22.01.2016

Alitajunta auttaa hypnoterapiassa

Hypnoterapiassa ongelmiin pureudutaan alitajunnan kautta. Hoidosta voi olla apua myös riippuvuuksien ja eri pelkotilojen hoidoissa. Mutta mitä hypnoterapiassa todella tapahtuu?

Hypnoterapeutti Nina Rope kertoo, että hypnoterapiasta haetaan apua esimerkiksi ahdistukseen, jännittämiseen, huonon itsetunnon kohentamiseen, stressiin ja erilaisin pelkotiloihin. Sen puoleen kääntyvät myös monet, jotka kaipaavat tukea henkiseen kasvuunsa. ”Jotkut hakeutuvat hypnoterapiaan, kun niin sanotut perinteiset keskusteluun ja järkeilyyn liittyvät terapiamuodot ovat alkaneet heillä junnata paikoillaan”, Rope lisää.

Käytännön tasolla hypnoterapia on kaukana televisiosta tutusta hypnoosista, jossa hypnotisoija pitää hypnotisoitua hyppysissään ja saa tämän tekemään vaikka mitä kummallista. Silmät pidetään sessioissa kiinni, mutta muuten aistit toimivat, ja asiakas pystyy puhumaan normaalisti. Hän myös muistaa tapahtumat jälkikäteen. Tila muistuttaa esimerkiksi hetkeä juuri ennen nukahtamista.

Rope kokee, että hypnoterapian vahvuus on alitajunnan parissa työskentelyssä. Tietoinen mieli, jonka voimin monissa terapiamuodoissa ongelmia lähestytään, ei muista kaikkia tärkeitä tapahtumia. Se myös varjelee mieltä torjumalla ikävien tunteiden ja muistojen käsittelyn. Traumaattiset tapahtumat painuvat siis alitajunnan sopukohin.

”Sanonkin aina, että jos ihmiset järjellään voisivat hoitaa kaikki tunnepuolen ongelmansa, niin kenelläkään ei niitä ongelmia olisi... Tunnepuolen asiat täytyy käsitellä tunteista ja niihin liittyvistä muistoista vastaavan mielen osan kanssa ja se on alitajunta, ei järki, ja hypnoosi on siihen paras työkalu.”

Hypnoterapia hoitomuotona kiinnostaa entistä enemmän

Rope opiskeli analyyttistä hypnoterapiaa Dublinissa, Irlannissa. ”Se oli hyvä päätös, sillä kyseistä terapian suuntausta ei Suomessa opeteta lainkaan ja voin siten tarjota toisenlaista näkökulmaa täydentämään muita terapiamuotoja.” Finnairilla perämiehenä työskennelleen Ropen 12 vuoden ura katkesi auralliseen migreeniin, ja sen jälkeen hän joutui etsimään uutta ammatillista suuntaa.

Aivan täysi yllätys uusi suunta ei ollut, vaan Rope kertoo jo nuorena tyttönä sanoneensa äidilleen haluavansa oppia käyttämään hypnoosia. Ajankohtakin oli otollinen, sillä monet ovat hypnoosiohjelmien jälkeen kiinnostuneet ilmiöstä. ”Onneksi monet ovat kuitenkin ottaneet ilmiöstä selvää pintaa syvemmältäkin ja sitä kautta ymmärtäneet hypnoosin olevan oivallinen työkalu terapiaa täydentämään.”

Asiakkaat hakeutuvat hypnoterapeutin pakeille usein tiettyyn ongelmaan apua etsien. Esimerkkinä Rope mainitsee lentopelon, joka on saattanut alkaa vanhempana vahvistua. Tilannetta aletaan keriä auki, ja syyksi voi paljastua esimerkiksi tilanteen hallinnan menettämisen pelko ja turvattomuuden tunne. Sen juuret voivat olla esimerkiksi varhaislapsuuden kokemuksissa.

”Voi hyvin kuvitella, että pelkkä positiivinen ajattelu tai mielikuvaharjoittelu lentopelon voittamiseksi ei auta jos taustalla vaikuttaa turvattomuuden tunne, joka iskee aina silloin kun tilanne ei ole omassa kontrollissa. Oire on hyvin usein vain sen kyseisen henkilön tapa reagoida tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla. Kun löydetään oireen todellinen syy ja hoidetaan se kuntoon, niin itse oirekin lievenee huomattavasti tai poistuu kokonaan tarpeettomana”, Rope valaisee.

Niitäkin on, joille hypnoterapia on tapa oppia tuntemaan itseään paremmin ja elämänlaatuaan parantaakseen. Niissä voi paljastua esimerkiksi uskomuksia, jotka ovat iskostuneet meihin voimakkaasti. ”Monet sanovat, että 'mä nyt vaan oon tällainen', kunnes terapiassa alkaa selvitä miten itsestä on tullut tietynlainen, ja se ei välttämättä vastaa ollenkaan sitä millainen sitä oikeasti ja sydämessään on.”

Irti riippuvuudesta hypnoterapian avulla

Millainen sitten on hypnoterapiasta riippuvuuteen apua hakeneen kokemus? Jyrki pyrki pääsemääneroon nikotiinipurkasta hypnoterapian avulla. Terapeutti ei ollut sama, kuin juttuun haastateltu Nina Rope. 16-vuotiaana tupakoinnin aloittanut mies poltti ensin 20 vuoden ajan. Hän lopetti polttamisen satunnaista alkoholinkäytön yhteydessä tapahtunutta tupakointia lukuunottamatta 37-vuotiaana avioliiton myötä. Tupakoinnin hän lopetti, mutta nikotiinpurkasta hän ei päässytkään eroon.

