johon on jo iät ja ajat yhdistetty erilaisia teorioita. Sen on ajateltu olevan sielun asuinsija, ja joogaperinteessä sen kohdalla sijaitsee otsachakra.

Länsimaissa DMT:hen alettiiin perehtyä vasta 1800-luvulla, kun tutkimusmatkailijat tutustuivat kaukomatkoillaan. DMT:tä on kuitenkin myös pohjoisessakin kasvavissa kasveissa, eikä siihen liittyvät ilmiöt todennäköisesti ole vieraita täälläkään.

DMT-huumeen olemus askarruttaa tutkijoita

DMT eli dimetyylitryptamiini on laiton huume, ja se vaikuttaa lyhyen aikaa, joitain minuutteja. Seuraukset ovat tosin pitkäkestoisia, ja juuri DMT:n aiheuttamat erikoiset kokemukset ovat saaneet tutkijatkin kiinnostumaan siitä.

Vaikuttaa siltä, että DMT:n vaikutuksen alaisena ihmiset kulttuuritaustastaan riippumatta kohtaavat samankaltaisia, monien kansojen kansanperinteestä tuttuja olentoja, kuten keijuja tai tonttuja ja erilaisia henkiolentoja. Voisiko siis olla, että juuri DMT:n siivittämät kokemukset ovat maailman eri myyttisten olentojen synnyn taustalla, kuten tutkijat ajattelevat? Vai onko DMT tie toisiin tietoisuuksiin, kuten monet sitä käyttäneet ajattelevat? Juuri kokemusten todellisuus ja voimakas varmuus niiden aitoudesta leimaa käyttökokemuksia. Käyttäjät eivät siis miellä niitä hallusinaatioiksi.

Entä auttaako DMT-tutkimus selvittämään kuolemanrajakokemusten piirteitä? Niihin liittyy usein erilaisten henkiolentojen tai kuolleiden läheisten kohtaaminen ja erilaiset kauniit näyt, sekä kokemus tietoisuuden jatkumisesta fyysisen kuoleman jälkeen. Voisiko siis olla, että käpyrauhasen tuottama DMT ikään kuin saattaa meidät tuolle puolen?

DMT:n positiiviset vaikutukset

Tutkimusten mukaan DMT:llä on positiivisia vaikutuksia: se vähentää masennusta ja kohentaa mielialaa. Siksi sillä voi tulevaisuudessa olla tärkeä rooli sairaanhoidossa. Vaikutukset ovat pitkäkestoisia, Khanin mukaan luultavasti pysyviä. “Uskoin jo, että ihmiskunta ei ole täällä yksin. Mutta se oli uskoa, ei tietoa. Nähtyäni mitä olen nähnyt, olen varma siitä.”

DMT-kokemukset ovat saaneet Khanin tiedostamaan toisten ihmisten hyvän kohtelun merkityksen, ja hänestä on tullut kärsivällisempi ja syvällisempi. “Tiedät, että tulet kuolemaan, ja olet varma, että persoonallisuutesi häviää, mutta jotain, jokin sinussa, ei kuole vaan jatkaa oloaan”, hän sanoo.

Lähteet:
uskonnontutkija.fi/files/2013/05/2_2006_Sjoberg1.pdf
http://littleatoms.com/science/psychedelic-drug-could-explain-our-belief-life-after-death
http://www.wired.co.uk/article/mapping-brain-dmt-psychedelic-drugs
https://www.vice.com/en_uk/article/9kwyp7/i-smoked-dmt-600-times-in-three-years

Dick Khanin kirja: DMT & My Occult Mind: Investigation of Occult Realities using the Spirit Molecule.

Kuva: Adam Fossier / Unsplash

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net