25 marras 2014

Michael Mutezo, Sangoma - Hän joka laulaa pyhää hymniä

Kirjoittanut 

”Ymmärtäminen on siunaavaa ja vapauttavaa johtaen todelliseen autuuteen. Monille tapaamilleni henkilöille on vaikeaa myöntää vikansa. Heistä tuntuu kuin heidät olisi täysin paljastettu ja riisuttu. Tällainen asenne on estona todelliselle kehittymiselle.”

Näitä viisaita sanoja lausuu Michael Mutezo, zimbabwelainen shamaani eli Sangoma. Michael opettaa että ymmärrys saavutetaan olemalla täysin rehellinen itselleen. Virheidensä vältteleminen vie etsijän vain pahempaan solmuun karman vyyhtiin. Michaelin mukaan virheiden tekeminen on ihmisenä olemisen ehto. Voimme kehittyä tekemällä virheitä, hyväksymällä ne ja ottamalla niistä vastuun.

Viimeiset 30 vuotta Michael Mutezo on kutsumustaan seuraten työskennellyt hengellisenä neuvonantajana ja parantajana. “Muistan kutsumukseni tärkeimmän vihkiytymisen. Se kokemus vavisutti minua luihin ja ytimiin asti. Koin valtavaa pelkoa ja luulin kuolevani. Tunsin kuin sydämeni olisi revitty ulos rintakehästä. Se oli pelottava kokemus ja kastelin melkein housuni. Selvisin hengissa ja koin uudelleen syntymisen. Siitä asti olen kulkenut tietäni ilman epäilystä ja hyväksynyt kutsumukseni täysin”.

Michael vietti lapsuutensa tunnetuilla pyhillä vuorilla itäisessä Zimbabessa. Paikallinen kulttuuri ja perinteet loivat hänen hengelliselle elämälleen perustan. Michaelin isä oli yksi hänen henkisen tien opettajista. ”Minun täytyi vaeltaa pitkiä matkoja viedessäni ruokaa isälleni metsään, jossa hän oli töissä. Olin vain muutaman vuoden vanha, alle kouluikäinen. Kun istuin alas kivelle hän saattoi pyytää minua nopeasti seisomaan ylös sanoen, että se ei ole kivi jonka päällä istun. Isäni kertoi, että se kyllä näyttää kiveltä, mutta ei ole kivi. En ymmärtänyt häntä tuolloin,” Michael muistelee isäänsä.

Mutezo sai stipendin Englantiin ja liittyi Katoliseen seminaariin aikomuksenaan tulla papiksi ja jopa viettää munkin elämään koko loppuelämänsä. Michael koki kuitenkin henkisen kriisin, joka johti siihen, että hän lopetti seminaarin ja palasin takaisin lapsuutensa Sangoman opetuksiin. Hän opiskeli yliopistossa, sekä valmistui myös kardiologian ja tehohoidon erikoissairaanhoitajaksi. Michael on työskennellyt sairaanhoitajana Skotlannissa, Englannissa ja nykyisessä kotimaassaan Norjassa. Nykyisin hän asuu perheensä kanssa Valdreksessa, lähellä Jotunheimenin vuoristoa.

Michael ohjaa oppilaitaan ja potilaitaan työskentelemään karmansa kanssa mm. heidän ihmissuhteissaan, avioliitossaan, lapsuuden perheessään, työssään ja vapaa-ajassaan. Hän käyttää parantajan työssään hyväksi kokemuksiaan länsimaisesta lääketieteestä sairaanhoitajan työnsä ajoilta. Sangomana hän kykenee ottamaan yhteyden henkiseen maailmaan ja oppaisiin, sekä hakemaan vastauksia Akaasisista tiedostoista. Hän omaa kyvyn matkustaa ei-fyysisessä olomuodossa paikkoihin, joissa hän voi auttaa kykyjensä mukaan. Hän on myös ‘psychopomp’ eli pystyy auttamaan sieluja syntymään fyysiseen- tai henkimaailmaan.

Parantaessaan hän käyttää hengellisiä lakeja ja toimii ‘puolestapuhujana’ eli hän on hengellinen asianajaja henkisen hierarkian ja asiakkaansa välillä, neuvoen asiakasta, kuinka saavuttaa parantuminen.

