8 syytä harrastaa intuitiivista kirjoittamista https://pixabay.com/fi/kevät-helppous-symboli-lintu-sulka-2912810/
26.03.2018

8 syytä harrastaa intuitiivista kirjoittamista

Intuitiivinen kirjoittaminen on leikkisää, kokeilevaa kirjoittamista ja ehdottomasti suositeltavaa ihan kaikille. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta tai teräviä kirjoitustaitoja - vain avoimen mielen sekä hetkisen käytettäväksi pelkästään omaan hyvinvointiisi. Yksinkertaisimmillaan alat vain kirjoittaa, ihan mistä tahansa. Annat palaa ja sielusi laulaa, vaikka ihan arkisistakin asioista. Varaa lähellesi kynä ja paperia jo juttua lukiessa, koska kirjoitusintosi saattaa herätä jopa pitelemättömäksi!

Miksi intuitiivinen kirjoittaminen kannattaa?

Se on vapauttavaa. Intuitiivisesti kirjoittava ihminen havainnoi itseään, elämää ja maailmaa toisenlaisin silmin. Parhaillaan se vapauttaa rajoittavista uskomuksista ja muista mielen esteistä. Intuitiiviseen kirjoittamiseen kuuluva mielikuvittelu synnyttää luovaa etäisyyttä omaan elämään. Samanaikaisesti tutkiva ja rehellinen kirjoittaminen menee pintaa syvemmälle, ihmisen ytimeen asti. Tulee uusia näkökulmia tuttuihin asioihin ja se jos mikä on vapauttavaa.

Se on tasapainottavaa. Intuitiivinen kirjoittaminen on leikkiä kynän ja paperin kanssa. Se saa voimansa menetelmään sisältyvistä kysymyksistä. Kirjoittaja keskustelee itsensä kanssa kirjoittaessaan. Tasapaino syntyy, kun leikkien kirjoittava ihminen kysyy, kuuntelee ja antautuu sisältä kumpuaville, intuitiivisille vastauksille. Jos kirjoittaminen ei suju, vika ei välttämättä ole kirjoittajassa, vaan kysymyksessä. Se, mikä on kunakin päivänä hyvä tai avaava kysymys, saattaa vaihdella. Kirjoittajassa on aina kaikki eri iät ja eletyn elämän vaiheet. Kirjoittaja on toisaalta se, joka kokee ja toisaalta se, joka kirjoittaa. Intuitiivinen kirjoittaminen tasapainottaa järjen ja tunteen sekä sisäiset, kerrostuneet ja eri-ikäiset kirjoittajat.

Se on vaivatonta - vain pieniä tekoja. Intuitiiviseen kirjoittamiseen ei tarvitse suhtautua vakavasti. Siihen on aikaa, tilaa ja mahdollisuuksia, sillä kyseessä on vain sarja pieniä tekoja. Yksi tapa leikilliseen, intuitiiviseen kirjoittamiseen on kirjoittaa kolmen lauseen päiväkirjaa. Se sopii kiireisille ihmisille. Kannattaa hankkia kaunis, iloa ja mielihyvää jo sinällään tuottava muistikirja. Se ruokkii intuitiivista kirjoittamista. Tavallinen kalenterikin käy jos rivejä on tarpeeksi. Pienistä ylös kirjoitetuista muistoista syntyy vuoden aikana kokoelma elämän tärkeitä hetkiä, jotka muuten painuisivat unohduksiin.

Se ylläpitää luovaa rutiinia. Intuitiivinen kirjoittaminen esimerkiksi kolmen lauseen päiväkirjan muodossa ylläpitää luovaa rutiinia. Kiireisinä aikoina ote kirjoittamiseen ei katoa, eikä kynnys isompiin kirjoitustöihin ryhtymiseen pääse kasvamaan liian suureksi. Leikkivän kirjoittamisen määränpää ei ole esimerkiksi kirjan tai omaelämäkerran kirjoittaminen. Sen lopputulokset ovat fragmentteja omasta elämästä. Talteen jää mielen liikahduksia ja mielikuvittelua eri elämänvaiheista. Päämäärä ei liity lopputulokseen, vaan siihen, että kirjoittamisen tapa ja taito pysyy yllä.

