11.07.2019

Äänihoito auttaa kehoa rentoutumaan - hoidolla myös parantavia vaikutuksia

Parantavassa äänihoidossa hyödynnetään musiikin ja muiden äänien eri osa-alueita sekä fyysisen että emotionaalisen terveyden ja hyvinvoinnin kohottamiseksi. Ääniterapeuttinen hoito voidaan toteuttaa joko aihepiiriin koulutetun hoitajan kanssa, tai voit myös itse auttaa itseäsi omaa kehoasi ja tuntemuksiasi kuunnellen.

Äänellä hoitamiseen voi liittyä esimerkiksi musiikin kuuntelemista, laulamista, musiikin tai muun äänen tahtiin liikkumista, meditointia tai jonkin instrumentin soittamista. On myös olemassa erilaisia ääniterapian tyyppejä, kuten värähtelevää äänihoitoa, jossa hyödynnetään aivoaaltoihin vaikuttavia erityisiä ääniä.

Äänellä parantamisen arvellaan olevan lähtöisin antiikin Kreikan ajoilta, jolloin musiikkia käytettiin mielenterveyden häiriöiden parantamiseen. Kautta aikain musiikkia on käytetty sotilaallisten joukkojen johtamiseen, auttamaan ihmisiä työskentelemään nopeammin ja tuottavammin, ja jopa torjumaan pahoja henkiä laulamalla. Viime aikoina tutkimus on liittänyt musiikin useisiin terveyshyötyihin, kuten immuunijärjestelmän tehostamiseen ja stressitasojen alentamiseen.

Musiikkiterapia voi vähentää ahdistusta ja stressiä. Terapiassa tapahtuva äänivärähtely hidastaa aivoaaltoja, joka taas vastaa meditatiivista tilaa.  Musiikin vaikutusten on osoitettu olevan tehokkaampaa kuin reseptilääkkeet ahdistustasojen vähentämisessä ennen leikkausta. Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 30 minuutin musiikkiterapia-istunto yhdistettynä perinteiseen hoitoon selkärangan leikkauksen jälkeen vähensi potilaiden kipuja. Tällaiseen musiikkiterapiaan voi kuulua musiikin luomista, kuuntelemista, laulamista tai liikkumista musiikin mukana. Sitä on käytetty niin fyysiseen kuntoutukseen, kivun hoitoon kuin aivovammoihinkin.

Erilaisia äänihoidon välineitä

Soivat kulhot, joita sanotaan myös ”laulaviksi kulhoiksi”,  juontavat juurensa 12. vuosisadalle. Usean eri metallin sekoituksesta taottuja kulhoja on käytetty Tiibetissä erilaisissa rituaaleissa sekä meditoinnin apuna, siitä lisäksi nimitys tiibetiläiset kulhot. Metalliset kulhot tuottavat soitettaessa (kulhoja hivellään erityisellä soittokapulalla) syvän, luissa ja ytimissä tuntuvan äänen, jota käytetään rentoutumiseen ja mielen rauhoittamiseen. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että soivien kulhojen ja meditaation yhdistelmä vähensi stressiä, vihaa, masennusta ja väsymystä.

Ääniraudat muistuttavat suuria metallisia haarukoita. Kalibroidusta metallista valmistetuilla ääniraudoilla tuotetaan erityistä värähtelyä, joka soidessaan vaikuttaa kehon eri osiin. Äänirautahoito voi auttaa vapauttamaan jännitystä ja kireää energiaa sekä edistää emotionaalista tasapainoa. Sen on sanottu toimivan saman tyyppisesti kuin akupunktio, käyttäen neulojen sijaan äänitaajuuksia. On olemassa joitakin tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että äänirautahoito saattaa lievittää lihas- ja luukipua.

Binauraaliset äänitteet ovat menelmä, joka stimuloi aivoja tiettyyn tilaan käyttämällä pulssiääntä, joka johdattaa aivoaaltoja mukautumaan pulssiäänen taajuuteen. Hoidon tarkoituksena on kohottaa keskittymiskykyä, innostuneisuutta, auttaa rentoutumaan tai saamaan unen päästä kiinni. Vaikka tutkimuksia tarvitaankin vielä enemmän, on jo olemassa joitakin todisteita, jotka osoittavat, että tällaiset ääniaallot vähentävät ahdistusta, kipua, PMS:n oireita sekä lasten käyttäytymishäiriöitä.

Rummuta stressi tiehensä

Äänihoitoja on käytetty menestyksekkäästi monien sairauksien lievittämisessä. Näitä ovat muun muassa ahdistuneisuushäiriöt, masennus, post-traumaattinen stressihäiriö, dementia, autismi ja oppimisvaikeudet sekä käyttäytymis- ja psykiatriset häiriöt, ja jopa syöpä. Muita äänihoitoihin yhdistettyjä etuja ovat mielialavaihteluiden väheneminen, verenpaineen aleneminen, kolesterolitason lasku, kivunhallinnan vahvistuminen, sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskin vähentyminen, unen laadun parantuminen ja stressin taltuttaminen.

Rumpu, panhuilu ja harppu ovat myös yleisesti äänihoidoissa käytettyjä soittimia. Vaikka äänihoitojen vaikutusten tutkimukset ja todisteet ovat vielä rajallisia, musiikin kuuntelu tai soittaminen on aina lähes riskitöntä. Etsi ääniä tai soittimia, jotka toimivat sinulle. Miltä ääni sinusta tuntuu, millaisia tunteita tai tuntemuksia se herättää, kuulostele itseäsi ja omaa kokemustasi. Jos tahdot itse luoda ääntä ja erilaisia rytmejä, kokeile vaikkapa vapaamuotoista rummuttelua, jonka parissa stressi vähintään unohtuu, tai saattaa hyvinkin kadota kokonaan. Suomalaisia, sielukkaasti soivia rumpuja löydät esimerkiksi kotimaisesta Rumpu-ukon Puodista, osoitteesta rumpu-ukko.fi.

Lähteenä käytetty artikkelia https://www.healthline.com/health/sound-healing. Artikkelin on kirjoittanut Adrienne Santos-Longhurst ja tieteelliseltä kannalta tarkistanut Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT.

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net