Näkijää on turha kadehtia

Michaelin mukaan totuuden näkeminen on raskasta ja jopa kivuliasta. ” Näkijänä meillä on monien pyhien salaisuuksien taakka harteillamme. Joskus kohtaamme tilanteita, joissa näemme kuoleman lähestyvän läheistämme, emmekä pysty tätä tälle kertomaan."

Michael neuvoo, että on turhaa kadehtia näkijöiden kykyjä ja kysyy: ”Oletko valmis altistamaan itsesi suunnattomille kärsimyksille, niin kuin nämä profeetat? Oletko valmis uhraamaan henkilökohtaiset toiveesi ja seuraamaan kutsumustasi?” Michael kertoo myös, että todellisen näkijän elämästä on loistokkuus kaukana. Heidän elämänsä on työteliästä ja täynnä vastuuta ja velvollisuuksia. He elävät elämänsä kuin veisenterallä kävellen, jotkut jopa peläten henkensä edestä, sillä totuuden tietäjät ja siitä puhujat ovat vaarallisia niille, jotka elävät totuuden vastaisten voimien vallassa.

Puutarhan hoito – päivittäiset ja vuosittaiset riitit

Michael rakastaa puutarhansa hoitoa. ”Kasvit ja kukat ovat ystäviäni; tutustun niihin ja tiedän mitä ne kukin tarvitsevat.” Michaelin puutarha on oasis, jossa vierailijat istuvat mielellään nauttien kasveista ja sinne tuoduista energioista. Michael kertoo kokemuksistaan: ”Joka kesäaamu tuli tietty pikkulintu aidalle istumaan ja laulamaan minulle. Kuulin linnun laulusta maailman uutiset, sekä henkilökohtaisia viestejä ihmisisten elämästä, joihin minun pitäisi puuttua.”

Michael kertoo:”Luonnosta löydämme elämämme jokapäiväisten riittien rytmin; Kevät on kylvölle, kesä kasvattamiselle, syksy sadonkorjuulle ja talvi levolle. Me istutamme, kasvatamme, korjaamme satoa ja lepäämme koko ajan, monta kertaa myös päivän aikana!

Sen vuoksi, tehdessämme nämä vuosittaiset kylvön, kasvattamisen, sadonkorjuun ja levon riitit, me teemme samalla tavalla päivittäiset riitit. Näiden riittien positiivisena seurauksena on psyykkeemme voimautuminen.

Pyhien paikkojen kunnioittaminen

Michael painottaa, että on tärkeää olla tietoinen luonnossa olevista voimista ja kunnioittaa niitä. ”Perinteisten Zimbabwelaisten tapojen mukaan, ennen pyhillä vuorilla vierailua, me pyydämme tapaamista paikallisten perinteisten johtajien kanssa saadaksemme luvan vierailulle ja vastaanottaaksemme siunauksen”. Michael kertoo, että vuorilla on energioita, jotka vain näkijä kykenee näkemään. Monet ihmiset eivät välitä tästä ja vuorilla on tapahtunut useita onnettomuuksia ihmisten ylimielisen käytöksen vuoksi: ”Yleisesti tiedetään, että Nyangan, syntymäpaikkani vuorilla on tapahtunut monien ihmisten myteerisiä katoamisia”, Michael kertoo.

Tänäkin päivänä Zimbabwessa ,matkailun parissa toimivat yritykset antavat ohjeita siitä, kuinka käyttäytyä vuorilla ja kunnioittaa paikallisia tapoja ja perinteitä. Michael on itse jo hyvin nuorena, näillä samoilla vuorilla, kokenut monia mystisiä kokemuksia. Hän haluaa lähiaikoina järjestää hengellisen matkan itäiseen Zimbabween niille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan, miten käsitellä vuorten energioita.

Michaelin perhe Zimbabwessa myös toimittaa hänelle yrttejä Nyangan vuorilta, muun muassa ylösnousemuksen yrttiä, josta on tehty ravitsevaa ja uudistavaa teetä. ”Nyangan vuoriston maaginen ympäristö, raikas ilma ja puhdas luonto tuottaa parhaimpia yrttejä, mitä Äiti Maa voi antaa meille”, Michael kertoo.

Teksti: Pirkko Mutezo/kuudesaisti.net toimitus

Viimeksi muutettu 27 joulu 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU