15 loka 2018

Stigmatisaatio - totta vai tarua?

Kirjoittanut 
Stigmatisaatio - totta vai tarua? pexels.com

Stigmatisaatio mystisessä mielessä tarkoittaa Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemisesta johtuneiden haavojen ilmestymistä ihmiskehoon. Stigmoja saavat ovat hartaasti yhteydessä Jeesukseen ja heillä on oma tahto tulla Jeesuksen kaltaisiksi. Otimme selvää kolmen tunnetun stigmatisoidun eli Pyhän Franciscus Assisilaisen, Padre Pion sekä Marthe Robinin kokemuksista.

Stigma tarkoittaa merkkiä, stigmatisoitu merkittyä. Stigmaan liittyy toisinaan negatiivinen sävy. Kristillisessä yhteydessä stigmatisaatio viittaa mystikkoon, joka on saanut Kristuksen haavoja muistuttavia jälkiä kehoonsa. Stigmat ovat verta vuotavia ja kivuliaita. Stigman saanut ihminen on usein syvällisessä hengellisessä mielessä samastunut Kristuksen kärsimykseen. Stigmoja saaneilla mystikoilla on ollut oma halu kokea Kristuksen kohtaama kärsimys ja olla Kristuksen kaltainen tässä mielessä.

Pyhän Franciscus Assisilaisen stigmat

Italialainen Franciscus Assisilainen eli keskiajalla. Hän on kirjoittanut eläneensä ensin synnissä, kunnes joutui sotaan ja sotavankeuteen. Päästyään vapaaksi hän aikoi palata sotimaan. Kesken paluumatkan Jumala ilmestyi Franciscukselle. Jumala pyysi miestä palvelemaan Herraa. Kokemus oli voimakkaan mystinen, ja kotikaupunkiinsa palattuaan Franciscus koki kääntymisen. Jumalan johdattamana Franciscus paransi sairaita. Hän ryhtyi elämään evankeliumin opettamassa köyhyydessä ja auttamaan heikompia. Hän luopui omaisuudestaan, lähti saarnaamaan ja sai seuraajia. Kristillistä elämää elettyään Franciscus Assisilainen sai stigmoja, jotka eivät parantuneet.

Mystikko Assisilainen pystyi kohtaamaan Jumalan työn jäljen kaikissa ihmisissä, joita kohtasi. Kokemus perustui ehtoollisen leipään ja viiniin, Jeesuksen Kristuksen ruumiiseen ja vereen. Kun Kristus on kerran kohdattu, hänet voi nähdä kaikkialla.

Padre Pion mystinen stigmatisaatio

Padre Pio syntyi Italiassa 1800-luvulla. Hän alkoi nähdä ylimaallisia näkyjä ja kokea paholaisen aiheuttamaa ahdistusta jo leikki-ikäisenä. Hän saattoi nähdä myös Jeesuksen ja Marian, sekä keskustella heidän kanssaan. Pyhien kohtaamisesta huolimatta paholainen ei hellittänyt otettaan hänestä.

1900-luvun alussa aiemmin sairastunut Padre Pio alkoi saada sairaalassa sisäisiä stigmoja. Ne tuottivat suurta tuskaa, mutta ulkopuoliset eivät pystyneet näkemään niitä. Mies eli pyhää elämää, luovutti elämänsä Kristukselle ja toimi pappina. Kerran jumalanpalveluksen aikana hänelle ilmestyi enkelin hahmo, joka vaikutti stigmojen syntyyn. Kokemus oli levollinen, mikä hämmästytti Padre Pioa. Sanoinkuvaamaton rauha valtasi hänet. Hän koki sittemmin monia näkyjä ja ilmestyksiä.

Ranskalaisen Marthe Robinin mystiset kokemukset

Marthe Robin varttui 1900-luvun alussa talonpoikaisperheessä. Vanhemmat eivät olleet uskonnollisia, mutta Marthe koki voimakasta kutsumusta jo lapsena. Hän sairasteli paljon ja oli vähällä kuolla. Koettelemukset vahvistivat Marthen uskoa. Hän eli harrasta elämää, monien tuskien ja vaikeuksien saattelemana. Marthella oli paljon kipuja, ja hän sai tuskallisia vuotavia stigmoja.

Aikansa kärsittyään Marthe näki näyssä Kristuksen, joka kysyi haluaisiko Marthe tulla hänen kaltaisekseen. Tämän jälkeen tapahtui ihmeparantuminen. Marthen liikuntakyky palasi, ja hän pystyi kohottamaan halvaantunutta kättään. Tytön vanhemmat kauhistuivat, mutta tajusivat, että Jumala oli mukana tapahtumissa.

Kirjoitus perustuu seuraavaan teokseen: Elina Grönlund 2018: Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta. Kertomuksia mystisistä kokemuksista. Basam Books.

Viimeksi muutettu 15 loka 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU