10 asiaa joita et löydä sosiaalisesta mediasta https://pixabay.com/
08.04.2019

10 asiaa joita et löydä sosiaalisesta mediasta

Sosiaaliseen mediaan addiktoituminen voi olla kuin huumeriippuvuus, joka vie ihmisen mennessään kuin marionetin. Some-riippuvuus voi saapua ihan puun takaa kenelle tahansa, eikä sitä välttämättä itse edes tunnista. Oma todellisuus muuttuu ikään kuin taikaiskusta somen tapahtumista riippuvaiseksi ja aidommat, oikeasti merkitykselliset asiat alkavat hämärtyä. Hetkinen. Mitä ovat ne asiat, joita et löydä somesta?

Älylaitteilla voi kätevästi seurata yhtäaikaa useiden sosiaalisen median palveluiden uutisvirtoja, jotka vaivihkaa aivopesevät meitä. Myönsi asian tai ei. Yhtäkkiä emme olekaan enää omilla aivoilla ajattelevia yksilöitä, vaan some-henkilöitä, joilla on oma rooli Sosiaalinen media -nimisessä näytelmässä. Keskittymiskyky haalistuu ja mikään ei tunnu riittävältä.

Somessa halutaan sanoa oma mielipide joka ikiseen asiaan (ja arvostella heitä, jotka ovat toista mieltä). Informaation tai mielipiteiden jakamisella on toki hyvätkin puolensa, mutta liiallisuudessaan se ei enää johda mihinkään, varsinkaan eteenpäin. Halutaan lisää tykkäyksiä, lisää kommentteja, lisää sisältöä, lisää kaikkea, samalla kun oma minuus kääntyy riippumaan somen näyttämön tapahtumista ja sen tarjoamista asioista.

Vaikka riippuvuuden myyräntyön tekee tavallaan some-palvelun alustan tarjoajat, jokainen on kuitenkin itse vastuussa itsestään ja siitä mihin tämän ainutlaatuisen elämänsä käyttää. Jos somen käyttö muodostuu ongelmaksi, ensimmäinen askel on tunnustaa ongelma. Sen jälkeen suuntaa voi korjata miettimällä mikä olikaan elämässä kaikkein tärkeintä.

Mitä aitoja asioita et saa somessa hengailemalla?

Sosiaalinen media ei koskaan tarjoa täydellistä totuutta. Lähtökohtaisesti somessa (tai muualla Internetissä) esiintyvä tieto tai totuus ei ole absoluuttista, vaan riippuvaista yksilön kokemuksista ja tunteista. Näin ollen emme voi luottaa sosiaalisen median ”totuuteen”. Jos etsimme tietoa ja luemme somea kuin raamattua, olemme todennäköisesti vain enemmän ulapalla.

Sosiaalinen media ei tee meistä ihmisenä arvokkaampia. Minun täytyy päivittää tilani, postata kuvia ja olla samalla hauska tai älykäs, koska muuten kukaan ei tykkää. On myös säännöllisesti seurattava kaikkea, ettei missaa mitään. Unohtamatta muiden postauksista tykkäämistä ja kommentointia, ettei kukaan vaan loukkaannu. Miksi? Jotta tuntisimme olevamme jonkin arvoisia. Hyviä ja pidettyjä ihmisiä. Miksi olemme (muka) arvottomampia, jos emme toimikaan tämän itse luomamme ToDo -listan tavoin?

Sosiaalinen media ei rakasta meitä. Sydämen muotoinen emoji voi kuvastaa taustalla olevaa tunnetilaa, mutta se ei korvaa aitoa rakkautta. Sydänkuviot voivat myös kokea eräänlaisen inflaation - ne eivät enää tarkoitakaan mitään sen kummempaa, jos/kun niitä viljellään liikaa.

Entä mitä rakkaus ylipäätään on? Siihen ei varmastikaan kuulu ainakaan vihapuheet, toisten lyttääminen, joka asiasta nokkiinsa ottaminen tai puhelimen palvominen.

Sosiaalinen media tuhlaa ainutlaatuista aikaa. Vaikka some tuo kaukana asuvat ystävät ja sukulaiset yhteen ilman lentokoneella lentämistä, se voi myös asettaa kiiloja tärkeiden ihmissuhteiden väliin. Jos näytöllä näkyvät asiat ovat tärkeämpiä kuin henkilö, jonka kanssa haluaisimme viettää aikaa, tuo aika hupenee netissä surffailuun.

Sosiaalinen media ei ole kestävän toivon lähde. Some ei voi täyttää meitä toivolla, joka olisi pysyvämpää laatua. Jos olet allapäin ja joku kommentoi jotain mukavaa tai empaattista, se voi toki tuoda hetkellisen ilon tai helpotuksen. Mutta entä kun saat jonkin toisen suuntaisen impulssin, mitä tapahtuu? Korvien välissä kiehuu ja se kiva tunne meni jo menojaan.

Sosiaalinen media ei anna meille sitä viisautta jota tarvitsemme. Jos tahdot löytää hyvän ravintolan lähellä sijaintiasi, kysy Facebookilta. Jos tahdot uuden kampauksen, katso mallia Instagramista. Jos tahdot uuden uran, voit löytää sen somen kautta. Näiden alustojen tarjoama tieto ei kuitenkaan tee meistä yhtään sen viisaampia, ihmisenä.

Sosiaalinen media ei ole sisäisen voiman lähde. Sisäinen voima on näkymätön voimavara, joka ei vahvistu sillä että kelaamme flegmaattisesti somen uutisvirtoja. Päinvastoin, se tekee meistä juurikin flegmaattisempia tyyppejä, joille jopa omat voimavarat pitäisi tarjoilla sähköisenä syötteenä.

Sosiaalinen media ei määrittele aitoa identiteettiämme. Sosiaalisen median avulla voimme halutessamme esittää vain parhaita puolia elämästämme. Kiiltäviä koteja, kauniita leivonnaisia ja juuri oikeasta kulmasta otettuja selfieitä. Voimme ikään kuin luoda itsemme uudelleen juuri sellaiseksi kuin haluamme. Onko pinnallisilla asioilla kuitenkaan mitään tekemistä aidon identiteettimme kanssa? Eipä juuri.

Sosiaalinen media ei voi täysin tyydyttää meitä. Somessa kaikki täydellinen voi näyttää tapahtuvan aina jollekin muulle. On unelmalomat, kaksi ja puoli ihanaa lasta, työ joka maistuu joka hetki pelkästään mansikalta, ja niin edelleen. Mihin tämä voi johtaa? Siihen ettei oma elämä tunnu koskaan täysin tyydyttävältä.

Sosiaalinen media ei ole se johtaja, jona sitä pidämme. Miksi tukeudumme sosiaaliseen mediaan? Jotta se kertoisi meille mitä meidän pitäisi tehdä tai ajatella? Somea saatetaan pitää ikään kuin ”johtajana”, joka sanelee alamaisille miten heidän tulisi toimia, mikä on oikein ja mikä väärin. Puhutaan ”somen voimasta”, jota täytyy myös varoa, ettei se käy omaan nilkkaan. Vai täytyykö? Pallo ja päätös on sinulla itselläsi.

Kirjoituksen inspiraationa käytetty englanninkielistä artikkelia: crosswalk.com/faith/women/10-good-things-social-media-can-never-offer-us.html

Jaa tämä:
Saaga Saarnisola

Kirjoittaja on Kuudesaisti.netin mediamyynnin myyntipäällikkö. Saaga on myös paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja, majakan kantaja ja erityisesti luontoperäisen henkisyyden tuntija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net