Kun purkkakierrettä oli jatkunut 15 vuotta, vastaan tuli lehtiartikkeli, jossa kerrottiin tupakasta ja hypnoosista. Idea lähti siitä, ja Jyrki etsi lisätietoa netistä. Lopulta hän hakeutui hypnoterapeutin vastaanotolle. ”Ensimmäisellä kerralla jutellaan paljon, selvitetään taustoja ja sairauksia. Terapeutilla on vaitiolovelvollisuus, joten voi huoletta jutella”, Jyrki kuvailee.

Ensimmäisen harjoituksen aikana hoitaja käski rentoutua ja laittaa silmät kiinni. Hoitaja laski kymmenestä alaspäin, ja laittoi sitten käden selän taakse ja ilmoitti laittavansa seinään magneetin, joka pitäisi Jyrkiä kiinni seinässä. Siltä todellakin tuntui, hän kertoo. ”Tunsin selkeästi, miten magneetti piti kiinni.” Herääminen tapahtui, kun terapeutti laski taas kymmenestä yhteen.

Sen jälkeen alkoi varsinainen hoito. Jyrki katsoi pistettä seinässä, ja kaikki lihakset käytiin läpi. Hän kuvailee rentounutta tilaa ”puolitajuttomaksi olotilaksi”. Hän kuitenkin ymmärsi kaiken, ja vastasi terapeutin kysymyksiin sormea nostamalla, puhumatta. Sen jälkeen Jyrkin mieleen iskostettiin vahvistavia ajatuksia. Suggestioden on määrä vahvistaa uskoa siihen, että hän pääsee irti nikotiiniriippuvuudestaan. Seuraavat hoidot olivat samankaltaisia, ilman alun magneettihypnoosia.

Hoidosta seurasi rento ja rauhallinen olo. ”Ei kuitenkaan syntynyt mitään sellaista fiilistä, että en pystyisi syömään nikotiinpurkkaa. Sain sellaiset eväät, että tunsin itseni vahvemmaksi ja uskoin onnistuvani”, hän kuvailee.

Hypnoosista hän kokee saaneensa apua: ”Suggestiot palaavat mieleen ihan yleisesti ottaen silloin tällöin. Ne tukevat tilanteessa jolloin tekee mieli nikotiinia”. Jyrki ei ole kuitenkaan pystynyt kahden kuukauden jälkeen kokonaan lopettamaan nikotiinipurukumin syöntiä. Vähentämistä on tapahtunut silti huomattavasti. Ennen päivässä meni 5-15 purukumia, nyt sama määrä riittää viikoksi. Jyrki kokee, että osa syystä on hänen oma ”heikko” luonteensa. Hän myös muistuttaa, että hoidettavan on itse haluttava muutosta, jota terapeutti pyrkii saamaan aikaan.

Ropekin muisutttaa, että jos henkilö ei ole sataprosenttisesti motivoitunut ratkaisemaan tilannetta, ei terapeuttikaan pysty tekemään taikoja. Hän arvelee, että terapiassa ei välttämättä onnistuttu pureutumaan tupakoinnin syyhyn. ”Tupakoinnin taustalla voi olla useampikin syy, minkä takia sen on alunperin aloittanut ja mitä se edelleen antaa. Niin kauan kuin syitä ei käsitellä, niin tupakoinnin tilalle voi helposti tulee korvaava oire tai tapa, kuten liikasyöminen tai nikotiinipurkka.”

Alitajunta on avain

Rope vinkkaa, että omaa toimintaansa voi myös kotioloissa ohjata, kun tuntee hiukan alitajunnan toimintaa. Hän muistuttaa, että noin90% ihmismielestä on alitajuntaa, ja tietoista mieltä edustaa vain noin 10%. Alitajunnan vastuulla ovat tunteet, muistot ja käytös. Sen toiminta ei pohjaudu logiikkaan, ja alitajunta on aina hetkessä kiinni. Niinpä se ei erota kauhistuttavaa mielikuvaa kauhistuttavasta tositilanteesta.

Kun mietit ja näet sielusi silminmiten jännittäessäsi punastut, menet lukkoon tai et saasekoat sanoissa, alitajunta ei tiedä, että kyseessä on kuvitelma. Alitajunnan näkökulmasta kyseessä on se, mitä juuri nyt tapahtuu. Se puolestaan johtaa helposti lopputulokseen, jossa todellisuus vastaa aiempaa kuviteltua epäonnistunutta tilannetta.

Tilanteen voi kuitenkin kääntää toisin päin: ”Aivan samalla tavalla kuin alitajunta toteuttaa negatiivisia mielikuvia, niin se tekee sen myös luottavaisille ja positiivisille mielikuville. Kannattaa siis todellakin antaa huomiota ja energiaa sille halutulle positiiviselle lopputulokselle ja herkutella kaikilla aisteilla miltä se tulos tuntuu kun se NYT on totta, vaikkei vielä olisikaan. Jokainen on oman elämänsä luoja, joten kannattaa miettiä mitä oikeasti haluaa ja sitten pitää taikasauvansa ja mielikuvituksensa positiivisesti kurissa, jotta se haluttu lopputulos alkaisi ilmentyä parhaimmalla tavalla omassa elämässään, heti kun on aika”.

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net