Se voi mahdollistaa esteiden voittamisen. Joskus pelkkä halu kirjoittaa ei riitä. Lykkääminen, kiire, vastustelu ja välttely luovaa rutiinia kohtaan ovat osa luovaa prosessia. Aloittelija saattaa uskoa torjunnan tunnettaan ja antaa sille vallan. Kirjoittamiseen kuitenkin kuuluu torjunnan esteen voittaminen ja kirjoittaminen siitä huolimatta, miltä tuntuu ja mitä esteitä mieli kirjoittamiselle tuottaa. Kun oman vastustuksen voittaa, voi iloita siitä, miten eri tunnetiloissa voi kirjoittaa erilaisia, aitoja tekstejä. Kirjoittaa voi kaikissa elämäntilanteissa; väsyneenä, levänneenä, iloisena, vihaisena, surullisena, innostuneena, ahdistuneena, pelokkaana, rakastuneena ja kiireisenä, motivoituneena tai kyllästyneenä. Lisäksi voimme ajatella kirjoittavia ajatuksia – mehän joka tapauksessa ajattelemme. Voimme ajatella, mistä voisimme kirjoittaa ja merkitä sen muistiin vaikka suodatinpussin reunaan tai kauppakuitin taakse.

Sen avulla on mahdollista tavoitella ihmeitä. Intuitiiviseen kirjoittamiseen ei kuulu vain suurien, todellisuuden ulkopuolisten tai tähän arkeen kuulumattomien asioiden kirjaaminen. Voimme kirjoittaa ihan arkipäiväisistä asioista. Se, mikä on tavallista, on oikeasti ihmeellistä. Voimme kuvitella itsellemme pienen lapsen silmät ja tutkia arkea ja ympäristöämme lapsen ihmettelevällä uteliaisuudella. Suuresta tulee pientä ja pienestä suurta. Kun lapsi oppii nimeämään asioita, syntyy riemua. Miten me voisimme uudelleen nimetä tuttuja ja arkipäiväisiä asioita niiden todellisen, usein subjektiivisen merkityksen mukaan?

Se on hauskaa.Kun ryhdymme leikkivään kirjoittamiseen, ryhdymme kalastamaan näkymätöntä ja sanomatonta. Sanat tarkoittavat eri asioita eri ihmisille, ne synnyttävät erilaisia muistoja ja luovat erilaisia odotuksia. Sanat ovat aina omalla tavallaan epätarkkoja. Kirjoittajan on yritettävä kertoa sanomansa siitä huolimatta, aina uudella tavalla. Kirjoittamiseen kuuluu eksyminen, etsiminen ja loputon mielikuvien tavoitteleminen. Sanat ja merkitykset ovat piilosilla, kirjoittaja pääsee leikkimään niiden etsimistä ja kokemaan yhä uudelleen löytämisen ja onnistumisen iloa. Leikkisä kirjoittaminen on siis hauskaa merkitysten saalistamista.

Se kristallisoi. Kirjoittamalla voimme tiivistää ja kristallisoida asioita. Tiiviys menee äärimmäisyyksiin seuraavassa harjoituksessa: Harjoituksen nimi on Päivän sana. Se liittyy kolmen lauseen päiväkirjaan, mutta on tiiviimpää. Tehtävänä on tiivistää kulunut päivä yhteen sanaan. Mikä sana on päivän päätteeksi kielen päällä, mielessä, sydämessä? Kuvaus voi koskea päivän tunnelmaa tai sitä tunnetta, mikä on päivän päätteeksi. Kuluneen päivän tiivistäminen yhteen sanaa kristallisoi ja selkiyttää. Vain yksi sana päivässä voi riittää, kirjoittaja kun elää elämänsä sana kerrallaan.

Artikkeli perustuu Annamari Ylianttilan kirjaan Äidit ja kirjoittamisen ilo, opas leikkivään kirjoittamiseen (Basam Books 2016). Kirjasta löytyy lisää intuitiivisen kirjoittamisen harjoituksia.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net